Bagt laks med spidskål i pakke er genial gæstemad. Det hele kan forberedes på forhånd og tager ingen tid at tilberede, når gæsterne er kommet. Bare lige en hurtig velkomstdrinks tid faktisk. Se opskriften nedenfor, hvor du også kan læse om gæsternes reaktion.
Vi havde gæster en hverdagsaften – så forberedelsestiden var begrænset. Lige hjem fra arbejde, klæde om og gøre klar. Menuen skulle med andre ord være nem at gå til og ikke kræve tid. Valget faldt på bagt laks med spidskål i pakke sammen med nye kartofler, asparges og så dagens overraskelse: bearnaisesauce. Jamen, kan man det? Hører der sig ikke en hollandaise til såvel laks som asparges? Måske nok, men jeg har læst Berlingskes topanmelder, Søren Franks beskrivelse af, at til fisk som laks kan man spise bearnaise – og at samme fede sauce går fint til de syrlige asparges. Selv om jeg ikke altid er enig med Søren Frank, så har han her ubetinget fat i noget helt rigtigt. I hvert fald var dagens gæster meget begejstrede for kombinationen. Eller bare meget høflige… men det tror jeg nu ikke, var drivkraften bag deres rosende ord, som også omfattede mad i pakker.
Mad i pakke – ikke at forveksle med madpakker – er genialt, fordi al saft og kraft bliver holdt inde hos de grøntsager eller fisk, man tilbereder. En af de første pakker af den slags, som jeg lavede, var laks og spinat i pakke, eller ”en papilotte” på fransk. Hvis du vil være sikker på at kunne servere fisk uden risiko for, at den bliver tør, er det her måden. Derudover er det lidt fedt at se reaktionen hos gæsterne, når de åbner deres pakker og mødes af den liflige duft.
Min første gæstemiddag
Det er faktisk mere end 20 år siden, jeg første gang serverede en variant af den her ret – og den holder stadig. Dengang var det en af mine første rigtige ”gæstemiddage” sammen med den skæggede, og jeg var slet ikke vant til at lave mad til gæster. Så det skulle være nemt og lidt idiotsikkert. Jeg var nervøs nok i forvejen – vi fik nemlig besøg af den skæggedes barndomskammerat og dennes hustru, og så måtte det jo gerne være godt. Bare godt ville være fint for mig – jeg var slet ikke nået til at ville imponere, bare overleve.
En sommerudgave af bagt laks med spidskål i pakke
Her er den 20 år gamle menu i en opdateret version med spidskål og ærter i stedet for spinat. Det er noget lettere og mere forårs- eller sommeragtigt, og så passer det rigtig godt til både laks og de asparges, jeg serverer til. Og så sammen med en rigtig pleaser, nemlig en nem bearnaisesauce. Det er guf – og når fisken passer sig selv i ovnen, er der også tid til at passe bearnaisen.
Opskriften på bearnaisesaucen finder du her. Det er altså en meget nem bearnaisesauce, der ikke skiller, så ingen grund til panderynker eller nervøse trækninger.
Server pakkerne ved bordet sammen med lidt nye, kogte kartofler, dampede asparges og bearnaise. Så er du ret sikker på succes.
Bagt laks med spidskål i pakke
Måltid HovedretType FiskSværhedsgrad Let4
personer30
minutter15
minutter45
minutterIngredienser
1 lakseside, ca 600 g
½ spidskål
100 g frosne eller friske ærter
Rapsolie
1 citron
Salt, peber
- Serveres med
Bearnaisesauce – nye kartofler – asparges
- Tilbehør
Bagepapir og stanniol
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Lav 4 stykker bagepapir ca. 25 x 30 cm og tilsvarende 4 stykker stanniol. Læg først et stykke stanniol og derefter et stykke bagepapir ovenpå.
- Tø ærterne op (lynoptøning er let – du hælder blot varmt vand over ærterne). Fjern stokken på spidskålen og snit den fint. Fordel lidt rapsolie midt på hvert stykke bagepapir og spidskål ovenpå, top med ærterne.
- Skær laksesiden i fire stykker og skær forsigtigt skindet af. Læg et stykke laks ovenpå hver bunke spidskål. Dryp med rapsolie og citronsaft. Giv et vrid salt og peber.
- Pak molevitten ind i bagepapir/stanniol – sørg for, at det bliver godt lukket ind, så saft, kraft og ikke mindst duft bliver inde i pakkerne. Læg dem i et ovnfast fad og bag dem i ca. 15 minutter ved 200 grader varmluft.
- Server pakkerne ved bordet, så man åbner hver sin pakke. Man kan fx servere dem sammen med nye kartofler, asparges og en nem bearnaisesauce.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉