Ok, det lyder kedeligt, måske endda lidt alternativt. Bønnesuppe. Men det er det langt fra – en bønnesuppe med lækker topping er virkelig noget, der både smager dødgodt og er sundt. Suppen er vegansk, men det var faktisk lidt et tilfælde. Se opskriften nedenfor og læs også om de butter beans, der danner grundlag for suppen.
Bønner er ikke bare bønner. De ser forskellige ud – og de smager faktisk også lidt forskelligt. Fælles er dog for de fleste af dem (måske lige fraregnet de grønne bønner og de bønner man sender op ad om godt vejr), at de er en god kilde til protein. I denne her suppe er det de store, bløde butter beans, der er anvendt.
Hvad er butter beans?
Du har sikkert hørt om butter beans og måske spekuleret over, om det er det samme som hvide bønner? Det er meget enkelt, for der findes forskellige typer af hvide bønner, blandt de mest kendte er cannellini bønner og så butter beans. Butter beans er store, hvide bønner med en meget mild smag. Du finder dem også i baked beans, altså bagte bønner i en tomatsauce. Og her er så det geniale ved butter beans, nemlig at de let tager smag fra den dressing, sauce eller lignende, som de tilberedes sammen med. Det er også vigtigt, for de smager altså ikke af så meget i sig selv.
Butter beans er altså en bælgfrugt, og kostanbefalingerne siger jo, at bælgfrugter skal være en del af kosten. Det skal de, fordi de er proteinrige og derfor et godt alternativ, hvis man ikke spiser kød. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man skal spise 100 g bælgfrugter om dagen, og er man vegetar, må bælgfrugter gerne udgøre 125 g af kosten. Udfordringen er nok bare, at vi danskere ikke rigtig er vant til bælgfrugter.
Bælgfrugter er ud over de hvide bønner som butter beans også brune, sorte og for den sags skyld også grønne bønner. Og så er det linser, kikærter og almindelige ærter. Så er billedet vist ved at være klart. Ærter kan vi alle spise, de er ligesom ret danske. Det er hvide bønner derimod ikke. Jeg må bare sige, at bønner – uanset farve – er ret lette at anvende. Prøv fx en let tomatsuppe med bønner eller en grøn sommersuppe med bønner, endda hele to slags.
Om bønnesuppe med lækker topping
Jeg anvender typisk butter beans fra dåse. Så er de nemlig klar til brug med det samme, og jeg skulle ikke have husket at sætte dem i blød 12 timer tidligere. Og hvem husker også på det? Især når suppen her udmærker sig ved at være mega hamrende hurtig? Her er der virkelig mad på bordet på max 30 minutter. Med andre ord virkelig en gang aftensmad efter mit hoved, når man kommer træt hjem, maven knurrer, og der ikke skal købes ind, men laves mad ud fra skabenes indhold.
Toppingen er næsten det bedste ved suppen her. I hvert fald hvis jeg spørger den skæggede, som lige nu er helt vild med soltørrede tomater. Her får de følgeskab af ristede, brune champignons og persille.
Jeg serverer suppen til hovedret, og der bliver typisk hos os en rest til overs til næste dag. Og så er aftensmaden eller frokosten næste dag jo lige blevet lidt lettere.
Bønnesuppe med lækker topping
Måltid Grønt, HovedretType SuppeSværhedsgrad Let2
personer15
minutter15
minutter30
minutterIngredienser
2 ds butter beans
1 porre
1 fed hvidløg
1-2 spsk rapsolie
½ l grøntsagsbouillon
Salt, peber
Saft af ½ citron
- Topping
100 g brune champignons
1 håndfuld bredbladet persille
2 spsk hakkede, soltørrede tomater
Rapsolie
- Tilbehør
Godt brød
Sådan gør du
- Skær top og bund af porren, skyl den og skær den i tynde skiver. Hak hvidløgsfeddet fint.
- Varm olien op i en lille gryde til middel varme. Svits porre og hvidlløg, uden at det tager farve.
- Tilsæt 1½ dåse butter beans inklusiv væden, de ligger i. Tilsæt grøntsagsbouillon. Lad det simrekoge i 10 minutter. Imens laves toppingen, se nedenfor.
- Blend suppen glat med en stavblender.
- Varm suppen op igen, tilsæt den sidste halve dåse butter beans.
- Smag suppen til med salt, peber og citronsaft.
- Topping
- Rengør champignons og skær dem i skiver. Hak persillen.
- Varm en pande med lidt olie.
- Svits champignons, så de tager farve og smider væden. Tilsæt den hakkede persille og hakkede, soltørrede tomater. Sluk for varmen.
- Servering
- Server suppen rygende varm med toppingen ovenpå – og giv lidt godt brød til.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉