æltefrie brød

Æltefrie brød – saftige og smagfulde

Noget af det, der volder mange hjemmebagere problemer, også undertegnede, er at holde brødet frisk. Det kan godt være, at det smager fint, lige når det er kølet af direkte fra ovnen. Men dagen derpå kan det være blevet til en tung og kedelig affære. Det gælder absolut ikke disse saftige, æltefrie brød, som er totalt enkle og totalt æltefrie. Og så smager de faktisk også ret godt.

Jeg kan godt lide at bage, og der går ofte lidt sport i det at frembringe alt brød selv. Måske mest af alt fordi jeg skuffes, når jeg ser, hvad der kommes i fabriksfremstillet brød – og hvor hurtigt for eksempel brød fra bakeoff bliver tørt og kedeligt. Ja, det kan også gælde brød fra luksus- eller gourmet-bagerier. Når man bager selv, bliver brødet bare ofte lidt trist på andendagen, så det er at bage godt brød er heller ikke helt enkelt. Eller er det? For det her brød har jeg efterhånden bagt en del gange, og det er faktisk både enkelt at bage og ret godt at spise og så dagen derpå. Bedste bevis: Ja, når den skæggede efterspørger det, så er det altså blevet godt.

Hvad synes jeg selv? Jeg er absolut også blevet glad for brødet. Ikke bare er det 100% æltefrit, det holder sig også frisk i flere dage. Vigtigt, når man ikke spiser så meget brød.  

æltefrie brød

Et par fif til det 100% æltefrie brød

Når jeg skriver, at brødet er æltefrit, mener jeg det faktisk. Det skal ikke æltes, bare røres sammen med en ske. Vælg en grydeske eller en almindelig spiseske efter temperament. Blot skal du huske, at dejen bare skal hænge sammen. Så gør tiden, råvarerne og varmen resten.

Jeg kommer lidt tørret surdej i. Direkte fra pose købt i supermarkedet. Det giver lidt mere smag, men brødet kommer ikke til at smage surt. Den skæggede er ikke fan af surdejsbrød, og han er faktisk ret vild med det her brød. Så dermed godkendt som et ikke-surt brød med surdej. Har du ikke tørret surdej på lager, kan brødet sagtens bages uden, men skorpen bliver måske lidt mindre sprød.

Melet er vigtigt. Vælg godt mel med højt proteinindhold. Dvs. manitobamel er oplagt. Jeg har tillige brugt ølandshvedemel, fordi det også giver smag til brødet.

Til sidst må du absolut ikke glemme salt. Det er simpelthen altafgørende, og hellere en pæn spiseskefuld af den grove salt end for lidt. Der er en årsag til, at vi elsker meget af bagebrødet: Det indeholder salt og olie. Prøv bare at tage et kig på papirsposen – den vil ofte være præget af oliepletter. Der er også en anelse olie i brødet her. Jeg vælger rapsolie, for den smager ikke så meget igennem, og så koster den ikke en bondegård.

Brød, der larmer

Vær obs på, at der er overhængende risiko for, at røgalarmen går i gang, når du åbner ovnlågen. 250 grader er bare rigtig varmt og skaber noget damp, der vil ud af ovnen. Eller sagt på en anden måde, så er vores røgalarm gået i gang flere gange, når jeg har bagt ved høje temperaturer.   

Æltefrie brød – saftige og smagfulde

Opskrift af Susanne PaghMåltid BrødType BrødSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

stk
Arbejdstid?

10

minutter
Bagetid

20

minutter
Hævetid?

10

timer 
I alt?

10

timer 

30

minutter

Æltefrit brød, der er dødlet at lave. Sikkerhed for succes hver gang.

Ingredienser

  • 4 dl vand direkte fra hanen  

  • 5 g gær

  • 1 tsk honning

  • 1 spsk olie

  • 100 g ølandshvedemel

  • 330 g manitobamel

  • 20 g tørret surdej

  • 1 spsk groft salt

  • Tilbehør
  • Hulbageplade og evt. lidt sprayolie til denne

  • Eller en almindelig bageplade med bagepapir

Sådan gør du

  • Opløs gær i vandet. Rør honning og olie ud i blandingen.
  • Tilsæt ølandshvedemel.
  • Bland manitobamelet med den tørrede surdej og rør ud i dejen.
  • Når du har rørt melet i, tilsætter du som det sidste salt.
  • Dæk skålen over med husholdningsfilm eller tilsvarende. Lad skålen blive stående på køkkenbordet i ca. 10 timer (så glemmer du den ikke…). Er der varmt i køkkenet, går det hurtigere. Er der koldt, må du måske vente lidt. Men dejen skal bare være pænt hævet, det her er ikke en videnskab, men bare lige ud af landevejen.
  • Når du skal til at bage, tænder du ovnen på 250 grader varmluft.
  • Giv hulbagepladen lidt olie, hvis nødvendigt. Hæld dejen ud af skålen på lidt ekstra mel. Dejen er meget blød, så ekstra mel er nødvendigt, med mindre du vil klistres helt ind i dej. Del dejen i to dele, som hurtigt formes til brød og lægges på bageplade.
  • Sættes i ovnen ved 250 grader i 10 minutter, skru herefter ned til 225 grader i endnu 10 minutter. Tag de færdige brød ud af ovnen og lad dem afkøle på en bagerist.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

æltefrie brød

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*