Varm jordskokkesuppe: Brrr… det er stadig køligt udenfor

Ja, det er for alvor blevet efterår, men det er også helt fint her i starten af oktober. Vinden må gerne suse om hjørnerne og træerne miste bladene. Det betyder nemlig, at man kan give los for barnesindet og kaste sig i bunkerne af knitrende blade i alskens farver fra gule til luende røde. Det kræver så bare, for lige at komme tilbage til virkeligheden, at det ikke regner. Og det gør det i dag. Byge efter byge er trukket hen over himlen, og det har været rigtig koldt udenfor. På menuen i dag står derfor en rygende varm jordskokkesuppe.

Nogle gange synes jeg, at jordskokkesuppe godt kan blive lidt for nøddeagtig i smagen, men det har jeg lettet her med godt med timian. Brug bare tørret timian, det fungerer fint. Jeg har lavet to udgaver af topping til suppen. Den ene med æble, den anden med jordskokkechips. Så er det bare om at vælge eller, hvis det er for svært, lave begge og tage to portioner varm jordskokkesuppe. Glimrende mulighed egentlig… sådan ved nærmere eftertanke, for hvorfor nøjes… Suppe behøver på ingen måde at være kedeligt. Tværtimod er der masser af muligheder for at variere en jordskokkesuppe. Fra den enkle som her med jordskokkechips til avancerede udgaver med stegte tigerrejer. Vælg gerne flere typer af topping, det gør det lidt sjovere.

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

30 minutter

Alt i alt?

30-40 minutter

Hvor svært?

Kan du styre en stavblender, er du godt på vej

Ingredienser

  • 300 g jordskokker

  • 1 bagekartoffel

  • 1 skalotteløg

  • 1 fed hvidløg

  • 3/4 l grøntsagsbouillon (gerne fra terning, fx Herbamare)

  • 1 dl madlavningsfløde, 8% er fint

  • Timian af den tørrede slags

  • Salt, peber

  • 1-2 spsk olivenolie

  • Topping 1
  • 2-3 jordskokker

  • Salt fra kværn

  • Olivenolie til stegning

  • Eller topping 2
  • 1 æble

  • 1 håndfuld mandler

Sådan gør du

  • Varm en gryde op med lidt olivenolie. Hak løg og hvidløg meget fint og svits det i olien, uden at det tager farve. Skrub jordskokkerne godt, så slipper du nemlig for at prøve på at skrælle dem, hvilket er næsten umuligt eller i hvert fald tidskrævende. Skræl bagekartoflen og skær både den og jordskokkerne i mindre stykker. Tag et par jordskokker fra til topping.
  • Svits kartoffel og jordskokker sammen med løg i et par minutter. Tilsæt grøntsagsbouillon og timian og lad det småkoge i ca. 15 minutter.
  • Når grøntsagerne er møre, tages gryden af blusset, og suppen blendes godt og grundigt. Varm suppen op igen og tilsæt fløde. Smag til med salt, peber og evt. lidt ekstra timian.
  • Topping med jordskokker
  • Lav topping, mens suppen koger: skær jordskokkerne ultra tyndt, evt. på et mandolinjern. Varm en pande op til en god varme og steg jordskokkeskiverne deri. Hold øje, de får pludselig meget farve. Giv dem et vrid salt og lad dem dryppe af på køkkenrulle.
  • Topping med æble/mandler
  • Så let, at det næsten er løgn: skær æblet i små stykker og hak mandlerne groft.
  • Server suppen med den valgte topping

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*