boghvedepandekager med stenbiderrogn

Boghvedepandekager med stenbiderrogn

Pandekagens dag. Det er i dag tirsdag efter Fastelavn, og pandekagedagen har efter sigende rødder i den kristne tradition. Det kan du læse mere om nedenfor. Pandekager er en af de ”kager”, som der spises flest af, tror jeg – i hvert fald i mange børnefamilier. Jeg vælger nu at lave en lidt mere voksen udgave, nemlig boghvedepandekager med stenbiderrogn. Faktisk med en generøs mængde stenbiderrogn lagt på en bund af avocadocreme.  

Hvide tirsdag

Lad os lige runde pandekagedagen, inden vi kaster os over stenbiderrognen. Det siges, at pandekagedagen hænger sammen med kristendommen. 40 dage op til påske skulle kristne i forne tider faste. Inden da blev der med menneskelig evne til at kombinere det praktiske med det behagelige tømt ud i forrådene. Så når nu menuen i fasten skulle stå på fisk, grød og grove brød, blev der blev bagt pandekager af det hvide mel, æg, mælk og smørret. Tirsdag efter Fastelavn hedder derfor også ”hvide tirsdag”. I engelsktalende lande kaldes dagen for ”Shrove Tuesday”, og shrove er en afledning af ordet shrive, der betyder noget i stil med at få tilgivelse for sine synder. Og det er jo det, man vil med fasten. Rense sig.

I nogle lande var det pandekagen, der vandt den største udbredelse. I Danmark er det nok nærmere fastelavnsbollen, der løber med al mel, æg, smør og mælk (eller fløde) lige i denne tid. Men panderkagerne er på ingen måde glemt, heller ikke uden for børnefamilierne.

Hvorfor boghvedepandekager?

I dag burde jeg egentlig bage pandekager af hvidt hvedemel, hvis jeg skulle følge traditionerne som beskrevet. Men nu er det bare sådan, at jeg har lidt en forkærlighed for pandekager, der er lavet af boghvedemel. De smager altså rigtig godt, sådan lidt nøddesmag, synes jeg, og det klæder stenbiderrognen godt. Og stenbiderrogn og avocado er bare et match made in Heaven. Alt i alt en virkelig god kombination. Hvis du bestiller galette bretonne i Frankrig, får du også en boghvedepandekage. Typisk er den fyldt med spejlæg på toppen og skinke og ristede svampe nedenunder. Jeg lavede min egen vegetariske variant for nogle år siden med spejlæg og gedeost blandt andet – boghvedepandekager a la Bretagne.

Opskriften i dag er helt enkel og let at følge. Lad endelig dejen hvile en halv time, det bliver den meget bedre af, og det bliver lettere at bage pandekagerne. Husk i øvrigt altid, at panden skal være godt varm, også til den første pandekage. Det duer bare ikke med en lunken pande.

boghvedepandekager med stenbiderrogn

Hvorfor stenbiderrogn?

Jeg er ret begejstret for stenbiderrogn, men som med alle andre råvarer, så er jeg mest begejstret, når den er i sæson. Og det er stenbiderrognen lige nu, i hvert fald så småt. Stenbiderrogn er meget prisfølsom, har jeg en stærk oplevelse af. Heldigvis har jeg i vennekredsen en stenbiderrogns-pusher – altså helt legitimt og på ingen måde jagtet af narkopoliti – som har holdt mig forsynet med de eftertragtede æg i flere år. Jeg håber, at det også corona eller ej bliver muligt i år.  

Avocadocremen er helt enkelt avocado blendet med citron, salt, peber og lidt skyr. No big deal. Og du er klar til at nyde boghvedepandekager med stenbiderrogn og avocado – som forret eller til en frokost.

Boghvedepandekager med stenbiderrogn

Opskrift af Susanne PaghSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

10

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

15

minutter
Hviletid?

30

minutter
I alt?

1

time 

15

minutter

En forret med lidt luksus – eller en frokost med meget luksus

Ingredienser

  • 100 g boghvedemel

  • 1 æg

  • 3 dl kærnemælk

  • ½ tsk fint salt

  • olie til stegning

  • Fyld
  • 1 avocado

  • 2-3 spsk skyr

  • Saft af ½ citron

  • Salt, peber

  • 150 g stenbiderrogn

  • ½ rødløg

Sådan gør du

  • Rør alle ingredienser sammen til en glat dej. Lad hvile i en halv time.
  • Juster evt konsistensen med lidt vand, hvis dejen synes at være for tyktflydende.
  • Varm en sliplet-pande op med lidt olie. Den skal være godt varm, jeg siger det bare 😉
  • Hæld 1-1½ øseskefuld på panden, sving dejen ud over panden og bag pandekagen et minuts tid på hver side. Holdes varm, mens resten bages.
  • Blend avocado med skyr, citronsaft, salt og peber til en blød creme. Smag til med mere citronsaft. Pas på, cremen må ikke blive for stærk, så den dominerer stenbiderrognen.
  • Fordel en god spiseskefuld avocadocreme på en pandekage og fordel stenbiderrogn ovenpå. Top med finthakket rødløg.

Bemærk

  • Jeg regner med 2 pandekager pr person, hvis det skal være en frokost – og som forret 1 pandekage pr person

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

boghvedepandekager med stenbiderrogn

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*