Vælger du også ofte den lette løsning, når det kommer til dressingen til salaten? Men dressingen er ikke bare noget, der binder salaten sammen, men en del af hele smagsoplevelsen. En god dressing behøver ikke kræve en masse forskellige ingredienser, det er denne her enkle avocadodressing med citron og oregano et godt eksempel på. Blød, cremet og med masser af sunde fedtstoffer.
En god salat består heller ikke nødvendigvis af mange forskellige ingredienser. Det kan sagtens blot være 2-3 forskellige sager, der blandes sammen i skålen, bare de er valgt med lidt omtanke. Jeg kan godt lide, når der er lidt for både øjne og gebis – forstået på den måde, at hele farvepaletten gerne må tages i brug sammen med forskellige konsistenser. Farver betyder mere for smagsoplevelsen, end man lige tror. Prøv bare at forestil dig at spise blå mad, altså sådan rigtig marineblå eller lyseblå… Synsindtrykket betyder rigtig meget for, hvor appetitlig vi finder maden.
Salater er lette at gøre flotte. Enten i mange farver eller som ”tone-i-tone” salater, for eksempel ”grøn-i-grøn” salat med agurk og avocado. Eller en rød salat med rød spidskål, tomater og peberfrugt, hvor der også både er noget, der knaser og skal tygges, og noget med masser af saftighed i sig. Synes du, at der mangler et eller andet i en salat, så er et godt trick at komme nogle grofthakkede valnøddekerner eller mandler på toppen. Mangler der salt, så er feta genialt. Og mangler der fedt – ja, så er det dressingen, du skal kigge på.
Mere end prikken over i’et
Ofte kan dressingen til salaten blive den hurtige løsning med lidt honning, hvidvinseddike og olivenolie rørt sammen med salt og peber. Men dressingen betyder altså også noget for hele smagsoplevelsen. En dressing kan tilføre smag, være blød og cremet eller stærk og syrlig. Derfor er det også lidt synd, hvis man altid vælger den samme dressing, for den skal passe til resten af salaten. Det er lidt, som hvis man serverer den samme sovs til stegt flæsk som til flæskesteg. Det bliver ikke rigtig godt med persillesovs til flæskesteg, ligesom en ægte flæskestegssovs heller ikke gør noget godt for stegt flæsk.
I salaten eller ved siden af?
Dressinger skal blandes i salaten. Siger mange. Men lige så mange, tror jeg, siger, at dressing for sig, salat for sig. For mig afhænger det helt af salaten. En fin hovedsalat skal bare lige mærke dressingens dryp, så falder den sammen, mens spidskål gerne må vendes i dressingen i god tid, fordi det er med til at marinere kålen, så den bliver blødere og lettere at tygge og fordøje.
Avocadodressing med citron og oregano
Heldigvis tager det ikke lang tid at blande en god dressing. Det er denne avocadodressing i hvert fald et godt bevis på, for man skal anstrenge sig for at bruge 10 minutter på den. En god dressing behøver heller ikke kræve et fyldt køleskab eller masser af specielle krydderier. Her er det ganske enkelt bare avocado, citron og lidt tørret oregano, der gør arbejdet.
Dressingen er perfekt til en salat med tomater, men kan også serveres til et stykke fisk eller kylling.
Andre dressinger
Mormordressing er ikke den sundeste dressing, så den bliver ikke serveret hver dag her i hytten. Men når menuen står på kartoffelsalat med spidskål, så kommer den frem.
Sennepsdressing hører til de dressinger, som jeg laver igen-igen. Ikke kun fordi den skæggede elsker den, men fordi den passer rigtig godt til masser af salater, hvor der godt må være lidt smagsmæssig bid, for eksempel i en salat med melon og tun.
Tahindressingen passer perfekt til den mellemøstlige salat.
Avocadodressing med citron og oregano
Måltid TilbehørType VegetarSværhedsgrad Let1.5
dl15
minutter15
minutterBlød, cremet og fyldt med masser af de sunde fedtstoffer
Ingredienser
½ avocado
1 fed hvidløg
2-3 spsk skyr
Tørret oregano
Salt, peber
½ citron
ca ½ dl vand
Sådan gør du
- Hak hvidløgsfeddet fint.
- Blend det hakkede hvidløg, skyr, den halve avocado, citronsaft og revet skal af citronen til en glat masse.
- Tilsæt tørret oregano og juster konsistensen med vand.
- Smag til med salt, peber, evt. mere oregano og citron.
Bemærk
- Dressingen kan holde sig en dags tid i køleskabet
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉