boghvedepandekager

Boghvedepandekager

Det er international pandekagedag i morgen, kunne jeg læse. “Nå,” tænkte jeg, “endnu et amerikansk påfund.” Og efter at have konsulteret Google, må jeg sige, at jeg har ret og alligevel ikke. Pandekagedagen går ligesom fastelavnsbollen lang tid tilbage, og det er ikke eneste fællestræk. Under fasten måtte man ikke spise søde sager, så derfor skulle man lige have depoterne fyldt godt op inden. Fastelavnsboller i de nordiske lande, men i de engelsktalende lande var det pandekager, der var på menuen. Pandekagedagen falder altid på Hvide tirsdag, der er tirsdagen, før fasten starter. “Nå, men så må der boghvedepandekager på menuen,” måtte jeg konkludere.

Pandekager i det salte køkken  

Pandekager kan man spise stort set døgnet rundt, men en tur rundt på bloggen afslører med det samme, at jeg er mest til pandekager i det salte køkken. Altså madpandekager – også denne gang. Inspireret af et besøg i Bretagne for nogle år siden har jeg lavet boghvedepandekager. Boghvedemelet giver pandekagerne en let smag af nødder. Har man nu ikke boghvedemel, så er der ingen grund til at fortvivle, eller for den sags skyld spæne ned i det nærmeste supermarked. Man kan altså sagtens anvende andre meltyper, smagen bliver bare en anden. Prøv fx disse baseret på kikærtemel eller quinoamel. Og er det heller ikke i skabet, så prøv med almindeligt hvedemel… 

Jeg har fyldt mine boghvedepandekager med spejlæg og gedeost. Underlig kombi måske, men det smager nu godt, og når nu jeg ikke lige var til den helt traditionelle franske udgave med skinke og revet ost. Men det er jo helt frit, hvad man vil fylde dem med.  

Om at bage pandekager

Mange synes, at det tager en krig at lave pandekager. Det kor melder jeg mig ind i – og ud af igen med det samme, for godt nok tager det lidt tid at bage pandekager, men det er også rigtig hyggeligt. Blot skal man huske, at panden skal være godt varm, ellers bliver det noget juks. Dejen skal nemlig sætte sig hurtigt, så den får bageskorpe og kan vendes. Hvis ikke går den i stykker, når man prøver på at vende den. Og så er jeg nok ret generøs med at give en smørklat smør til hver pandekage, så hænger pandekagerne helt sikkert ikke i – og smørret giver tillige en god smag.

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

30-40 minutter i alt

Hviletid?

1 time

Hvor svært?

Helt standard

Ingredienser

  • 100 g boghvedemel

  • 1 knsp salt

  • 2½ dl mælk

  • 2 store æg

  • Smør til at bage i

  • Tilbehør
  • 4 æg

  • ½ rulle blød gedeost

  • ½ lille hvidkål

  • 2 tomater

  • ½ rød peberfrugt

  • Olivenolie

  • Salt, peber 

Sådan gør du

  • Pisk boghvedemel og salt sammen med mælken. Pisk derefter de to æg i dejen, der skal være tyktflydende. Dæk den med husholdningsfilm og stil den på køl i en times tid.
  • Varm en pande rigtig godt op, smelt en smørklat smør. Hæld en lille suppeskefuld dej ud på panden, drej hurtigt panden rundt, så dejen fordeler sig i et tyndt lag. Det er vigtigt, at panden er godt varm, og at der er hverken for meget eller for lidt dej. Lad pandekagen sætte sig et minut eller to og vend den derefter. Bages et minut eller to på den anden side. Hold pandekagerne varme, mens du bager resten. Der skal nok tilsættes lidt smør til panden undervejs.
  • Tilbehør
  • Tænd for ovnen på 160 grader varmluft. Når du er færdig med pandekagerne, laver du fire spejlæg (som ikke vendes) næsten færdige – blommen skal være blød endnu. Derefter smører du et tyndt lag gedeost på fire pandekager og lægger et spejlæg på hver pandekage. Fold kanterne ind og læg pandekagerne med fyld på en bageplade med bagepapir. Bages færdig i ovnen ved ca. 160 grader varmluft i 5-10 minutter. 
  • Hvidkålen snittes fint, tomaterne skæres i små stykker, ligeledes peberfrugt. Varm en pande op med lidt olivenolie og sauter grøntsagerne i 5-10 minutter, indtil hvidkålen falder sammen. Giv lidt salt og peber. Serveres til de færdige pandekager.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*