blinis med stenbiderrogn

Blinis med stenbiderrogn

Stenbiderrognen er landet helt usædvanlig tidligt i år. Lige så tidligt som jeg hører rygter om alt fra vintergækker til ramsløg. Men nu er den her, og derfor er det tid for blinis med stenbiderrogn. Der findes masser af opskrifter med blinis med lidt fed creme fraiche, rødløg og så den lyserøde stenbiderrogn. Jeg har valgt en lidt anden løsning, hvor det hele – meget ulig mig – er blandet sammen i en salat. Stenbiderrogn har aldrig været en billig spise. Det er de da heller ikke i år, så det kan godt være en god ide at strække dem lidt med avocado, der også giver fin fedme til retten.  

Blinispande eller ej? 

Der kan ikke herske tvivl om, at man får nogle rigtig flotte, runde blinis med en blinispande. Men huset har ikke sådanne specialrekvisiter. Heldigvis kan man sagtens lave blinis på en almindelig pande med nonstick-belægning, så det gør jeg. Formen bliver ikke helt så perfekt, men smagen fejler ikke noget. Og indrømmet, her lod jeg altså kalorierne trille, for de blev bagt i smør på panden. Som altid når man bager pandekager og deslige, skal panden være godt varm, når den første dej kommes på. Det gør det meget lettere at få en god bagt overflade samtidig med, at resultatet også er godt gennembagt.   

Jeg fik nogle blinis til overs, og de røg direkte i fryseren. Så kan de passende komme op og lunes i ovnen en dag, hvor der er lidt rejer, et stykke laks eller en tidlig asparges, der skal blive til en lille hapser før middagen. 

Resten af boghvedemelet? 

Boghvedemel er måske ikke det, man bruger mest af. Det kan derfor virke lidt overdrevent at købe 500 g for kun at bruge 100 g. Så mange blinis spiser man måske heller ikke. Fordelen ved at bruge boghvedemel er den lækre, lidt nøddeagtige smag, som følger med. Den får du ikke med hvedemel alene. Resten af boghvedemelet er oplagt i pandekager eller i en galette, som er en tærte lavet uden form. Tjek fx denne her med gedeost og kartofler eller denne her med asparges.

Til Valentines – eller til buffeten 

Blinis tager lidt tid at få bagt på panden, men når man først er i gang, går det meget let. Derfor er blinis lige velegnet, uanset om det er til den delikate Valentines menu eller til den store buffet.  

Vinen til 

Skal der serveres vin til, kan jeg anbefale en halvtør mousserende vin, som generelt også er en fin start på en middag.  

Detaljer

Hvor mange?

12-15 blinis, fyld til 6-8 stk

Arbejdstid?

45 minutter

Hvile- og bagetid?

1 time + 30 minutter

Hvor svært?

Standard

Ingredienser

  • Blinis
  • 100 g boghvedemel

  • 50 g hvedemel

  • 1 tsk bagepulver

  • ½ tsk salt

  • 1½ dl skyr

  • 1½ dl vand

  • 2 æg

  • smør til stegning

  • Stenbiderrogn
  • 100 g stenbiderrogn

  • 1 avocado

  • 1 lille rødløg

  • 2 spsk creme fraiche 18% minimum

Sådan gør du

  • Blinis
  • Bland boghvedemel, hvedemel, bagepulver og salt i en skål. I en anden skål røres skyr og vand sammen. Æggene deles i blommer og hvider. Æggehviderne stilles til side.
  • Rør blandingen af skyr og vand i de tørre ingredienser lidt ad gangen. Tilsæt til sidst æggeblommerne og rør/pisk dejen glat.
  • Stil dejen i køleskabet i 1 time.
  • Pisk æggehviderne helt stive – så du tør vende skålen på hovedet, uden at hviderne glider ud. Vend de stiftpiskede æggehvider i dejen.
  • Varm en nonstick-pande op med en klat smør. Panden skal være lidt mere end medium varm. Sæt klatter af dej på panden, ca. 1½ spsk pr blinis. Lad dem bage et par minutter på hver side. Holdes varme under lidt alufolie, mens resten bages. Suppler evt med mere smør undervejs.
  • Stenbiderrogn
  • Skær avocadoen i små tern og hak rødløget meget fint.
  • Bland stenbiderrogn, avocadotern og rødløgstern med creme fraiche – lige nok creme fraiche til, at det hænger sammen. Hold lidt rødløgstern tilbage til pynt. 
  • Anretning
  • Anret de lune blinis med et par skefulde stenbiderrogns-blanding og pynt af med rødløgstern.  

Prøver du opskriften, så læg et billede på Instagram med hashtagget #sundtforto – jeg vil glæde mig til at se, hvad I frembringer. 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*