æbletærte

Æbletærte med låg (apple pie double crust) – til Krøllehjernen

Dobbelt æbletærte, hvor æblerne er pakket ind i en bund og en top af dej. Det er typisk for en amerikansk apple pie, også kaldet for double crust. Typisk fransk har æblerne imidlertid fået et skvæt spiritus. Da jeg ikke havde calvados, blev det til mørk rom i stedet. Spørg ikke, hvordan jeg fik lavet koblingen fra calvados til rom, men det fungerer meget godt. Denne her æbletærte med låg har jeg bagt flere gange i de seneste uger, så nu er den lige der, hvor jeg gerne vil have den. Mere kage end tærte, mindre snask og mange, mange æbler.  

I denne uge blev den bagt, fordi vi havde besøg af en leverandør, kendt som den ene af Damerne aka Krøllehjernen. Det er efterhånden en tradition, at jeg bager en kage til vores møder – og at vi diskuterer, hvorfor jeg aldrig melder mig til bagedyst eller lignende. Ja, hvorfor gør jeg ikke det? Det kunne være tanken om at blive emne for utallige diskussioner hen over leverpostejmadder i kantinerne? Eller hvad med at blive anmeldernes yndlingsoffer? Eller også kunne det bare være, at konkurrencegenet vil tage magten, og jeg ville gøre alt for at lave de perfekte kager…  

Når vi er færdige med diskussionen om min potentielle karriere i bagedyst eller ej, bliver vi seriøse. Selv om der altid diskuteres, grines meget og laves komik, så arbejdes der nemlig først og fremmest seriøst. Denne gang var det kommunikationsaktiviteter for de kommende par måneder, der skulle planlægges. Men kun i de store træk, for der skal være plads til at agere og reagere på de muligheder, der måtte dukke op.  

Et tip: Dejen kan godt drille lidt, når man ruller den ud. Den bliver meget hurtigt meget blød. Smid den i fryseren 5-10 minutter undervejs, hvis det bliver for træls.  

Detaljer

Hvor mange?

Tærteform på 18 cm i diameter = 6 personer

Arbejdstid?

45-60 minutter

Bagetid?

35 minutter

Hvor svært?

Kan drille

Ingredienser

  • 190 g hvedemel

  • 45 g sukker

  • 1/2 tsk bagepulver

  • 1 knsp fint salt

  • 75 g koldt smør

  • 1-2 små æg

  • Fyld
  • 800 g æbler (4-5 stk), gerne danske og lidt syrlige

  • 1 spsk smør

  • 70 g sukker

  • 1/2 tsk stødt ingefær

  • 50 g mandler

  • 50 g tørrede abrikoser

  • 1 spsk mørk rom

  • Servering
  • Creme fraiche eller flødeskum

Sådan gør du

  • Dejen
  • Bland alle de tørre ingredienser til dejen. Skær smørret i små stykker og findel det i de tørre ingredienser. Dejen samles med sammenrørt æg – det er ikke sikkert, at du skal bruge det hele, så kom det i lidt ad gangen. Nu er det vigtigt, at du bare samler dejen, ikke under nogen omstændigheder ælter den.
  • Form dejen som en flad disk, pak den ind i husholdningsfilm og læg den i fryseren i en halv time.
  • Fyld
  • Skræl æblerne, fjern kernehus og skær dem i smalle både. Hæld dem i en gryde sammen med smørklat og sukker. Lad det koge op under låg, fjern låget og lad æblerne koge “tørre”.
  • Hak mandlerne og skær de tørrede abrikoser i mindre stykker. Bland begge dele med æblerne. Smag til med ingefær og rom.
  • Tærten samles
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft og find din form frem, smør den evt med lidt olie.
  • Tag dejen ud af fryseren og del den i to portioner, den ene lidt større end den anden. Den mindste ryger retur i fryseren, mens du ruller den største ud mellem to stykker bagepapir. Du skal ende med en cirkel, der er passer til formen inkl. kanter. Fjern det ene stykke bagepapir og løsn det andet, så du kan trække det af, når du lægger dejen ned i formen. Fungerer det ikke, så giv dej med bagepapir fem minutter i fryseren. Det skulle løse det.
  • Ovenpå dejen lægger du æblestykkerne. Rul den anden portion dej ud og læg den ovenpå æblerne. Fold dejen ned ved kanterne, så æblerne er pakket helt ind. Skær små lufthuller i dejen. Bag tærten i ca. 35 minutter, indtil den er lysebrun og lækker på toppen.
  • Ved servering
  • Tærten serveres lun med creme fraiche eller flødeskum.
close

TØM KØLESKABET

TILMELD DIG NYHEDSBREVET OG FÅ E-BOGEN
TØM KØLESKABET
MED 9 TIPS TIL MINDRE MADSPILD OG 9 OPSKRIFTER

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*