Det her er ultimativt mit bedste rugbrød uden surdej til dato. Med sådan et chiafrø rugbrød kan bageren godt gå hjem. Beklager, men sådan er det. Det er simpelthen et ultimativt godt rugbrød, og det er oveni i købet sagt (eller rettere skrevet) af en nordjyde, og nordjyder er kendt for normalt kun at svinge sig op til et ”ikke så ringe endda”. Og her supporteres jeg af den skæggede, som mener, at det her rugbrød er virkelig godt. Så velkommen til verdens bedste rugbrød bagt med chiafrø og gær i stedet for surdej.
Det underlige først
Den skæggede så noget overrasket ud, da jeg afslørede, at der er kaffe i rugbrødet. Det havde han slet ikke gættet på. Men jo, der er kaffe i opskriften, og det er ikke så meget for smagens skyld, for du kan ikke smage kaffen direkte. Smagen bliver lidt dybere og rundere, når rugkernerne har soppet i kaffe. Vigtigere gør kaffen noget godt for farven, for med kaffe i brødet får rugbrødet bare en flot, flot farve både inden i og udenpå.
Det med småt
Masser af kerner og frø er kodeordet bag verdens bedste rugbrød. Som navnet afslører, er der chiafrø i brødet. Chiafrø er blevet udråbt til at være et superfood. Om det er rigtigt eller ej, har jeg skrevet om i dette indlæg om grovboller med chiafrø. Superfood eller ej, chiafrø er i hvert fald supergode til at opsuge væske. Derfor lader jeg dem stort set altid udbløde i vand inden anvendelse. Så suger de vandet og ikke fugten i brødet. Ud over chiafrø er der også kommet hørfrø, solsikkekerner og græskarkerner (og de har intet at gøre med fuldkorn, se nedenfor) i rugbrødet. Samt rugkerner der altså har trukket i kaffe.
Du skal ikke planlægge din rugbrødsbagning, for her er der ingen surdej, der skal genopfriskes eller i det hele taget holdes i live mellem bagningerne. Du kan ganske enkelt bage rugbrødet helt impulsivt, for jeg har erstattet surdejen med kærnemælk og gær.
Derudover er der masser af fuldkorn i brødet i form af rugmel og skårne rugkerner.
Fuldkorn
Rugbrød indeholder masser af fuldkorn. Og fuldkorn er noget af det, vi skal sætte fokus på ifølge de nye kostråd 2021. Fuldkorn kan være både hele og forarbejdede kerner, men det vigtige er, at alle dele af kernen er med – også skaldele og kimen, for det er her, de fleste vitaminer, mineraler og kostfibre gemmer sig. Og så er kornprodukter en god kilde til protein.
Det er vist heller ikke nogen hemmelighed, at fuldkorn mætter godt. Så det kan også være godt for vægten at spise fuldkorn, fordi man spiser mindre. Anbefalingerne i de nye kostråd er, at man spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen, det svarer til 2 dl havregryn og 1 skive fuldkornsrugbrød.
Men hvad er egentlig fuldkorn? Fuldkorn kan være knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel. Gå efter det orange fuldkornsmærke, så er du sikker på at få et højt indhold af fuldkorn kombineret med lavt indhold af salt, fedt og sukker.
Lad os lige få et overblik: Hvede, spelt og rug kan alt sammen fås i fuldkornsudgaver. Men solsikke- og græskarkerner er altså ikke fuldkorn.
Du kan læse meget mere om fuldkorn på fuldkorn.dk.
Vil du vide mere om de nye kostråd 2021, kan du læse min guide til kostråd 2021 her.
Chiafrø rugbrød – verdens bedste rugbrød uden surdej
Måltid BrødType RugbrødSværhedsgrad Let1
stk30
minutter1
time15
minutter2
timer3
timer45
minutterVerdens bedst rugbrød uden surdej
Ingredienser
2 spsk chiafrø
2 spsk hørfrø
60 g solsikkekerner
60 g græskarkerner
100 g skårne rugkerner
2 dl kaffe (nescafe er fint)
4 dl kærnemælk
15 g gær
2 spsk mørk sirup
125 g hvedemel, gerne manitoba
1½ spsk groft salt
400 g rugmel
Olie eller smør til formen
- Top
1 spsk rugmel
1-2 spsk kaffe
1 spsk chiafrø
- Tilbehør
Form ca. 2 liter
Sådan gør du
- Solsikkekerner, græskarkerner, chiafrø og hørfrø hældes over med kogende vand og står i blød i ca. 15 minutter, mens det køler af.
- Lav imens en stor kop kaffe (2 dl), gerne nescafe. Hæld de skårne rugkerner op i kasserolle. Dæk dem med kaffen og lad det simrekoge i ca 10 minutter, indtil rugkernerne har opsuget kaffen. Lad blandingen køle af, så den er lun.
- Lun kærnemælk til fingervarmt. Hæld den op i en skål. Rør gæren ud i kærnemælken. Tilsæt herefter sirup og de lune rugkerner.
- Rør hvedemel ud i dejen, derefter salt. Rør nu enten i køkkenmaskine eller med håndmixer og dejkroge. Tilsæt lidt efter lidt rugmelet. Ælt dejen igennem med maskine/mixer i ca. 5-7 minutter.
- Læg bagepapir i formen. Giv den lidt olie eller smør. Hæld dejen op i formen. Sørg for, at den kommer godt ud i hjørnerne. Rør en klister af rugmel og kaffe – stryg den ovenpå dejen. Drys med chiafrø.
- Dæk brødet med husholdningsfilm og lad det hæve i formen i 2 timer.
- Tænd ovnen på 180 grader almindelig over/undervarme.
- Når ovnen er varm, bage brødet i 1 time og 15 minutter, indtil det er gennembagt.
- Tag brødet ud af ovnen. Pak straks brød og form ind i en tørt viskestykke og lad det stå i 5 minutter. Tag derefter brødet ud af formen, vend det på hovedet og pak det ind i et viskestykke, der er hårdt opvredet i vand. Lad brødet køle helt af. Det afkølede rugbrød opbevares bedst i plastpose. Ved at køle brødet af på denne måde bevarer du skorpen blød, og der bliver ikke et hulrum mellem skorpe og brødkrumme.
Bemærk
- Chiafrø kan suge rigtig meget vand. Faktisk 12 gange egen vægt.
- Vent med at spise brødet til næste dag. Det bliver kun bedre af at samle sig til dagen efter – og nemmere at skære.
- Jeg skærer brødet over og fryser den ene halvdel.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!
Hej Susanne –
Igår bagte jeg ovennævnte rugbrød, og smagte på det idag, det er lækkert.
Nu har jeg en basis opskrift på rugbrød. i morgen skal jeg prøve at bage dit grovbrød med biga fordej den er sat over. Kunne godt tænke mig at gæren også blev nævnt med mængde tør gær også, bruger ikke andet.
De bedste hilsner hefra
Erling
Hej Erling,
Mange tak for din tilbagemelding på rugbrødet. Det lyder godt, at du kan bruge det som en basisopskrift – man kan jo altid variere med kerner og frø, det handler mest om at holde mængden stabil.
Jeg har et så højt forbrug af gær, at jeg sagtens kan nå at få brugt den friske gær. Faktisk hører frisk gær med til mine “basisindkøb”. Jeg har læst mig til, at der går 3 gram frisk gær til 1 gram tørgær. Dvs at der i opskriften på rugbrødet skal anvendes 5 g tørgær, som skal blandes godt ind i melet, inden det kommes i dejen. Da jeg ikke har prøvet det, kan jeg ikke love samme resultat med tørgær. Du har nu gjort mig nysgerrig, så jeg har sat det på min “nørde-liste”, for det er da også smart at have tørgær i skabet til de dage, hvor basisindkøbet har svigtet 😉
Lad mig endelig høre, hvis du får nogle erfaringer, som jeg må dele med andre.
Fortsat god dag til dig – og god weekend!
Hilsen Susanne
Hej 😊
Kan man mon få et godt resultat hvis man erstatter kærnemælk med havremælk eller vegansk yoghurt ? Jeg tåler ikke mælk nemlig..
Hej Bjørg,
Jeg vil vælge yoghurten, fordi det skal være noget syrligt for at kunne erstatte kærnemælken. Evt kan du bruge halv havremælk, halv yoghurt – der skal jo også være noget væske at opløse gæren i 😉 Vær obs på, at dejen kan blive noget bastant, men det er meningen. Held og lykke – og giv mig gerne en melding på, hvordan det går.
Hilsen Susanne
Hej
Jeg har bagt rugbrødet efterhånden mange gange, og med godt resultat.
Jeg kunne dog godt tænke mig skorpen lidt mere sprød.
Kan det bages ved højere temperatur, uden det ødelægger brødet🤔
Hej Hans Ole
Dejligt at høre, at du har bagt brødet mange gange med godt resultat. Jeg bliver så glad, når jeg hører, at mine opskrifter fungerer godt 🙂
Hmmm… ovne varmer forskelligt, så lidt ekstra på temperaturen er selvfølgelig en mulighed. Men jeg vil nu foreslå to andre ting, som jeg godt nok ikke har testet. For det første kan du prøve at give brødet lidt længere tid, bare et kvarter (i alt 1 time og 45 minutter). Og for det andet kan du undlade at lade det afkøle i et opvredet viskestykke (hvis du altså gør det) – effekten her er nemlig, at skorpe og brød hænger bedre sammen, men jeg kunne godt forestille mig, at det “koster” lidt på sprødheden.
Hvis du prøver mine forslag, må du meget gerne fortælle om resultatet.
God weekend!
Susanne
Hej
Tak for en velsmagende opskrift.
Jeg har lavet rugbrødet et par gange og det bliver hver gang meget fladt selvom det hæver fint op – hvad gør jeg mon forkert?
Derudover synes jeg ikke jeg kan se, hvornår de lune rugkerner samt de let afkølede kerner skal i – jeg gør der før rugmelet – er det korrekt?
Hej Rikke,
ups! rugkernerne var smuttet ud i beskrivelsen. De skal i dejen før hvedemelet, men at du har puttet dem i efter hvedemel og før rugmel, burde nu ikke give problemer. Bare de ikke er for varme, så de slår gæren ihjel. Men det er der jo ikke noget, der tyder på, når dejen hæver fint op. Jeg ved helt ærligt ikke, hvad du gør forkert, så mit bedste råd er, at du holder øje med dejen, når den hæver: Når der danner sig ligesom små huller i dejen, så er den klar til at bage. Det kommer normalt efter et par timer, men det kan svinge afhængig af temperaturen i køkkenet. Så når dejen ser ud til at være hævet, og der er et par små “lufthuller”, så er det bare ind i ovnen med den.
Jeg håber, det gør tricket for dig. Brødet bliver altså heller ikke megahøjt.
Hilsen Susanne