brombæris med rom

Brombæris med rom – blød og cremet

Hvis du er til brombær og til hjemmelavet is, er der her en rigtig god kombination. Nemlig brombæris med rom. Endda et generøst skvæt rom hvis jeg skal være ærlig. Smagen er uovertruffen – ren og skær kold, flødet brombærsmag uden at være tung – og så kan den fint laves uden ismaskine.

Ingen kan vist være i tvivl om, at jeg ofte vælger at lave en omgang is, hvis jeg ved, at der er besøg i farvandet. Det er nemlig så dejlig nemt at servere is til dessert. Jeg har i mange år sværget til min mors grundopskrift. Eller til det, jeg tror, er min mors grundopskrift. Men selv min mors is kan der optimeres på og ændres på. For det første ændrer man smag, og jeg er ikke til en alt for fed smag i isen. Og for det andet kommer der nye ingredienser, som kan give nye dimensioner.

Det har denne gang resulteret i en is, hvor jeg har lettet den lidt fede smag i en traditionel flødeis med græsk yoghurt. Det er et trick, der er særlig velegnet, når isen er med frugt. Og så har jeg tilsat lidt glukosesirup, som sammen med spiritussen hjælper med til at hindre, at isen krystalliserer. Resultatet er en blød og let is.

Og ikke mindst er resultatet en is, der bliver ved med at være blød og lækker. Selvom den har ligget i fryseren i et par uger, er den stadig blød og cremet endda lige fra fryseren.

Hvor er æggehviderne?

I min traditionelle is er der æggehvider, stiftpiskede vendes de i. Det fungerer også rigtig godt, men denne gang har jeg prøvet at lave en mere traditionel parfaitis. Nogle siger, at de stiftpiskede æggehvider øger risikoen for, at isen danner krystaller, men det kan jeg nu ikke helt genkende. Isen bliver mindre kompakt – eller mere luftig – med æggehviderne, mens smagen også ofte bliver lidt lettere.

brombæris med rom

Brombær i flok

Der er masser af brombær – igen i år. Faktisk måtte jeg her i foråret give fortabt og erkende, at jeg ikke nåede at få brugt alle de brombær, jeg havde plukket sidste efterår. Det kom mine naboer til gode. Et hurtigt opråb om hjælp fra min side resulterede nemlig i velvillig assistance fra naboerne, der gerne ville tage sig af de overskydende brombær. Det var med glæde, at jeg gav bærrene væk. Ikke mindst da jeg hørte fra dem hver især, hvad de ville bruge dem til. Der er helt sikkert blevet lavet masser af marmelade og syltetøj til brød og til at komme på morgenmadens yoghurt, skyr eller havregryn. Plus sikkert også et par tærter.  

Denne is er derfor lavet på sæsonens friskplukkede brombær. Der er nemlig masser af dem, og de skal bare nydes. Isen her er lavet med en brombærsirup, så isen er helt ensartet. Jeg har dog lavet lidt swirls i den med brombærsiruppen, det ser godt ud, men betyder altså ikke det store for smagen.

Den skæggedes reaktion på brombæris med rom

Den skæggede sagde: ”Øj, det smager godt nok af brombær.” Han havde ret. Det var lidt en triple brombær: Brombærisen blev blot serveret i en skål: nogle kugler is med en klat brombærmarmelade ovenpå og så lidt friske brombær som pynt. Hvis du vil gøre det mere festligt, så lav kræmmerhuse til. Du kan se opskriften på de kræmmerhuse, som jeg serverede som en let og lækker nytårsdessert her.

Brombæris med rom – blød og cremet

Opskrift af Susanne PaghMåltid Sødt og syndigtType DessertSværhedsgrad Let
Hvor mange?

4

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Frysetid?

4

timer 
I alt?

4

timer 

30

minutter

Brombæris der virkelig smager af brombær

Ingredienser

  • 2 æggeblommer

  • 3 spsk sukker

  • 1 spsk glukosesirup

  • 1½ dl piskefløde

  • 100 g 10% græsk yoghurt  

  • 2 spsk mørk rom

  • 1 tsk vaniljesukker

  • Fyld
  • 250 g brombær

  • 125 g sukker

  • ½ citron

  • 1 tsk vaniljesukker

Sådan gør du

  • Brombærsirup
  • Kog brombær sammen med sukker i ca 10 minutter. Blend massen kort og smag til med citronsaft og vaniljesukker.
  • Si kernerne fra, så du får en klar brombærsirup. Køl af.
  • Is
  • Pisk fløden til flødeskum, ikke stift, men heller ikke for blødt.
  • I en anden skål piskes  æggeblommerne med sukker, glukosesirup og vaniljesukker til en fin, lys æggesnaps.
  • Bland 5-6 spsk brombærsirup i æggesnapsen. Smag til med rom og evt lidt mere vaniljesukker eller mere brombærsirup.
  • Bland først den græske yoghurt i ismassen. Derefter vendes flødeskummet i, så der bevares lidt luft.
  • Hæld ismassen i en passende beholder. Til sidst drypper du 1-2 spsk brombærsirup ud over ismassen og trækker streger med en ske eller kniv.
  • Isen fryses i 3-5 timer. Du skal ikke røre i den undervejs.
  • Tag isen ud af fryseren lige før servering, den er allerede blød og lækker.

Bemærk

  • Glukosesirup gør isen blød – lige fra fryseren

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
brombæris med rom

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*