Når det sidste glas gløgg er drukket, og man kan ej udstå synet af endnu en vaniljekrans – men alligevel skal have et eller andet i huset til det uventede besøg af svigermor, så er de her småkager et rigtig godt bud. Man kunne godt tro, at der var gået noget galt i bagningen, for havde de været brunkager, havde de altså været for lidt i solen efter ovnens varme at dømme efter farven. Men det er ikke brunkager, men derimod ingefærsmåkager. Lige præcis til det tidspunkt, hvor man er træt af smagen af brunkager, men stadig godt kan lide den knasende effekt. Smagen er så umiskendeligt af ingefær, og de smager rigtig godt.
Ingefærsmåkager til uventede gæster
De er særdeles velegnede til de uventede gæster. Du kan nemlig sagtens lave dejen klar og proppe den i fryseren eller i køleskabet. I køleskabet kan dejen holde sig i en uges tid. Så du kan have friskbagte ingefærsmåkager klar til uventede gæster i løbet af max en halv time. Så når svigermor ringer på, smiler du dit bedste overskudssmil og finder en stang småkagedej frem fra fryseren. 30 minutter senere er svigermor beskæftiget med at rose din bagekunst. Det lover jeg… næsten.
PS: Rigtige brunkager kan du selvfølgelig også lave. Se opskriften på en juletradition, der ikke kræver fornyelse.
Detaljer
80 stk / 4 plader
30 minutter
15 minutter
Ikke komplicerede
Vær obs på, at dejen skal hvile en nats tid i køleskabet, før småkagerne skæres ud og bages.
Ingredienser
100 g mandler
150 g smør
150 g lyst rørsukker
75 g syltet ingefær
1 spsk ingefærsirup fra glasset med syltet ingefær
250 g mel
1 tsk natron
1 – 1 1/2 tsk tørret, stødt ingefær
1 nip salt
Sådan gør du
- Start med at smutte mandlerne. Så er det klaret, og det tager altid længere tid end forventet. Hak også den syltede ingefær groft, stykkerne må gerne være lidt chunky store.
- Smelt smør og sukker sammen i en lille gryde. Tag gryden af varmen og rør den hakkede, syltede ingefær i sammen med ingefærsiruppen.
- Bland mel, natron, stødt ingefær og salt i en skål. De smuttede mandler blandes i. Derefter hældes sukkerbladingen over, og det hele røres godt sammen med en ske. Form fire ruller dej ca 3-4 cm i diameter, som lægges i køleskabet natten over.
- Næste dag tændes for ovnen på 170 grader varmluft. Dejen skæres til tynde, tynde småkager med en skarp kniv. Jo tyndere kagerne er skåret, jo mere velsmagende bliver de. Bages i ca. 12-15 minutter. til de er lysebrune. Afkøles på rist og gemmes i kagedåser.
- Dejen kan fryses, inden den bliver bagt. Så kan du tage et rulle dej op og bage, når der kommer gæster. Velkommen til svigermor 😉