brombærtærte med fletværk

Brombærtærte med fletværk

Jeg troede egentlig, at jeg havde mindst én brombærtærte her. Men en søgning viste, at jeg tog fejl. Det skal der selvfølgelig rettes op på. Især når fryseren er fyldt med brombær fra efterårets mange raids langs krat og hegn. I sensommeren og efteråret havde jeg en næsten fast rute rundt om skovens mange brombærkrat. Meget var ikke godt i 2020, men det var et rigtig godt brombærår. Så selv om jeg hele tiden lod rigeligt være tilbage til andre på brombærjagt, så fik jeg fyldt rigtig mange poser med brombær i fryseren. På en eller anden måde føler man sig lidt rig, når man kan følge en pludselig indskydelse og bage en brombærkage eller brombærtærte.

Således havde jeg taget en pose brombær op af fryseren, for jeg ville bage en brombærtærte til weekenden. Og da den nu skulle foreviges her, skulle den da også se lidt ekstra godt ud. Derfor blev det, der startede med at være et ønske om at lave et fletværk over den, til at være noget lidt mere kunstfærdigt. Måske noget der her midt i en coronanedlukning på vel tredje måned bliver aktuelt for selv undertegnede med normalt en korthårsfrisure: Fletninger.

”Jeg kan vel lige så godt øve mig,” tænkte jeg, for håret vokser med uformindsket hast, mens frisørerne holder lukket. Den skæggede tog konsekvensen og trimmeren – heldigvis huskede han at sætte afstandsstykke i, så nu er det bare lige langt over det hele, eller over alt, hvor han kunne nå. Orker du ikke lige at lave fletninger, så kan du også bare skære strimler, der flettes hen over fyldet. Det er den absolut letteste metode, som også er meget dekorativ.

brombærtærte med fletværk

At bage tærte

At bage tærte er egentlig meget let, selv om det tager lidt tid. Så længe man holder sig til en enkel mørdej og så lidt sødt fyld ovenpå, er det svært at mislykkes totalt. Det er nemlig lige så let, som det lyder. Især hvis man følger et par gode råd. Først og fremmest skal en mørdej bare samles, den skal ikke æltes. Dernæst skal du tage et kig på fyldet. Er det meget fugtigt, så skal du helt sikkert forbage bunden. Det gør jeg næsten altid, fordi jeg så sikrer, at bunden ikke trækker al væden fra fyldet og dermed bliver blød.  Nogen gange blindbager jeg bunden, dvs. jeg lægger et stykke bagepapir over dejen og fylder op med tørrede kikærter, som holder bagepapir og dej på plads, så dejen forbliver plan.

Om brombærtærte med fletværk  

Jeg brugte en tærteform på 18 cm i diameter, men der er faktisk dej til en lidt større form. På billederne har jeg serveret tærten med creme fraiche, men man kan også vælge en neutral skyr rørt med vaniljesukker. Eller en god vaniljeis. Derudover havde jeg nogle brombær, som havde tilbragt en masse tid i vodka, da jeg senest lavede brombærlikør. Jeg smed dem ikke ud, for de er nemlig supergode til at give en dessert lidt ekstra kant.

Brombærtærte med fletværk

Opskrift af Susanne PaghMåltid Sødt og syndigtType DessertSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

6

personer
Arbejdstid?

45

minutter
Bagetid?

30

minutter
Hviletid?

30

minutter
Total time

1

time 

45

minutter

Brombærtærte med flotte fletninger

Ingredienser

  • 200 g kagehvedemel

  • 60 g flormelis

  • 100 g smør

  • 1 knsp salt

  • 1 æggeblomme

  • 1-2 spsk vand

  • Fyld
  • 250 g brombær (frosne er fine)

  • 100 g sukker

  • saft af ½ citron

  • 1 tsk vaniljesukker

  • 1 spsk hvedemel

  • Tilbehør
  • Flødeskum, cremefraiche eller is efter eget ønske

  • Form
  • Tærteform med løs bund og 18 cm i diameter

Sådan gør du

  • Bland hvedemel, flormelis og salt i en skål. Tilsæt smørret skåret i små stykker og gnid det sammen med de tørre ingredienser. Det skal blive helt smuldret. Så samler du dejen med en æggeblomme og evt. lidt vand, hvis det er nødvendigt. Pak dejen sammen i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i en halv time.
  • Imens laver du fyldet: Bland brombærrene med sukker og citronsaft i en kasserolle. Lad det koge op og simre sammen ved lav varme i ca. 15 minutter, indtil brombærrene er smadret ud.
  • Tag kasserollen af varmen, bland hvedemel og vaniljesukker i og lad den færdige brombærsylt køle af.
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Smør en tærteform med løs bund med lidt smør eller olie. Rul 2/3 af dejen ud (læg resten på køl igen) og beklæd formen med den. Prik bunden med en gaffel, inden bunden forbages i 10 minutter ved 180 grader varmluft.
  • Imens bunden bages, rulles resten af dejen ud, og der skæres 12 tynde strimler max ½ cm bredde og ca 20 cm lange. Flet fire fletninger.
  • Når bunden er forbagt, fordeles først brombærsylt ud over den. De fire fletninger placeres efter ønske.
  • Tærten sættes i ovnen igen i ca 20 minutter, indtil fletningerne også har fået en fin lysebrun farve.
  • Nydes lun eller afkølet.

Bemærk

  • Vil du ikke flette fletninger, så skær blot lange strimler og flet dem over brombærfyldet.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

brombærtærte med fletværk

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*