bedstefars skæg med brombær

Bedstefars skæg med brombær

Her er der tale om en sand klassiker. Sådan en af de kager, som vi alle kan huske fra barndommen… Dermed er der helt sikkert også forventninger til det syltetøj, der er i midten. Nogen sværger til æblemos, jeg er derimod vokset op med hindbærmarmelade. Og her har jeg så valgt at lave bedstefars skæg med brombær, mest fordi jeg havde brombær i fryseren. Derudover synes jeg, at brombærrene giver lidt mere modspil til den søde kagebund og næsten hvinende søde marengs på toppen. Sådan lidt et lag, der dæmper. 

Ukendt oprindelse  

Jeg har ingen anelse om, hvorfor kagen hedder bedstefars skæg. Måske er det bare det, at marengs i bløde former godt kan minde om et stort, hvidt skæg. Sådan et skæg, som bedstefædre åbenbart har ifølge traditionen. Generelt er det en kage, som det er svært at finde noget historie om, men som alle alligevel kender.  

Børne- og kollegavenlig kage 

Det er en rigtig børnevenlig kage og velegnet til at tage med til klassens time (hvis man må komme med noget så politisk ukorrekt som en kage med sukker) eller til kollegerne på arbejde. Den kan deles i små og store stykker, så alle kan få lige så meget eller lidt, som man har lyst til. Så længe der er noget. Jeg havde denne her med på arbejde, hvor den hurtigt fik ben at gå på. Her kunne jeg se, at det er en kage, der vækker minder – alene det milde blik og glade smil den blev mødt med, da jeg bar den ind på kontoret. Og det er helt sikkert også en kage, der er blevet bagt i rigtig mange hjem gennem tiden.  

Andre kager til skolen eller kollegerne 

Er man ikke til bedstefars skæg med brombær, er her en anden velegnet kage. Den er også med brombær, nemlig denne her med brombær og chokolade. Den er megahurtig, men det går bestemt ikke ud over smagen. Både kolleger og klassekammerater vil blive glade.

Detaljer

Hvor mange?

20 cm springform

Arbejdstid?

45 minutter

Bagetid?

18 + 12 minutter

Hvor let?

Forholdsvis enkel

Ingredienser

  • 80 g blødt smør

  • 80 g sukker

  • 2 æggeblommer

  • 100 g kage hvedemel

  • ½ tsk bagepulver

  • 30 g mandelmel (malet af hele mandler)

  • ½ dl mælk

  • saft og skal af ½ citron 

  • Brombærsylt
  • 100 g brombær (gerne frosne)

  • 2 spsk sukker 

  • Marengs
  • 2 æggehvider

  • 100 g sukker

Sådan gør du

  • Brombærsylt
  • Start med at lave brombærsylt. Bland brombær og sukker i en kasserolle og lad det koge op. Lad det simre sammen i ca. 10 minutter. Køles af.
  • Kage
  • Imens brombærrene simrer, klargør du en springform med bagepapir i bunden og smører siderne med smør. Lad smørret stå ude af køleskabet, så det kan blive blødt til selve kagen. Mal mandlerne til mandelmel i en minihakker.
  • Tænd for ovnen på 180 grader varmluft.
  • Pisk smør og sukker sammen i en skål. Tilsæt æggeblommerne (gem æggehviderne til marengs) og pisk godt videre. Bland hvedemel, mandelmel og bagepulver og rør det i dejen skiftevis med mælk. Vend til sidst revet skal og saft af citron i.
  • Hæld dejen i den smurte form og bag kagen ved 180 grader varmluft i ca. 18 minutter, indtil kagen er lysebrun og fast i overfladen.
  • Marengs
  • Imens kagen bages, piskes æggehviderne stive. Tilsæt langsomt sukker og pisk godt, indtil der dannes en marengs, der laver toppe.
  • Tag kagen ud. Sæt ovnvarmen op til 200 grader. Fordel først brombærsylt ud over kagen og top så med marengs.
  • Sæt kagen tilbage i ovnen i yderligere 12 minutter, indtil marengsen er blevet brun og lækker. Lad kagen køle af.
  • Tag kagen med til dine kolleger, og de bliver bløde i blikket af rare barndomsminder 😉 

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentarer

  1. Mums den lyder lækker – den skal jeg prøve at bage – tak for opskriften.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*