“Din force ligger i desserter, kager og vegetarisk,” var den skæggedes kommentar til denne yoghurtis. Det var altså ret pænt ment, han så i hvert fald meget tilfreds ud, da bemærkningen faldt. Blommeisen her er som at spise blommer – men smagen er næsten mere intens, end hvis man “bare” tager en frisk blomme. Dertil er den blød og cremet – husk blot at tage den ud af fryseren 10-15 minutter før servering. Det gjorde bestemt heller ikke oplevelsen mindre intens, at isen blev indtaget på terrassen på en af de sidste dage i august, hvor vejrguderne havde tildelt os en hedebølge kombineret med svag vind. Perfekt vejr til is.
Jeg har tidligere lavet yoghurtis med jordbær, og kirsebær har også været på programmet. Yoghurtis er nemlig perfekt til sommerens mange friske frugter og bær.
Nærmest sund is
Med den græske yoghurt som base er det i hvert fald en sundere is, end hvis man vælger en udgave med masser af piskefløde. Dertil er den uden æg, og dermed er risikoen for salmonella ved brug af rå æg væk. Men lad nu være med at prøve at reducere fedtprocenten endnu mere med en low fat yoghurt. Det virker ikke – bare spørg undertegnede, for selvfølgelig skulle forsøget gøres. Det blev mildest talt en elendig, hård is.
Har den skæggede ret? Og gør øvelse mester?
Har den skæggede ret i, at min force ligger i desserter, kager og vegetariske retter? Det er i hvert fald dér, man finder min primære interesse – at lave lækre vegetarretter og søde afslutninger på måltidet. Det, man interesserer sig for, siges det, bliver man som regel også god til – hvis man øver sig. Og jeg øver mig ret meget på kager, desserter og vegetarretter. Det er jo det, jeg laver hele tiden og så igen…
Bliver jeg så exceptionelt god til at bage kager, lave lækre desserter eller velsmagende vegetarretter ved at øve mig igen og igen? Tja, hvis man skal tro et gammelt studie, så gør jeg. I 1993 viste et studie, at der var en 10.000-timers regel for violinister: Jo mere træning, jo bedre. Et nyere studie viser derimod, at der ingen sammenhæng er mellem mange øvetimer og dygtighed. Det nye studie fra Reserve University i Cleveland, Ohio, viser, at forskellen mellem mellemgode violinister og de allerbedste ikke skyldes, at de allerbedste har øvet sig mere, faktisk øvede de mellemgode sig mest. Derfor må forskellen skyldes en mere kompleks kombination af bl.a. indlæringsevne, undervisning og naturtalent.
Med andre ord kan man ud fra dette vist godt sige, at træning kan bringe én et godt stykke vej. Træning kan måske også gøre, at man bliver en habil violinist eller kok, men uden fornemmelse og forståelse for tonerne i musikken eller i maden bliver man aldrig stjernegod. Netop det sidste – fornemmelsen og forståelsen – er det, jeg vil kalde for passion. Det er her, man lægger hjertet og sjælen i opgaven, og det er her, man mærker kroppens glædeshormoner suse rundt. Uanset om det gælder en blommeis, der bliver perfekt cremet, eller arbejdet med den nye kampagne, den ambitiøse strategi eller medarbejdernes succes på jobbet.
Detaljer
6-8 personer
45 minutter
4-5 timer
Enkel
Ingredienser
- Sukkerlage
3/4 dl vand
1 1/4 dl sukker
2 spsk honning
1/2 blad husblas
- Blommekompot
350 g modne, lækre blommer med masser af smag
2-3 spsk sukker
- Derudover
250 g græsk yoghurt, 10% (og det skal det altså være… ikke noget med at spare på kalorierne her)
2 spsk Licor 43
- Bagte blommer
3-4 blommer
2-3 spsk akaciehonning
Sådan gør du
- Sukkerlage
- Lav en sukkerlage først: Bland sukker, honning og vand i en kasserolle, lad det koge op, indtil honning og sukker er helt opløst. Imens lægges det halve blad husblas i koldt vand i 5 minutter. Husblassen kommes op i den varme sukkerlage, og der piskes godt rundt. Sukkerlagen køles helt af, evt. i køleskab.
- Blommekompot
- Halver blommerne og fjern stenen. Skær blommerne i mindre stykker. Hæld dem i en kasserolle sammen med sukker og giv det et hurtigt opkog. Lad kompotten småsimre 15-20 minutter. Kompotten køles af.
- Isen samles
- Den afkølede kompot blandes med yoghurten og Licor 43, og til sidst kommes sukkerlagen i.
- Hæld i passende form og frys i mindst 4-5 timer. Hvis du har energi og tid, kan du røre i blandingen hver halve time i starten, det mindsker risikoen for, at der dannes iskrystaller.
- Bagte blommer
- Tænd ovnen på 180 grader alm. varme.
- Halver blommerne og fjern stenene. Læg blommerne i et fad og hæld akaciehonning over dem. Blommerne bages i ca. 8-10 minutter i den forvarmede ovn.
- Tag isen ud af fryseren ca. 10-15 minutter før servering. Server de bagte blommer til isen.
Har du et link til det andet studie?
Iøvrigt så bør der ingen salmonellafare være ved danske æg.
Jeg læste at der i usa var salmonellea udbrud med mel!
Hej Jenny,
der er et link her til en artikel i The Guardian: https://www.theguardian.com/science/2019/aug/21/practice-does-not-always-make-perfect-violinists-10000-hour-rule
Jeg tror, mange bruger pasteuriserede æg for at være helt sikre, men det er i følge Fødevarestyrelsen kun noget, man bør overveje i privat regi, hvis man laver mad til børn, gamle eller svagelige. Du kan læse mere her, hvis du er nysgerrig: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Guides/Sider/Saadan-haandterer-du-aeg-i-hjemmet.aspx
Jeg har godt nok aldrig hørt om salmonella i mel, så skal melet jo være blevet “inficeret” med salmonella bakterien fra dyr, men selvfølgelig kan det lade sig gøre ved et eller andet meget uheldigt sammentræf. Når det er sagt, så skal man også spise melet ubearbejdet, for bakterierne dør ved opvarmning. Og helt ærligt, hvor ofte spiser man mel, der ikke har været tilberedt, altså typisk bagt?
Håber, det var svar nok – ellers så skriver du bare igen. Jeg håber, du giver dig i kast med isen – den smager vildt godt.
Hilsen Susanne