Du kender hindbærsnitten. En god hindbærmarmelade mellem to lag mørdej – og en glasur på toppen. Skift hindbærmarmeladen ud med brombærmarmelade og giv mørdejen et skud luksus, og så har du brombærsnitter med marcipan i stedet for.
Smager de godt?
Ja, brombærsnitter med marcipan smager virkelig godt. Men næsten lige så vigtigt: De kan holde sig friske et par dage. Altså hvis de får lov. For de ryger ret hurtigt ned, skal jeg hilse og sige. Den skæggede har ellers sagt, at jeg skal holde igen med kagebageriet, fordi det sætter sig på sidebenene. Det vil sige på hans sideben, og det er han ikke helt tilfreds med.
Det er en luksusudgave, som jeg har lavet denne gang. Der er nemlig masser af marcipan i mørdejen. Effekten er for det første en virkelig god smag, hvor du kan ane mandlerne fra marcipanen. Dernæst giver marcipanen også lidt ekstra mums og saft til mørdejen, så den ikke bliver tør. Der er efter min mening ikke noget mere kedeligt end sådan en tør kage, der bliver til støv i munden.
Lidt teknik
En mørdej består helt traditionelt af mest af mel og smør – plus lidt væde til at binde dejen sammen. Faktisk ret enkelt. En sød mørdej har ud over mel og smør også noget sødende, typisk sukker eller flormelis. Jeg har valgt flormelis, der efter min mening giver et rigtig godt resultat. Her kommer der så også marcipan i, og den er i sig selv lidt fugtig. Derfor er det slet ikke sikkert, at der skal det mindste smule vand i for at samle dejen. Dejen skal samles, ikke piskes, ikke røres og allerhelst ikke berøres af menneskehænder. Hvis du ælter dejen, bliver den sej og ikke sprød. Ærgerligt efter min mening.
Mørdejen smider du i køleskabet en halv times tid, fordi smørret så sætter sig, og det bliver lettere at rulle mørdejen ud. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, det er det letteste og giver mindst rengøring.
Bunden skal forbages, for så holder bunden sig mere sprød, når fyldet kommer på. Fyldet trænger heller ikke ned i bunden. Men inden du forbager bunden, skal den prikkes med en gaffel. Så hindrer du nemlig bunden i at bule op under bagningen.
Fyldet – altså brombærmarmeladen – skal være forholdsvis fast i det. Og lad nu være med at være alt for gavmild, når du putter det på bunden. Det skal ikke flyde ud. Eventuelt kan du si lidt væde fra din marmelade – den kan du fint bruge til at give glasuren farve.
Glasuren skal være lige som fyldet – altså relativt tyktflydende. Glasuren skal selvfølgelig først på, når kagen er afkølet, men før den skæres til snitter. Skær den pænt til hele vejen rundt, så du får fin afslutning på dine brombærsnitter.
Kan du ikke holde snitterne fra snitterne?
Her er et par bud på andre snitter, som også smager dødgodt.
Først og fremmest er der mine hindbærsnitter med kokos. Kokos giver en god sprødhed i kagerne.
Synes du, at hindbærsnitter bliver for sødt, skal du prøve de her ribssnitter, der er søde og syrlige på én gang.
Brombærsnitter med marcipan – en luksusudgave
Måltid Sødt og syndigtType KageSværhedsgrad Medium6
stk1
time28
minutter30
minutter1
time28
minutterIngredienser
125 g kagehvedemel
50 g flormelis
1 knsp salt
80 g smør
70 g marcipan
Evt 1 spsk vand
- Brombærmarmelade
250 g brombær
125 g sukker
saft af ½ citron
evt ½ tsk vaniljesukker
- Glasur
100 g flormelis
saft fra brombærmarmeladen
Sådan gør du
- Brombærmarmelade
- Bland brombær og sukker i en kasserolle og lad det koge op. Lad det simre sammen i 10-15 minutter, indtil det tykner.
- Smag til med citronsaft og evt lidt vaniljesukker. Køles af.
- Mørdej
- Bland kagehvedemel, flormelis og salt i en skål. Skær smørret i små stykker og gnid det ind i de tørre ingredienser, så det bliver smuldret helt.
- Riv marcipanen og bland det i dejen. Saml dejen evt med en anelse vand.
- Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i en halv time.
- Samling
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
- Del dejen i to lige store portionen. Rul hver del ud i ca. 8 x 24 cm og ca. 3-4 mm tyk. Skær dem til, så de bliver ens i størrelse.
- Læg den ene del på en bageplade med bagepapir. Prik den med en gaffel. Bag denne del i 8 minutter, indtil den er blevet lidt fast i overfladen. Tag den ud af ovnen.
- Fordel brombærmarmelade på den bagte del. Ikke for meget, så flyder det bare ud. Læg den anden del af dejen ovenpå. Bages i ca. 20 minutter, indtil toppen er let lysebrun og gennembagt.
- Lad kagen afkøle, indtil den er lun. Rør en tyk glasur sammen af flormelis og lidt saft fra brombærmarmeladen. Fordel glasuren over den stadig let lune kage. Stil kagen i køleskabet, så glasuren når at stivne lidt, inden du skærer den op i snitter. Enten 6 lidt store eller 12 små snitte-hapsere.
Bemærk
- Lav 6 store eller 12 små snittehapsere.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉