Risalamande har en meget kort levetid her i huset, for den skæggede er ikke fan deraf. Derfor får jeg dækket mit behov for risalamande – og for den sags skyld også risengrød – på arbejde. Hvis vi er alene juleaften, serverer jeg typisk noget helt andet end en traditionel julemiddag. Men er vi sammen med andre, så laver jeg risalamande til alle os, der godt kan lide det. Imens får den skæggede og andre, der er til is, en juleis. Uden mandel selvfølgelig, for mandel og mandelgave hører hjemme i risalamanden. Årets bud på en juleis er med masser af syltede kirsebær og mørk chokolade.
Juleisen er baseret på min helt normale is-opskrift og meget let at gå til. Og så gør et skvæt rom i isen altså noget rigtig godt… Jeg har serveret den her med min julede brownie og et par tiloversblevne, syltede kirsebær.
Juleis er stadig meget sjælden at finde på bordet juleaften, 89% forventer i 2019 at lade risalamande med/uden varm/kold kirsebærsauce glide ned gennem halsen. Det viser en analyse lavet af Coop Analyse. Juleisen kan selvfølgelig også serveres til julefrokosten, og så er den ikke mere julet, end at den også kan spises resten af vinteren.
Detaljer
6-8 personer afhængig af tilbehør
Max 45 minutter
4-5 timer
Helt standard
Ingredienser
2 æggehvider
2 æggeblommer
3 + 1 spsk sukker
1 tsk vaniljesukker
2 1/2 dl piskefløde
2 spsk mørk rom
100 g mørk chokolade
2-3 spsk syltede kirsebær
- Ved servering
Brownie, knuste brunkager eller lignende
Sådan gør du
- Gør fyldet klar ved at hakke både chokoladen og de syltede kirsebær.
- Find tre skåle frem. Den første bruger du til æggehviderne, der skal piskes helt stive. Når det indtræffer, tilsættes 1 spsk sukker, og så pisker du et minuts tid igen, så det bliver a la marengs.
- Skål nummer 2 bruger du til piskefløden, der piskes mere end cremet, men ikke helt stiv.
- I den tredje skål pisker du en luftig æggesnaps af æggeblommerne og resten af sukkeret og vaniljesukker. Den må gerne blive rigtig lys og let i det, så der skal piskes igennem. Derefter røres rom, hakket chokolade og hakkede syltede kirsebær i.
- Derefter vendes flødeskummet i – med den berømte lette hånd, som bevarer luften i isen.
- Slut af med at vende de stiftpiskede æggehvider i.
- Op i passende beholdere og i fryseren i minimum 4 timer.
- Ved servering
- Isen tages ud af fryseren ca. 10-15 minutter før servering, så bliver den helt perfekt blød, men stadig frossen og iskold. Serveres med fx knuste brunkager, en brownie eller lignende.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!