chokoladekage med brombær

Chokoladekage med brombær – svampet og lækker

Da brombærsæsonen var på sit højeste, fik jeg samlet en del af de små, sorte bær. Og de ligger nu i fryseren klar til efterårets og vinterens desserter og kager. Men inden da bagte jeg denne her chokoladekage med brombær, der er så let at lave, at du sagtens kan lade ungerne om at bage den. Måske i anledning af ”Bag for en sag”, som du kan læse lidt mere om nedenfor.

Bag for en sag

Bag for en sag er en årlig dag, hvor man bager og sælger det færdige bagværk til fordel for en god børne-sag. I år går indtægterne fra salget til organisationen Børn, Unge & Sorg, der giver gratis hjælp til børn og unge, der har oplevet sygdom og/eller død i nær familie. ”Bag for en sag” er egentlig den 8. oktober. Men mon ikke de tilgiver dig og tager gladelig imod eventuelle donationer, selv om kagerne er bagt og solgt på en anden dag. Eller rettere det gør de, for der bages for den gode sag hele året.

Efterårsferiens aktiviteter

En ny opskrift kan også bare være en god undskyldning for at få noget lækkert til en kop kaffe eller varm chokolade i efterårsferien. Sådan er det tit her i huset.

Den skæggede og jeg holder ikke efterårsferie. Men da mange andre gør det, så bliver det faglige og arbejdsmæssige aktivitetsniveau automatisk lidt lavere. Dermed bliver der også tid til at lave meget andet. For eksempel vil jeg prøve nye opskrifter i køkkenet. Imens svinger den skæggede malerpenslen og giver vores vinduer en opfrisker indenfor.

Men weekenden starter med noget helt andet. I vores lille ejerforening skal vi nemlig have taget badebroen ind for vinteren. Og det er et større projekt, som kræver forplejning i løbet af dagen. Normalt sidder og står vi indenfor hos en af vores naboer. I år har vi valgt rent coronamæssigt, at al forplejning sker udenfor. Så jeg har lovet at bage småkager (dem formanden elsker: havregrynscookies med mandler, hvid chokolade og honning). Dernæst også en madtærte med græskar, feta og karamelliserede rødløg (opskrift kommer senere).   

Efterår er bagetid

Ud over dette er der pt ingen planer på programmet. Jeg håber, at det bliver muligt at se et par venner – og måske få besøg af yngstepigerne til en bagedag. Yngstepigerne er 6 og 11 år. Perfekt alder til at lave romkugler, hindbærsnitter eller andet sødt til maven. Afbrudt af ture til stranden, hvor de finder spændende og sjove sten. Sådan plejer det nemlig at være, når de er på besøg. Uanset om vejret egentlig er til det eller ej, så skal vi lige ned og kigge på stranden. Det kan jo godt glæde en gammel spejder som undertegnede, der tilbragte det meste af barndommen udenfor. Skal jeg pudse glorien lidt mere, så sad jeg fordybet i bøgernes verden, når jeg var inde. Men det var altså før, man kunne blive lokket af internet, iPads eller mobiltelefoner, så glorien skal nok tages med et gran salt.  

Om chokoladekage med brombær

Jeg har lavet en lille smageportion af denne chokoladekage. Den bliver relativt høj, fordi jeg valgte en lille form på 16 cm i diameter. Du kan nu sagtens bruge en lidt større form. I givet fald skal du bare være obs på, at kagen måske ikke skal have helt så lang bagetid.   

Chokoladekage med brombær – svampet og lækker

Opskrift af Susanne PaghMåltid Sødt og syndigtType KageSværhedsgrad Let
Hvor mange?

6

servings
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

40

minutter
I alt?

1

time 

10

minutter

Helt enkel chokoladekage med brombær

Ingredienser

  • 50 g brombær vendt i 1 spsk sukker

  • 30 g mørk chokolade

  • 75 g smør

  • 25 g kakao

  • 90 g kagehvedemel

  • 35 g maskmel no 3

  • ½ tsk natron

  • ½ tsk bagepulver

  • 1 knsp salt

  • 150 g sukker

  • 1 æg

  • 1,25 dl vand

  • Olie/smør til formen

  • Form
  • 16 cm springform

  • Pynt
  • 1 spsk flormelis – lidt friske brombær

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175 grader almindelig ovnvarme. Tag en springform og læg et stykke bagepapir i bunden og smør siderne med lidt olie eller smør.
  • Hak den mørke chokolade og stil til side. Bland brombærrene med 1 spsk sukker.
  • Bland kakao, kagehvedemel, maskmel, natron, bagepulver og salt i en skål.
  • Pisk ægget sammen med sukkeret til en lys æggesnaps.
  • Rør alle de tørre ingredienser i æggesnapsen.
  • Smelt smørret ved svag varme. Rør den hakkede chokolade i smørret. Vend blandingen i dejen skiftevis med vand.
  • Hæld dejen op i springformen. Fordel brombærrene over.
  • Bages midt i ovnen ved 175 grader almindelig ovnvarme i ca. 40 minutter. Tjek, at kagen er gennembagt ved at stikke i den med en gaffel. Følger der dej med op, så skal den have lidt mere. Afkøles på bagerist.
  • Servering
  • Ved servering sigtes lidt flormelis over kagen og pyntes med friske brombær.

Bemærk

  • Du kan godt bruge frosne bær til denne kage.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*