6. december: nyt til julefrokosten – fattoush og falafler

Der er sikkert stadig mange julefrokoster i sigte, og selv om de traditionelle retter skal have deres plads på bordet, skal der også være rum for nyt. Især hvis der er mange ikke-kødspisere til stede, for det kan helt ærligt godt blive lidt ensformigt med sild og fiskefilet, hvis man spiser fisk. Er man vegetar eller veganer bliver en dansk julefrokost en endog meget mager fornøjelse, og da der bliver flere og flere, der vælger at droppe kød, fisk og afledte produkter helt, kommer her et alternativ. Personligt bryder jeg mig ikke om “erstatningsprodukter”, det er i mine øjne noget sølle noget, og savner man smagen af en bøf, bør man egentlig overveje, om man virkelig vil droppe kødet, eller om man bare vil være politisk korrekt udadtil. Nå, men det er så min holdning, og andre er velkomne til at mene noget andet. Jeg siger bare, at jeg ikke gider halve løsninger. I stedet går vi i det arabiske hjørne med en fattoush og falafler.

I det arabiske køkken med fattoush

Tilbage til julefrokosten. I dag vil jeg igen gå i det arabiske køkken og lave en salat, en fattoush, der passende kan serveres med falafler. Jeg har prøvet at google lidt rundt efter oprindelsen på fattoush, men den er lidt svær – måske er det på samme måde som frikadeller, de findes i mange afskygninger, og deres historie fortaber sig nok også lidt i tågerne. Det nærmeste, jeg kommer noget, er arabisk, libanesisk og/eller tyrkisk. Men pyt, det er en frisk, lidt stærk salat, der kan lægge en god grund uden at være tung.
Tilbehør til 4-6 personer – og rækker selvfølgelig længere som en del af en buffet.
Tidsforbrug: max 1/2 time
Sværhedsgrad: hvis du lover ikke at skære dig, er der ingen ben i den her opskrift
Ingredienser:

  • 2-3 skiver halvtørt franskbrød
  • 1 agurk
  • 6 tomater
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 rødløg
  • 1/2 bundt mynte
  • 1/2 bundt bredbladet persille
  • 1 citron, friskrevet skal og saft
  • 1/2 tsk stødt chili
  • Olivenolie
  • Salt, peber

Start med brødet, som skæres i mundrette bidder. Varm en pande godt op med lidt olivenolie og rist brødternene deri, indtil de er gyldne og lækre. Giv dem lidt salt og peber og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle.
Halver agurken på langs og fjern kernerne. Skær agurken i skiver, tomaterne og peberfrugten i mundrette stykker. Rødløget hakkes fint. Bland grøntsagerne i en skål med grofthakket mynte og persille plus brødternene. Riv citronskal over med generøs hånd og dryp lidt citronsaft og olie over. Smag til med chili, salt og peber.
Hvis salaten ikke skal serveres med det samme, så vent med at komme brødternene i indtil servering, ellers bliver de bløde.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*