pebernødder

2. søndag i advent – der bages julesmåkager

Sådan en søndag i adventstiden er der ikke noget som duften af friskbagte julesmåkager, der kan sætte undertegnede i julehumør. Alle krydderierne, der hører julen til som kanel, nelliker, allehånde osv., breder sig ud i hele huset. Småkagebagning er ren afstressning, for når man ikke at bage i dag, så kan dejen gemmes i køleskab eller fryser til en dag, hvor man har bedre tid eller har lyst til friskbagte småkager. Så det kan faktisk ikke betale sig at spæne hytten rundt for at nå at få bagt.

Lav i stedet dejen klar, frys den ned i mindre portioner og tag den op, når der kommer gæster. Gæsterne vil føle sig endnu mere velkomne, når de dufter de friske småkager og mærker varmen fra ovnen. I øvrigt også et godt trick, hvis man skal sælge sin bolig…

Jeg har samlet lidt forskellige klassiske og nye småkager sammen. Fælles for dem er, at de hører julen til. Nogle af dem stammer tilbage fra min barndom, andre er kommet til senere – ligesom nogle af min barndoms julesmåkager aldrig har været en del af mit julerepertoire.

Pebernøddebagermesterens favoritter

Ingen jul uden pebernødder, de hører sig til. Den her udgave er store og fine, men størrelsen bestemmer man jo selv, så lav dem præcis, som de passer bedst ind i din erindring om jul.

fedtebrød

Fedtebrød

Fedtebrød er en af julens andre småkager, som var fast tradition i mit barndomshjem. Knap så fast en tradition i dag, men når jeg laver dem, bliver de revet væk.

brunkager

Brunkager – ingen jul uden…

Kan det overhovedet blive jul uden brunkager? Jeg er ikke sikker. I hvert fald er det en fast bestanddel af en julebagedag her i huset.

julecantuccinier

Cantuccinier med julet smag

Cantuccinier er italienske, og de hørte ikke til hjemme hos mine forældre. Til gengæld er jeg ret begejstret for dem, så jeg laver dem tit og ofte – på alle tider af året, men i juletiden altså i en særlig julet version.

vaniljekransemm

Vaniljekranse

Når smør og vanilje går op i en højere enhed, så er vaniljekranse ikke at foragte. Til gengæld hader jeg, når jeg har været for lidt eller for meget generøs med vaniljen, for så bliver smagen enten fraværende eller for tung. Og brug rigtig vaniljestang til dem, også selv om den koster en formue.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*