asparges med basilikumis

Asparges med basilikumis

Asparges har en kort sæson – og om lidt er den forbi, for asparges skal have ro fra Sct. Hans til at samle kræfter til næste års produktion. Derfor er det om at nyde dem lige nu, men man kan godt køre lidt træt i de vanlige udgaver. Jeg serverede denne forret, da vi sidst havde gæster. Og selv om det lyder underligt, så smager det altså rigtig dejligt med basilikumis til asparges. Is forbinder man mest med desserter og så måske drinks, men jeg har tidligere også lavet en salat, hvor dressingen var frosset. 

Det ligger nok i sagens natur, at der ikke er tale om en meget sød is. Frisk basilikum blendet med limesaft giver nemlig et godt modspil til både fløden i isen og de grønne asparges. Opskriften på isen tager sit udgangspunkt i min helt normale standardis, men jeg har reduceret i mængden af fløde og til gengæld tilsat græsk yoghurt i 10% udgaven. Jeg er ikke sikker på, om det vil fungere med en fedtreduceret udgave af den græske yoghurt. Jeg vil helst ikke risikere, at isen bliver for sød, så derfor – og for at gøre isen mere blød – kom jeg lidt spiritus i, nemlig lidt gin. Ginen skal ikke smage igennem, men bare lige ligge som en antydning i baggrunden. 

Her er de grønne asparges og den friske basilikumis serveret med rugbrødsdrys som en forret, men jeg kunne også sagtens se dem som en lille tapasanretning.  

Vær opmærksom på, at der bliver basilikumis til 6-8 personer.  

Udsigten på en sommerdag 

Vi er midt i juni måned, og nu er det virkelig sommer i Danmark. Jeg får sådan en lyst til at beskrive dagens udsigt. Vandet ude foran er helt blankt og glat som en barnenumse. På badebroen har vores skræmme-ugle fået selskab af et par fuldfede måger. Den ene måge er angiveligt spion, det siger min nabo i hvert fald. Hun har nemlig mistænkt mågerne for at have organiseret sig, så de holder øje med, hvornår broen sættes op – herunder hvornår vi optimistisk sætter diverse skræmme-anordninger op. Der har været forsøgt med ugler, rovfugle samt ikke mindst en drabelig slange. Alt sammen selvfølgelig i kunstig udgave – og alt sammen uden varig effekt. Bedst effekt har en opdragelse af især de mandlige beboere i vores lille ejerforening, således at de helt pr automatik tager den strategisk placerede spand og kost med sig ud på badebroen for at skure og skrubbe mågernes efterladenskaber væk.  

Længere ude på vandet ser vi både sejlbåde og fragtskibe passere. Det er så dejligt at se, hvordan fjorden ikke bare bruges til sjov og fornøjelser, men faktisk også er en arbejdsplads.  

vandudsigt

Detaljer

Hvor mange?

2 personer (is til 6-8 personer)

Arbejdstid?

30 minutter

Frysetid?

4 timer

Hvor let?

Meget normal

Ingredienser

  • Basilikumis
  • ½ bundt frisk basilikum

  • 1 lime

  • 1 æggehvide

  • ½ dl piskefløde

  • 3-4 spsk græsk yoghurt

  • 1 æggeblomme

  • 1 spsk sukker

  • 1 knsp salt

  • 1-2 spsk gin

  • Servering
  • ½ bundt grønne asparges

  • 1-2 skiver rugbrød til knas

  • olivenolie til stegning

  • groft salt

Sådan gør du

  • Basilikumis
  • Skyl, hak og blend bladene fra den friske basilikum med saften af lime.
  • Pisk æggehviden helt stiv.
  • I en anden skål piskes fløden til flødeskum, og i en tredje skål piskes æggeblomme og sukker til en hvid æggesnaps.
  • Bland de blendede basilikumblade med æggesnapsen. Tilsæt gin og en anelse salt.
  • Vend flødeskum og græsk yoghurt i æggesnapsen. Slut af med at vende de stiftpiskede æggehvider i med let hånd.
  • Smag til med evt mere salt, lime eller gin. Kom isen i en passende beholder og frys den i ca. 3-4 timer.
  • Servering
  • Tag isen ud af fryseren, så den kan blive lidt blød inden servering. Varm en pande med lidt olivenolie. Skær rugbrødet i små tern eller smuldr det helt. Rist rugbrødsdrysset på den varme pande. Hæld den færdige rugbrødsdrys over på et stykke køkkenrulle, så olien kan opsuges. Giv dem et vrid salt.
  • Knæk den nederste træede del af aspargesene og steg dem et par minutter på den varme pande. Giv dem en drys groft salt.
  • Anret de ristede asparges med basilikumis og rugbrødsdrys.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*