brombærlikør eller brombærvodka

Brombærlikør eller brombærvodka – perfekt til dessert

Det har været et rigtig godt brombær-år i år. Alt andet i 2020 har ikke været særlig godt med corona, valggyser i USA og #metoo overalt. Men skal man fremhæve i hvert fald én positiv ting omkring 2020, er det brombærrene. Der var nemlig masser af brombær tilbage i august måned, og jeg kom til at plukke ALT for mange. Så min lille skabsfryser bugner nu af brombær. Samtidig har en flaske vodka stået og gloet på mig i tre år nu. Jep, 3 år – de tre år, der er gået, siden jeg forkøbte mig på vodka, da vi holdt stor fødselsdags- og bryllupsfest. Så fordrukne var gæsterne alligevel ikke. Nu skulle det være slut, så jeg har lavet brombærlikør ud af den og nogle af brombærrene fra fryseren.

Har man ikke plukket for mange brombær tilbage i august måned, så kan man selvfølgelig bare købe friske eller frosne brombær i butikkerne. Men der er noget dejligt og næsten en følelse af rigdom i at tage en pose selvplukkede brombær ud af fryseren. Og tillige er det hyggeligt at gå og plukke brombær i skovbrynet. I hvert fald hvis man er klædt på til det, for brombærgrenenes torne er ikke sådan at spøge med. I august var mine fingre således hele tiden lidt forrevne af for meget nærkontakt med de spidse torne.    

Verdens letteste opskrift

Jeg har overvejet med mig selv, om det her egentlig er en opskrift, for det er ualmindelig let at lave brombærlikør. Det sværeste er faktisk at lade være med at smage på den undervejs. Men der er trods alt lidt med forholdet mellem ingredienserne, så det er blevet til en regulær opskrift nedenfor. Kort gengivet består den af brombær og sukker, der dækkes af vodka, hvorefter man tilsætter uanede mængder af tålmodighed.

Vær i øvrigt opmærksom på, at nok hedder det en brombærlikør, og likør lyder tilforladeligt, men den slår altså på akkurat samme vis som den vodka, den er lavet af. Hårdt og kontant. Apropos det med kontant afregning så kan jeg opfordre til, at man gemmer de bær, der sies fra efter de seks ugers trækketid. De bær har jo svuppet rundt i en blanding af spiritus og sukker, og det kan smages – og mærkes. Bærrene smager faktisk ret godt, men de slår altså også derefter.

Alletiders værtindegave

En brombærlikør er alletiders værtindegave. Den er hjemmelavet, smager godt og er lige til at snuppe ud af køleskabet, hvis man har glemt at købe en gave. Eller hvis man nu er mega ambitiøs og selv laver alle sine værtindegaver. Det gør jeg altså ikke, men denne her kunne nu godt ryge af sted som gave for eksempel sammen med lidt julesmåkager som disse oldstyle brunkager – hvis jeg altså ikke drikker den sammen med den skæggede og andre i godt selskab.

Brombærlikør kan serveres til…

Det er selvfølgelig oplagt at servere brombærlikør til en dessert med bær. Sådan en brombærtærte er nu heller ikke at foragte. Den vil også passe godt til en citrondessert, men derudover kunne jeg da godt forestille mig, at man serverede den til en osteanretning. Uanset hvad så overvej lige at bruge lidt af de i vodka druknede brombær til. Det må simpelthen smage vildt godt (men lad bilen stå bagefter).

Brombærlikør eller brombærvodka – perfekt til julens desserter

Udarbejdet af Susanne PaghMåltid: SødtType: DrinkSværhedsgrad: Let
Hvor meget?

4

dl
Arbejdstid?

5

minutter
Ventetid

5

uger

Velsmagende brombærlikør – lavet på vodka

Ingredienser

  • 200 g brombær, frosne kan sagtens bruges

  • 100 g rørsukker

  • ½ tsk vaniljepulver

  • 3-4 dl vodka

  • atamon

  • MEGET STOR TÅLMODIGHED

Sådan gør du

  • Tag et patentglas og skyl med atamon. Bare for en sikkerheds skyld.
  • Hæld brombær, sukker og vaniljepulver i glasset. Dæk med vodka. Det er vigtigt, at bærrene er helt dækket af vodka.
  • Luk glasset og vend det rundt et par gange. Sæt i køleskab.
  • I de første dage skal du holde øje med, at sukkeret opløses. Så vend glasset et par gange om dagen, derefter gerne hver anden dag.
  • Vent nu tålmodigt i ca. 5-6 uger. Fyld ekstra vodka på undervejs, hvis nødvendigt. Bærrene skal hele tiden være dækket af vodka.
  • Efter 5-6 uger sies bærrene fra, og brombærlikøren kan hældes på flaske. Skyl gerne flasken i atamon inden da. Det kan være, at brombærlikøren skal smages lidt til med mere vodka eller mere vanilje. Men ellers skal du bare nyde den.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

brombærlikør eller brombærvodka

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Snippet tekst: Få den lette opskrift på brombærlikør – lavet på vodka. Det sværeste er faktisk at vente tålmodigt på, at den bliver færdig efter 5-6 uger.

close

JULENS SMÅ KAGER

TILMELD DIG NYHEDSBREVET OG FÅ E-BOGEN JULENS SMÅ KAGER

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*