For vel 10 år siden, måske mere, for tiden løber nogle gange lidt stærkere end min hukommelse, droppede jeg kødspiseriet. Det var faktisk startet flere år tidligere med, at jeg skippede svinekød, fordi jeg ikke kunne lide smagen. Så kunne man tro, at det bare kom glidende som den usynlige overgang i brillerne, men sådan er historien langt fra. Faktisk mere som en rystelse, ikke helt et jordskælv, men dog på vej dertil, for jeg mistede lysten til at lave mad. Jeg, der altid havde en vis glæde ud af at frembringe et måltid, orkede ikke mere madlavning. Det var næsten skræmmende.
Jeg gad ikke flere frikadeller af kalkun med kartofler, ris, pasta og grønt. Jeg gad ikke stå ved køledisken og tage valget mellem okse eller kylling. Eller for den sags skyld laks eller rødspætte. Madlavning blev en pligt af den citronsnerpende sure slags. Her kunne historien ende med, at jeg fik et klippekort til nærmeste pizzaria, men til det var og er jeg dels for sundhedsbevidst, dels for nærig.
I stedet tog jeg næsten bogstavelig talt skeen i den anden hånd. I stedet for først at vælge kødet og derefter tilbehøret, lagde jeg det benspænd, at jeg først skulle vælge tilbehør og så vurdere, om der var behov for kød. Det viste sig lynhurtigt, at jeg ikke savnede kød, og så havde jeg det væsentligt bedre i maven.
“Jamen, du spiser da kød ind imellem”
Sådan vil krakileren kunne sige, og han har ret. Er jeg gæst i et privat hjem, spiser jeg det, der bliver serveret. Velopdragen som jeg er og især af respekt for det arbejde, som vært og værtinde har lagt i menuen. Hvad med den skæggede? Savner han kød? Ikke ud fra min viden, men han nød da at kunne få en solid steak, da vi var i det gode oksekøds hjemland, Argentina. I hvert fald de første dage, for så var han tilbage på en lettere menu.
Hvad er du så?
Da jeg i sin tid startede bloggen, vidste jeg ikke helt, hvordan sådan en som undertegnede kunne betegnes. Jeg spiser nemlig stadig og med stor fornøjelse fisk og altså enkelte gange kød, når det bliver serveret. Så jeg kaldte mig selv og den skæggede, som dengang jo bare havde et ganske almindeligt navn, for semi-veggere. Vi var jo netop halvtidsvegetarer. I dag er jeg vel pescatar, måske flexitar. Veganer bliver jeg aldrig, men måske fuldtidsvegetar.
Maden her er altså først og fremmest vegetarisk eller med fisk. Dertil kommer, at jeg rigtig godt kan lide at lave desserter og bage kager eller brød. Det er kun sjældent, at jeg kaster mig over at lave kød. Det skulle da lige være, når den tidligere overbo aka storvildtsjægeren leverer et udsøgt stykke vildt – det er en sjov opgave, også selv om jeg ikke selv spiser det.
Lidt om opskrifterne
Opskrifterne er – som navnet Sundt for to mere end antyder – primært beregnet for to personer. Fordi vi er to personer i dagligdagen, og fordi det er der rigtig mange husstande i Danmark, der også er. Hele 830.000 husstande i følge Danmarks Statistik.
Undtagelserne er brød og kager – her er opskrifterne oftest til flere, og der er ved opskriften altid angivet et cirka-antal. En anden undtagelse er, når retten er så udpræget gæstemad, at det er oplagt med en opskrift til flere personer. Op- og nedskalering burde være enkel med hjælp fra lommeregneren.
Alle opskrifter er prøvet, ofte flere gange, før de sidder lige i skabet og er spist til stor tilfredshed. Al mad, du ser her, er nemlig lavet for at skulle spises. Jeg kokkererer ikke for hverken kameraets eller websidens skyld.
Gode råd a la en disclaimer
Smag er forskellig, så brug krydderier med omtanke – hvis du fx ikke er den store chilispiser, så vil jeg anbefale, at du går forsigtigt til værks og starter med at tilsætte en lille smule chili. Man kan altid komme mere i – det er langt sværere at slukke ildebranden i svælget efter en lille lækkerbisken af en chili.
Ovne er ligeledes forskellige – ligesom skeer og andet ikke-målefast udstyr kan være det. Så når kagen skal i ovnen, bruger du selvfølgelig din erfaring – og hvis du ikke har en sådan med kagebageri, så indstiller du ovnen som angivet i opskriften og holder øje undervejs. Måske skal kagen have lidt længere tid eller lidt mindre. Det kan også ske, når du bruger en anden formstørrelse.