braiseret knoldselleri

Braiseret knoldselleri i salat

Vil du også gerne have et alternativ til Mortens anden eller noget anderledes tilbehør til samme? Sådan får jeg det, når vi når til Mortens aften og endnu mere til jul. Derfor kommer der her et helt andet forslag til en vegetarisk menu, som er rigtig let at gå til, når Mortens aften er en helt almindelig hverdagsaften.

At braisere

Normalt braiserer man kød, især hvis kødet kræver lidt ekstra tilberedning, fordi det måske ikke ligefrem er det allermest møre stykke kød, man har investeret i. Braisering består i, at man bruner kødet, lægger det i et fad med lidt væske, typisk en god bouillon, og så dækker det hele godt til, inden man stiller fadet i ovnen i en rum tid ved relativ lav varme. Det samme kan man gøre med grøntsager, det er bare ikke så kendt. Væsken kan i øvrigt danne en rigtig god basis for en sauce, hvis det passer til retten i øvrigt.

Man kan fx braisere rodfrugter, de bliver både saftige og møre, lidt en mellemting mellem kogt og bagt. Jeg har valgt at braisere knoldselleri, men man kunne altså også bruge fx persillerødder.

braiseret knoldselleri

Braiseret knoldselleri i salat

Ideen bag salaten er at lave et vegetarisk alternativ til menuen Mortens aften, når denne aften falder på en almindelig onsdag. De færreste har tid til at stå i køkkenet en hel eller halv eftermiddag for at lave andesteg på en hverdag. Og måske har man heller ikke lyst til at blive forspist af and, sauce (eller sovs), brunede kartofler og rødkål onsdag aften, når man torsdag morgen skal til træning eller bare på arbejde. Men samtidg er en salat bare en lidt let løsning, også i mæthed, hvis man ikke gør noget for at give den lidt mere tyngde og indhold. Det gør jeg med den braiserede knoldselleri.

At braisere knoldselleri er mega enkelt og svarer til, hvad man gør med kød. Knodlsellerien skæres i tern, brunes godt og så i et fad med grøntsagsbouillon i ovnen. Ovnvarmen skal være lav, og så må det hellere tage lidt længere tid. Rigtig lang tid tager det nu ikke, for her skal knoldsellerien bare være gennemtilberedt – i modsætning til det lidt halvseje kød, der skal braiseres for at blive blødt og spiseligt.  

Men selv om knoldselleri er en god (og mættende) spise, så skal der også andet i salaten. Æble og knoldselleri passer godt sammen – læg dertil granatæblekerner og ristede mandler. Det bliver ret lækkert. Det skarpe i salaten kommer fra raddicchio salat, det salte fra gedeost.

Braiseret knoldselleri i salat

Opskrift af Susanne PaghMåltid GrøntType HovedretSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

20

minutter
I alt?

50

minutter

Ingredienser

  • 1 knoldselleri

  • 1-2 dl grøntsagsbouillon

  • 1 æble, gerne ingrid marie eller lignende dansk, rødt æble

  • ½ hjertesalat

  • ½ rød raddicchio salat

  • ½ rulle blød gedeost

  • ½ granatæble

  • olie til stegning

  • 1 håndfuld mandler

  • Dressing
  • 1 spsk balsamico eddike

  • 1 tsk honning

  • 1 spsk olivenolie

  • salt, peber

  • Tilbehør
  • Godt brød

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
  • Skær skrællen af knoldsellerien og skær den i mundrette stykker. Varm en pande op med olivenolie. Den skal være godt varm. Steg knoldselleriternene på alle sider, så de bliver godt brune. Krydres med salt og peber. Læg knoldselleriternene i et lille ildfast fad og hæld grøntsagsbouillon ved, så det står i ca. 1 cm højde. Dæk fadet med stanniol og stil det i ovnen i ca 20 minutter.
  • Imens varmes en pande uden fedtstof. Rist mandlerne og lad dem køle let af.
  • Skær salaten i strimler eller riv den – afhængig af temperament. Læg salaten på et fad.
  • Skær æblet i smalle både og bland dem med salaten. Læg de braiserede knoldselleritern ovenpå salaten. Hak mandlerne og befri granatæblekernerne – begge dele skal blot øverst på salaten sammen med gedeost i små stykker.
  • Bland dressingen sammen og dryp over salaten.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*