arabiske fladbrød

Arabiske fladbrød på pande

Jeg ved det godt – brød med masser af mel er måske ikke comme il faut. Men jeg må nu indrømme, at det smager rigtig godt. Derfor valgte jeg at lave en stak rigtig lækre arabiske fladblød forleden. Eller for at være helt ærlig, så er de nok mest af alt inspirerede af arabiske fladbrød, men med lidt andet mel og et syrnet produkt.

Med eller uden krydderi

De her fladbrød har fået et skud spidskommen. Det kan du undlade, men det giver dem altså et fint mellemøstligt præg, som passer rigtig godt til mange af efterårets og vinterens retter. Overgør ikke krydringen, men giv bare lige antydningen.

Genialt tilbehør

Fladbrødene kan serveres til alt. Jeg mener det virkelig: alt. Om du former dem om en gang sauterede grøntsager, lægger en salat ovenpå dem – eller giver dem som tilbehør til en vintersuppe. Det hele virker. Det er lige før, jeg vil teste dem som tilbehør til dessert (uden spidskommen). De er bløde, smager ikke af vildt meget, men nok – og så kan de formes. Smart. Rul resterne fra aftensmaden ind i sådan et brød og server det som en rulle til frokost dagen derpå. Jeg elsker, når man kan bruge ting på flere måder – også når ting er mad. Det er jo lidt det her med, at det er ret kedeligt, hvis man kun kan anvende en råvare på én måde. Jeg vil meget hellere kunne bruge den på mange måder, så bliver maden helt automatisk mere varieret.

Arabiske fladbrød

Jeg kalder dem for arabiske fladbrød, men de findes jo i mange, mange forskellige varianter rundt omkring i verden. Tænk bare på indiske chapati, pitabrød eller mexikanske tortillaer. Fælles for dem er, at de er utrolig simple i deres grundsubstans, og så skal de bare bages på en drønvarm pande, så de får de her brændte mærker. Det er altså let.  

De arabiske fladbrød, khubz, kan dateres tilbage til år 14.000 før år 0, siger nogen kilder, og andre kilder siger år 2500 før vor tidsregning. Uanset hvad, så er brødene blevet bagt i mange år. De bliver spist til ethvert måltid, hvor de kan bruges til at søbe suppe op med eller folde om grøntsager og kød.

Arabisk forår og brød

Lige nu læser jeg romanen ”Jeg løb mod Nilen” af Alaa al-Aswany. Og her passer de arabiske fladbrød perfekt ind, for det er en roman om det arabiske forår i Egypten i 2011. Heri indeholdt blandt andet en fortælling om, hvordan demonstranterne på Tahrir-pladsen i Cairo får leveret sandwich fra en af hovedpersonerne i bogen. Det kunne meget vel være på basis af fladbrød, tænker jeg. Romanen er en sammenfletning af flere menneskers liv og skæbne, nogle tæt på, andre i periferien af revolutionen. Magt og tortur blander sig med spirende kærlighed og trangen til frihed og anstændige liv. Det hele beskrives, og jeg kombinerer det automatisk med erindringen fra tv-billederne. Jeg er cirka halvvejs i romanen nu og gruer for fortsættelsen, for mon ikke den følger virkeligheden så langt, at håb slås ned her som i virkelighedens Egypten. Duften af friskbagte fladbrød her i huset blander sig med dunsten af de mange mennesker på Tahrir-pladsen.   

Arabiske fladbrød på pande

Opskrift af Susanne PaghMåltid Brød og bagtType tilbehørSværhedsgrad Let
Hvor mange?

8

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

30

minutter
Hævetid?

2

timer 
I alt?

3

timer 

Bløde arabiske fladbrød til pandestegning

Ingredienser

  • 15 g gær

  • 2½ dl lunt vand

  • 1 dl kærnemælk

  • 1 tsk sukker

  • 1 spsk olivenolie

  • 1½ tsk fint salt

  • 1 tsk spidskommen

  • 100 g ølandshvedemel

  • 400 g manitoba hvedemel

Sådan gør du

  • Rør gæren ud i det lune vand. Tilsæt kærnemælk, sukker og olivenolie.
  • Rør derefter først ølandshvedemel og salt og spidskommen i. Kom manitoba hvedemel i lidt ad gangen og ælt dejen godt sammen.
  • Læg dejen i en skål og dæk den over med et klæde eller husholdningsfilm. Stil den på køkkenbordet i ca. 1-2 timer, indtil dejen er hævet til ca. dobbelt størrelse.
  • Tag dejen ud på et bord med lidt mel strøet ud. Dej dejen i otte boller og rul/form hver bolle til en flad disk. Det kan være en fordel at forme og strække dem med hænderne.
  • Varm en sliplet pande op evt. med en anelse olivenolie. Den skal være godt varm. Steg brødene et par minutter på hver side. Brødene puffer lidt op og får mørkbrændte punkter.
  • Når de er bagt/stegt, skal du blot holde dem lune evt ved at pakke dem ind i et rent klæde eller stanniol indtil servering.

Bemærk

  • Hvis brødene skal gemmes, så pak dem ind, mens de stadig er lune – og varm dem i ovnen.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*