Æbletærte francaise

Egentlig ville jeg ikke have flere æbletærter på bloggen i dette efterår. Men æblehøsten har været god, så kvaliteten er helt i top, så hvorfor ikke udnytte det… Resultatet er denne æbletærte francaise.

Jeg har altid lavet mørdejen til en tærte på den samme måde: Bland alle tørre ingredienser, gnid iskoldt smør ud i det, og saml dejen med vand/æg. Sådan. Nå, men en gang imellem skal man udfordre sig selv, og jeg havde læst nogle opskrifter på fransk… Jeg ved ikke lige, hvordan det startede, men i hvert fald tilbragte jeg en del tid på forskellige franske madblogs.

En fransk æbletærte

Her var jeg bl.a. faldet over adskillige opskrifter på æbletærter, der ikke var den traditionelle tarte tatin, men mere en æbletærte a la dem, vi kender, og så alligevel ikke helt. Først og fremmest fordi bunden blev lavet på en anden måde end den traditionelle mørdejs-metode. Dernæst fordi de insisterede på, at der skal fløde i fyldet – og masser af smør i bunden. Rigeligt smør efter min smag, så jeg har reguleret mig frem til min egen fordeling af ingredienser. Det er bestemt ikke en tærte, man bare lige bikser sammen. Især bunden kræver lidt tålmodighed, når den skal rulles ud, ligesom æblerne skal placeres med omhu. Faktisk omhu ud over min normale tålmodigheds grænse.

Jeg lunede tærten inden servering for mine kolleger – og så lavede jeg en kanel-flødeskum til. De stakkels mennesker udsættes for rigtig mange af mine forsøg og eksperimenter. Heldigvis er der tale om modige og forandringsparate folk, så de er gerne testkaniner. Evt. kan det også være, at de ikke er kostforagtere eller bare ret vilde med kage. Uanset årsag tog de rigtig pænt imod min æbletærte francaise her, og især vores kantinedame var spændt på, hvordan bunden var. Og den blev rigtig fin, slet ikke tør, som man nogle gange risikerer med den vanlige bund.

Detaljer

Hvor mange?

6-8 personer – og en form på 12 x 34 cm

Arbejdstid?

Dag 1 20 minutter <br>Dag 2 45 minutter<br>

Bagetid?

Forbages i 20 minutter, bages derefter i 40 minutter

Hvor svært?

Medium besværlig

Ingredienser

  • Bunden
  • 125 g smør, blødt

  • 75 g flormelis

  • 1 nip salt

  • 1 æg

  • 260 g hvedemel

  • Fyld
  • 1 stort æg

  • 60 g sukker

  • 40 g mandler

  • 1 1/2 dl piskefløde

  • 2-3 æbler

  • Ved servering
  • Flødeskum smagt til med kanel – lavet af 1 dl piskefløde og 2 tsk kanel

Sådan gør du

  • Bunden – dag 1
  • Rør smørret med flormelis – jep, med elpiskeren. Tilsæt salt og æg. Saml derefter dejen med hvedemelet – her skal du bruge klør fem og ikke i for lang tid. Dejen skal bare samles, ikke æltes. Pak dejen ind i plastfolie og læg den i køleskabet i mindst et par timer, men allerhelst natten over.
  • Bunden – dag 2
  • Næste dag skal dejen rulles ud. Og pyh, det er ikke let, for den bliver meget hurtig blød at arbejde med. Så når jeg anbefaler, at du ruller den ud mellem to stykker bagepapir, så er det ikke for sjov. Så rul dejen ud, så den passer til formen, ca. 2-3 mm tyk. Evt. kan du lægge det udrullede stykke i fryseren 5 minutter, inden du flytter det fra bagepapir til form, det gør flytningen meget lettere (som i “meget lettere end umuligt”). Når projektet er lykkedes, og dejen ligger fint i formen, sættes formen i fryseren i 20 minutter.
  • Når projektet er lykkedes, og dejen ligger fint i formen, sættes formen i fryseren i 20 minutter.
  • Tænd for ovnen på 230 grader almindelig varme. Når ovnen er varm, sættes tærtebunden ind. Lad den bage i 5 minutter, herefter sænkes varmen til 170 grader, og bunden bages i ca. 15 minutter yderligere, indtil den er fast og let gylden.
  • Fyld
  • Imens bunden forbages, gøres fyldet klar: pisk æg og sukker sammen, indtil det ikke knases med skålen længere. Mal mandlerne til groft mandelmel og rør det i æggeblandingen. Tilsæt til sidste piskefløden og bland rundt. Skræl æblerne, skær dem i kvarte, fjern kernehuset og skær dem i tynde skiver.
  • Når bunden er let brun, tages den ud af ovnen. Den må gerne køle lidt af. Læg æblerne pænt lagdelt i skiver på tærtebunden. Hæld æggeblandingen over. Sættes i ovnen og bages yderligere 30-40 minutter ved 170 grader.
  • Køles af evt. i køleskab, den må genre sætte sig lidt. Som sagt endte jeg med at lune den dagen derpå og servere flødeskum til. Det ville franskmændene nok ikke gøre, men det smager nu godt i danske ganer.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*