Blåbærkage med sprød top

Blåbærkage med sprød top

Fantastisk lækker blåbærkage med sprød top. Ja, måske er det ikke så pænt at rose sig selv, men den her kage er altså virkelig god. Derudover er den let at lave, hvilket passer rigtig godt til en kage, der skal med på arbejde, ligesom den er meget budgetvenlig uden særlige ingredienser, som man ikke kan købe i det lokale supermarked. Se opskrfiten nederst i indlægget.

Mange af mine kager skal en tur med på arbejde, hvor det typisk er mine kolleger, der lægger såvel maver som smagsløg til. Den skæggede har nemlig i perioder udstedt forbud mod flere kager herhjemme simpelthen for at holde vægten stabil. Alligevel kan jeg så se skuffelsen brede sig, når en kage kommer med på arbejde, og der dermed ikke er en prøvesmagning på hjemmefronten. Det er ikke let at gøre alle tilfreds hele tiden, må jeg bare konstatere.

Prøvesmagerne

Denne blåbærkage er undtagelsen, der bekræfter reglen. Den er blevet prøvesmagt både uden for og inden for matriklen. Det skyldes nok først og fremmest tilfældigheder. Jeg tester jo altid mine opskrifter af et par gange, så jeg er sikker på, at de ikke bare er et resultat af begynderheld. Første gang jeg bagte denne her kage, kom den direkte med til leverandørmøde. Men anden gang fik den skæggede lov til at smage et stykke, som kom retur. Ikke fordi man ikke kunne lide kagen, men mængden var trods alt for stor. På et møde med tre deltagere kunne vi nemlig ikke spise os igennem hele kagen, heller ikke selv om der virkelig blev gjort en indsats. Det var ellers garvede kolleger, som jeg mødtes med til et møde hjemme i Hundehuset, som vi har døbt stedet. Ikke fordi det er et lille hus, for det er det ikke, men det bebos bl.a. af den dejligste labrador, som straks stjal vores hjerter (men ikke kagen, selv om den sikkert gerne havde forsøgt – labradors er jo altid med på et ekstra måltid).  

Om blåbærkage med sprød top

Det er virkelig en meget let kage at bage. Sådan en som man hurtigt kan bikse sammen på en halv times tid. Tricket består som altid i at finde ingredienserne frem på forhånd – her især smørret, som gerne må blive blødt, ellers er det en kamp at få det rørt sammen med sukkeret. Når alt er linet op, er det bare at gå i gang med elmixer og vægt.

Kagen består af tre elementer. 1. En bund med en ret almindelig kagedej. 2. Et lag blåbær. 3. Og så en sprød top øverst. Det er kombinationen af de tre elementer, der gør kagen rigtig god. Og så citron. For i kagedejen er der lidt citron – det er vigtigt, for det giver kagen et ekstra touch, og syrligheden matcher blåbærrene helt perfekt.

Jeg har blåbær i fryseren fra sommerens besøg hos en af de lokale frugt- og bæravlere. Man kan selvfølgelig bare købe frosne blåbær eller anvende friske. Uanset hvad er det en god ide at vende bærrene i en skefuld kartoffelmel, for så synker de ikke til bunds i kagen. Det er netop det her lag af blåbær, der er lækkert.

Øverst er der en sprød top. Den består af smør, sukker og mel, der piskes sammen med en elmixer. Eller rettere toppingen bliver pisket til smulder. Derefter skal den bare hældes ud over blåbærrene. Det bliver ikke lettere.

Servering

Kagen serveres afkølet, og jeg synes, at en klat creme fraiche klæder den rigtig godt. Men den kan også sagtens stå alene uden andet tilbehør.   

Blåbærkage med sprød top

Opskrift af Susanne PaghMåltid KageType SkærekageSværhedsgrad Let
Hvor mange?

8

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

35

minutter
I alt?

1

time 

5

minutter

Ingredienser

  • 100 g blødt smør

  • 150 g sukker

  • 2 æg

  • 200 g kagemel

  • 1 tsk vaniljesukker

  • 1 tsk bagepulver

  • saft af ½ citron

  • revet skal af ½ citron

  • 1 dl minimælk

  • Fyld
  • 250 g blåbær, gerne frosne

  • revet skal af ½ citron

  • 1 spsk kartoffelmel

  • Sprød top
  • 50 g smør

  • 75 g sukker

  • 100 g kagemel

  • Servering
  • Creme fraiche

  • Tilbehør
  • Springform 24 cm i diameter

Sådan gør du

  • Klargør springformen med bagepapir i bunden og smør siden med smør eller en fedtspray. Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
  • Smør og sukker piskes sammen. Æggene tilsættes et ad gangen, og der piskes godt imellem.
  • Bland mel, vaniljesukker og bagepulver. Rør det i dejen skiftevis med citronsaft, revet citronskal og mælk. Dejen skal bare lige røres sammen.
  • Fordel dejen i springformen.  
  • Fyld
  • Smelt smørret til toppingen.
  • Bland sukker og kagemel i en skål. Hæld det smeltede smør over og rør sammen a la smuldredej.
  • Bland de frosne blåbær med revet citronskal og kartoffelmel.
  • Samling og bagning
  • Fordel blåbærrene oven på dejen i springformen. Øverst fordeles smuldredejen.
  • Kagen bages ved 175 grader varmluft i ca. 35 minutter. Tjek at den er gennembagt ved at stikke i den med en gaffel. Er der dej på gaflen, skal den have lidt mere. Ellers skal den bare ud af ovnen. Afkøles på bagerist.
  • Servering
  • Kan med fordel serveres lun eller afkølet med lidt creme fraiche.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*