Boller til eftermiddagskaffen

En god ven kom på eftermiddagsbesøg – og jeg syntes, vi skulle have nybagte boller til eftermiddagskaffen. Men jeg ville ikke stresse rundt om eftermiddagen, så derfor blev dejen rørt sammen om formiddagen og sat i køleskabet, så den var klar til brug om eftermiddagen. Jeg havde ikke helt en plan med, hvad der skulle i bollerne, ud over at jeg havde købt nogle hirseflager, der skulle testes af. Resultatet blev nogle lette boller, der blev godkendt af både medspisere og undertegnede.

Tip! Reducér mængden af gær og sæt dejen i køleskabet natten over, så er der friskbagte boller til morgenmaden eller brunch.

Opskrift – boller til eftermiddagskaffen

Der bliver 12 boller ud af portionen her.
Tilberedningstid: Dejen kan røres sammen i god tid, fx om formiddagen, og stilles i køleskabet, indtil man har tid og lyst til at bage bollerne. Så derfor er der kun 1/2 times reel arbejdstid, men derudover tid til hævning – minimum en time (og hvis kun en times hævetid, så skal dejen stå i en skål på køkkenbordet). Bagetid 15-20 minutter.

Ingredienser:

  • 4 1/2dl lunkent vand
  • 2-3 spsk skyr, yoghurt eller lignende
  • 20 g gær
  • 1 tsk honning
  • 1 1/2 spsk salt
  • 1 spsk raps- eller solsikkeolie
  • 50 g hirseflager
  • 200 g grahamsmel
  • 250 g hvedemel

Opløs gær i vandet, tilsæt surmælksproduktet, honning, salt og olie. Røres rundt. Tilsæt hirseflager og grahamsmel. Rør hvedemel i, indtil dejen er som en lidt solid havregrød. Ja, jeg ved godt, det lyder underligt, men beskrivelsen giver mening, når du står med grydeskeen i dejen (nej, du behøver ikke at få fingrene ned i klisteret).

Dæk skålen med husholdningsfolie og stil den i køleskabet i en 3-4 timer. 
Om eftermiddagen tagen du skålen og lader dejen temperere på køkkenbordet i en halv til en hel time.

Tænd så for ovnen på 225 grader varmluft. Form boller og læg dem på en bageplade med bagepapir. Efterhæver ca. 20 minutter, får et stænk vand, inden de kommes i ovnen og bages i ca. 15-20 minutter. 

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*