verdens bedste rugbrød chiafrø

Chiafrø rugbrød – verdens bedste rugbrød uden surdej

Det her er ultimativt mit bedste rugbrød uden surdej til dato. Med sådan et chiafrø rugbrød kan bageren godt gå hjem. Beklager, men sådan er det. Det er simpelthen et ultimativt godt rugbrød, og det er oveni i købet sagt (eller rettere skrevet) af en nordjyde, og nordjyder er kendt for normalt kun at svinge sig op til et ”ikke så ringe endda”. Og her supporteres jeg af den skæggede, som mener, at det her rugbrød er virkelig godt. Så velkommen til verdens bedste rugbrød bagt med chiafrø og gær i stedet for surdej.

Det underlige først

Den skæggede så noget overrasket ud, da jeg afslørede, at der er kaffe i rugbrødet. Det havde han slet ikke gættet på. Men jo, der er kaffe i opskriften, og det er ikke så meget for smagens skyld, for du kan ikke smage kaffen direkte. Smagen bliver lidt dybere og rundere, når rugkernerne har soppet i kaffe. Vigtigere gør kaffen noget godt for farven, for med kaffe i brødet får rugbrødet bare en flot, flot farve både inden i og udenpå.

Det med småt

Masser af kerner og frø er kodeordet bag verdens bedste rugbrød. Som navnet afslører, er der chiafrø i brødet. Chiafrø er blevet udråbt til at være et superfood. Om det er rigtigt eller ej, har jeg skrevet om i dette indlæg om grovboller med chiafrø. Superfood eller ej, chiafrø er i hvert fald supergode til at opsuge væske. Derfor lader jeg dem stort set altid udbløde i vand inden anvendelse. Så suger de vandet og ikke fugten i brødet. Ud over chiafrø er der også kommet hørfrø, solsikkekerner og græskarkerner (og de har intet at gøre med fuldkorn, se nedenfor) i rugbrødet. Samt rugkerner der altså har trukket i kaffe.

Du skal ikke planlægge din rugbrødsbagning, for her er der ingen surdej, der skal genopfriskes eller i det hele taget holdes i live mellem bagningerne. Du kan ganske enkelt bage rugbrødet helt impulsivt, for jeg har erstattet surdejen med kærnemælk og gær.  

Derudover er der masser af fuldkorn i brødet i form af rugmel og skårne rugkerner.

verdens bedste rugbrød chiafrø

Fuldkorn

Rugbrød indeholder masser af fuldkorn. Og fuldkorn er noget af det, vi skal sætte fokus på ifølge de nye kostråd 2021. Fuldkorn kan være både hele og forarbejdede kerner, men det vigtige er, at alle dele af kernen er med – også skaldele og kimen, for det er her, de fleste vitaminer, mineraler og kostfibre gemmer sig. Og så er kornprodukter en god kilde til protein.

Det er vist heller ikke nogen hemmelighed, at fuldkorn mætter godt. Så det kan også være godt for vægten at spise fuldkorn, fordi man spiser mindre. Anbefalingerne i de nye kostråd er, at man spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen, det svarer til 2 dl havregryn og 1 skive fuldkornsrugbrød.

Men hvad er egentlig fuldkorn? Fuldkorn kan være knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel. Gå efter det orange fuldkornsmærke, så er du sikker på at få et højt indhold af fuldkorn kombineret med lavt indhold af salt, fedt og sukker.

Lad os lige få et overblik: Hvede, spelt og rug kan alt sammen fås i fuldkornsudgaver. Men solsikke- og græskarkerner er altså ikke fuldkorn.

Du kan læse meget mere om fuldkorn på fuldkorn.dk.

Vil du vide mere om de nye kostråd 2021, kan du læse min guide til kostråd 2021 her.

Chiafrø rugbrød – verdens bedste rugbrød uden surdej

Udarbejdet af Susanne PaghMåltid: BrødType: RugbrødSværhedsgrad: Let
Hvor mange?

1

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

1

time 

15

minutter
Hævetid?

2

timer 
I alt?

3

timer 

45

minutter

Verdens bedst rugbrød uden surdej

Ingredienser

  • 2 spsk chiafrø

  • 2 spsk hørfrø

  • 60 g solsikkekerner

  • 60 g græskarkerner

  • 100 g skårne rugkerner

  • 2 dl kaffe (nescafe er fint)

  • 4 dl kærnemælk

  • 15 g gær

  • 2 spsk mørk sirup

  • 125 g hvedemel, gerne manitoba

  • 1½ spsk groft salt

  • 400 g rugmel

  • Olie eller smør til formen

  • Top
  • 1 spsk rugmel

  • 1-2 spsk kaffe

  • 1 spsk chiafrø

  • Tilbehør
  • Form ca. 2 liter

Sådan gør du

  • Solsikkekerner, græskarkerner, chiafrø og hørfrø hældes over med kogende vand og står i blød i ca. 15 minutter, mens det køler af.
  • Lav imens en stor kop kaffe (2 dl), gerne nescafe. Hæld de skårne rugkerner op i kasserolle. Dæk dem med kaffen og lad det simrekoge i ca 10 minutter, indtil rugkernerne har opsuget kaffen. Lad køle af til lun.
  • Lun kærnemælk til fingervarmt. Hæld den op i en skål. Rør gæren ud i kærnemælken. Tilsæt herefter sirup.
  • Rør hvedemel ud i dejen, derefter salt. Rør nu enten i køkkenmaskine eller med håndmixer og dejkroge. Tilsæt lidt efter lidt rugmelet. Ælt dejen igennem med maskine/mixer i ca. 5-7 minutter.
  • Læg bagepapir i formen. Giv den lidt olie eller smør. Hæld dejen op i formen. Sørg for, at den kommer godt ud i hjørnerne. Rør en klister af rugmel og kaffe – stryg den ovenpå dejen. Drys med chiafrø.
  • Dæk brødet med husholdningsfilm og lad det hæve i formen i 2 timer.
  • Tænd ovnen på 180 grader almindelig over/undervarme.
  • Når ovnen er varm, bage brødet i 1 time og 15 minutter, indtil det er gennembagt.
  • Tag brødet ud af ovnen. Pak straks brød og form ind i en tørt viskestykke og lad det stå i 5 minutter. Tag derefter brødet ud af formen, vend det på hovedet og pak det ind i et viskestykke, der er hårdt opvredet i vand. Lad brødet køle helt af. Det afkølede rugbrød opbevares bedst i plastpose. Ved at køle brødet af på denne måde bevarer du skorpen blød, og der bliver ikke et hulrum mellem skorpe og brødkrumme.

Bemærk

  • Chiafrø kan suge rigtig meget vand. Faktisk 12 gange egen vægt.
  • Vent med at spise brødet til næste dag. Det bliver kun bedre af at samle sig til dagen efter – og nemmere at skære.
  • Jeg skærer brødet over og fryser den ene halvdel.
verdens bedste rugbrød chiafrø

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
close

TØM KØLESKABET

TILMELD DIG NYHEDSBREVET OG FÅ E-BOGEN
TØM KØLESKABET
MED 9 TIPS TIL MINDRE MADSPILD OG 9 OPSKRIFTER

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*