brombærtærte med rubychokolade

Brombærtærte med rubychokolade

I mit ”ryd op i fryser, køleskab og skuffer” projekt stødte jeg på nogle af efterårets brombær. De blev til denne brombærtærte med rubychokolade i form af en lyserød ganache. Det er en rigtig tøset tærte, men også med en vis syrlighed i form af brombærrene. Nogle mænd vil måske vove den påstand, at syrligheden gør, at man kan kalde tærten tøset, men jeg hentyder nu til den lyserøde farve.

I dag har jeg været til møde

Ja, den overskrift burde i sig selv ikke være en overskrift værd. Men jeg tilføjer lige: I dag har jeg været til møde sådan rent fysisk. Dermed bliver det en overskrift værd, for er der noget, jeg har længtes efter hele vinteren, så er det fysiske møder. At kunne fornemme de andre mødedeltagere lidt mere, og at kunne afkode kropssprog, det har været eftertragtet. Dette møde blev nødt til at være et fysisk møde. Vi gik nemlig rundt på en byggeplads for at vurdere den kommende skiltning, når pladsen lige om lidt ikke længere er en byggeplads, men en genbrugsplads. Sjovt nok havde ingen af os egentlig travlt med at komme videre i dagens tekst. Vi havde sat godt med tid af og var begunstiget med høj, blå himmel og martssolen lige i øjnene. Så i stedet for at vove os indenfor, fandt vi et hjørne med læ, hvor vi kiggede på tegninger, målte højder og i det hele taget nød situationen. Sikke en skøn afveksling fra dagligdagens mange online-møder!

Nu her til aften står solstrålerne stadig skarpt på nethinden, selv om solen egentlig for længst er gået ned. Det er noget af det, som foråret kan: bringe glæde ind i hovedet på os alle. Jeg forstår så godt, at alle længes efter at komme ud af det dobbelte vinterhi, for ikke blot har vi været indendøre for at skærme os mod kulden, vi har også skærmet os mod coronaen. Både at blive smittet og komme til at smitte andre er noget, vi har søgt at undgå.

brombærtærte med rubychokolade

Den lyserøde tærte

På en eller anden måde så passer denne lyserøde brombærtærte med rubychokolade så perfekt til dagen i dag. Godt nok er brombær et af efterårets mange bær, men den sarte, lyserøde farve er som at se nogle af de første forårsblomster, der kæmper sig frem. Bare lige for god ordens skyld: rubychokolade er ikke resultatet af et farvestof, chokoladen er virkelig lyserød helt naturligt. Farven stammer fra den røde kakaobønne. Du kan læse mere om rubychokoladen her, hvor jeg har brugt den i en isdessert med hindbær og to slags chokolade.

Tærten består af en helt enkel mørdejsbund, hvor der er lavet et fyld af brombærsylt med lime – og øverst en lyserød ganache med rubychokoladen.  Jeg har lavet seks små tærter, fordi jeg lige var kommet til at købe sådan nogle portions-tærteforme. Har du ikke små tærteforme, bliver tærten altså mindst lige så god i en stor form. Målene kan du se i opskriften nedenfor.

Rubychokolade er ikke helt så sød, som den ser ud til, nærmere en anelse syrlig – lidt ligesom hindbær. Har du ikke brombær, kan du derfor fint anvende hindbær i stedet. Husk i øvrigt, at der er ingen grund til at købe friske hindbær, der her i marts er importeret fra Langbortistan. Frosne bær går fint.

Brombærtærte med rubychokolade

Opskrift af Susanne PaghMåltid Sødt og syndigtType DessertSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

6

små tærter
Arbejdstid?

1

time 
Bagetid?

30

minutter
Hviletid?

30

minutter
I alt?

2

timer 

Fine brombærtærter med chokoladeganache

Ingredienser

  • Bund
  • 150 g hvedemel, gerne kagehvedemel

  • 50 g flormelis

  • 75 g smør, koldt

  • 1 knsp fint salt

  • 1-2 spsk vand

  • Fyld
  • 200 g brombær, gerne frosne

  • 5 spsk sukker

  • Saft og revet skal af ½ lime

  • Ganache
  • 150 g ruby chokolade

  • 20 g glukosesirup

  • ¾ dl piskefløde

  • Pynt
  • 1 lille håndfuld hasselnødder

  • Tilbehør
  • 6 tærteforme på 6 x 11 cm (eller 1 stor form på ca 22 cm i diameter)

Sådan gør du

  • Bund
  • Bland de tørre ingredienser til tærtebunden i en skål.
  • Skær smørret i små stykker og gnid det ind i de tørre ingredienser, så det kommer til at minde om revet ost.
  • Saml dejen hurtigt med en anelse vand, tilsæt lidt ad gangen og ikke mere end nødvendigt til, at dejen hænger sammen. Dejen skal ikke æltes, men blot pakkes ind i husholdningsfilm og lægges i køleskabet en halv time.  
  • Fyld
  • Imens kan du lave fyldet ved at blande brombær, sukker og saft og revet skal af lime i en lille kasserolle.
  • Lad blandingen koge op og stå og simre i ca. 10-15 minutter, indtil brombærrene er kogt ud. Du kan evt. bruge en stavblender til at få blandingen mere jævn. Køl af.
  • Bagning
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Gør formene klar med et stykke bagepapir i bunden, sprøjt/smør dem med lidt olie.
  • Rul dejen ud evt mellem to stykker bagepapir og læg den i formene. Prik bundene med en gaffel og bag dem i ca. 10 minutter.
  • Tag formene ud af ovnen. Hæld brombærfyldet på og stil formene tilbage i ovnen i endnu 18-20 minutter.
  • Lad tærterne køle helt af – evt i køleskabet.
  • Ganache
  • Hak rubychokoladen fint.
  • Varm piskefløde og glukosesukkeret i en lille kasserolle op til kogepunktet, men det skal ikke koge.
  • Hæld den varme fløde over den finthakkede rubychokolade. Lad blandingen stå et par minutter, så fløden får mulighed for at smelte chokoladen. Rør derefter blandingen sammen, indtil den er helt glat.
  • Hæld ganachen over tærterne og lad dem størkne i køleskab.
  • Pynt
  • Rist hasselnøddekernerne på en tør pande. Gnid hinderne af og hak nødderne fint. Drys på tærterne.

Bemærk

  • Du kan sagtens lave brombærfyldet på forhånd.
  • I stedet for brombær kan du også fint anvende hindbær. Frosne bær er helt fint.
brombærtærte med rubychokolade

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*