Gå ned i supermarkedet – eller ind på tankstationen. Begge steder finder du helt sikkert en roulade med hindbærmarmelade lige ved siden af citronmånen. Men det er langt fra en roulade-lige-fra-tanken, som du får opskrift på her. Det er derimod en virkelig luftig og fluffy chokoladeroulade med appelsinsmørcreme og nøddecrunch. Der er ganske enkelt såvel smag som konsistens, der langt overgår købeudgaven. Og så er den faktisk ikke særlig tidskrævende. Nedenfor får du hemmeligheden bag den luftige og alligevel sammenhængende kage, og nederst finder du selvfølgelig opskriften – og dommen fra såvel den skæggede som kollegerne.
For noget tid siden stod vi i vores nyindkøbte sommerhus og diskuterede, hvad man dog bruger kartoffelmel til – altså ud over at suge rødvinsuheld op og til at gøre saucer tykkere med (i stedet for maizena, som dog er meget lettere at anvende). Diskussionen opstod, fordi vi fra de tidligere ejere havde fundet adskillige kilo kartoffelmel. Vi googlede, men blev ikke meget klogere den dag. Det er jeg så blevet nu. For man bruger kartoffelmel til bl.a. roulader. Her er kartoffelmel ret genialt. Det giver kager en let og luftig konsistens – og får kagen til at hænge godt sammen. Og både det første og det sidste er efterspurgt, når man bager roulade.
Roulade er langt fra en ny opfindelse. Den første reference til den er fra 1852 i et magasin, Northern Farmer, der udkom i New York. I hvert fald ifølge Wikipedia. På engelsk hedder kagen en swiss roll, men den stammer ikke fra Schweiz. Hvor den så kommer fra, er lidt usikkert, men måske Centraleuropa.
Om chokoladeroulade med appelsinsmørcreme og nøddecrunch
En roulade er blot en sukkerdejsbund, der rulles sammen om et fyld, som enten kan være marmelade (derfor kaldes den også for jelly cake) eller creme. Ret enkelt og ret let, når alt kommer til alt. Den kræver heller ikke lang tid i den enkle udgave.
Her gør jeg den bare ikke helt enkel. Jeg fylder den med smørcreme med appelsin og lækker nøddecrunch. Men alligevel tager den ikke lang tid at bikse sammen.
Når du skal lave smørcremen, skal det være med blødt smør. Det er ganske enkelt det eneste, der dur. Ellers risikerer du at have flormelis ud over hele køkkenet, når elmixer rammer smør og flormelis i skålen. Derudover er det slet ikke til at røre cremen blød.
Bemærk også, at rouladen er helt glutenfri. Der er ingen mel i den, kun kartoffelmel. Det er i øvrigt en af hemmelighederne bag en roulade, der ikke revner – kartoffelmel består jo af kartofler, altså masser af stivelse, som får sukkerdejsbunden til at holde bedre sammen.
Der skal nu alligevel arbejdes lidt tjep, når kagen skal samles. Ellers kan man risikere, at sukkerdejsbunden bliver for kold og dermed også mindre bøjelig – og så knækker eller revner rouladen. Derfor handler det om at have fyld og redskaber klar, når sukkerdejsbunden kommer ud af ovnen. Skulle man være i tidsnød, kan man lægge et fugtigt viskestykke over bunden, så den holder sig fugtig.
Dommen
Den skæggede var ret glad for kagen. Han sagde, måske lidt overrasket, at den var virkelig god. Og det er den altså også. Dagen derpå blev den serveret for mine medarbejdere på jobbet. Jeg havde nemlig fødselsdag, og så må man jo hellere fejre sig selv ved at give kage til resten af kontoret. Eller i hvert fald til afdelingen – og kollegerne inde ved siden af. Her var der også glæde over rouladen. Men ok, roulade er det altså også svært at blive træt af. Jeg bilder mig nu ind, at mine kolleger hverken var overhøflige eller uden smagsløg, og at de derfor ret godt kunne lide rouladen.
Chokoladeroulade med appelsinsmørcreme og nøddecrunch
Måltid Sødt og syndigtType KageSværhedsgrad Medium6
personer45
minutter5
minutter50
minutterIngredienser
- Sukkerdejsbund
3 æg
130 g sukker
75 g kartoffelmel
25 g kakao
2 tsk vaniljesukker
Revet skal af ½ appelsin
1 tsk bagepulver
- Smørcreme:
150 g blødt, blødt smør
150 g flormelis
1 spsk vand
Saft af 1 appelsin
Revet skat af ½ appelsin
- Nøddecrunch
50 gram nødder, jeg foretrækker hasselnødder og valnødder
25 g sukker
- Samling
1-2 spsk sukker
Sådan gør du
- Tag smørret ud af køleskabet, så det kan blive blødt.
- Nøddecrunch
- Rist hasselnødderne på en varm pande, uden at de brænder på, så skallerne løsner sig. Gnid skallerne af i et viskestykke eller køkkenrulle.
- Smelt sukkeret under jævn varme på en pande. Når sukkeret bruser op, kommes nødderne på og vendes rundt. 4. Hæld nøddeblandingen over på et stykke bagepapir og lad den køle af. Hakkes derefter medium-fint.
- Smørcreme
- Start med at piske det bløde smør og flormelis godt sammen.
- Tilsæt revet skal af ½ appelsin – og derefter saft af 1 appelsin.
- Stil til side.
- Sukkerdejsbund
- Læg bagepapir på en bageplade. Tænd ovnen på 250 grader almindelig over/undervarme.
- Pisk æg og sukker til en luftig, lys masse. Kom revet skal af appelsin i.
- Bland kartoffelmel, kakao, vaniljesukker og bagepulver. Sigt det i æggemassen og vendt det sammen.
- Hæld dejen ud på bagepapiret på bagepladen. Glat den godt ud, så den fylder hele bagepladen i et tyndt lag.
- Bag i 5 minutter på 250 grader over/undervarme (almindelig ovnvarme, ikke varmluft).
- Samling
- Når rouladen kommer ud af ovnen, er det om at være hurtig. Læg et stykke bagepapir klar på bordpladen.
- Løft rouladen inkl bagepapiret fra bagepladen og læg den på bordpladen. Drys sukker på kagen. Læg et frisk stykke bagepapir over og vend kagen. Det er ikke så svært, som det lyder… Træk forsigtigt bagepapiret, som kagen har bagt på, af. Lad køle en anelse af (du kan evt lægge et fugtigt viskestykke over, så kagen bliver ved med at være fugtig og formbar.
- Fordel smørcreme og nøddecrunch på kagen og rul den forsigtigt sammen. Stil på køl indtil servering.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Hej. Chokoladeroulade lyder lækkert. Kan jeg lave den et par dage før den skal bruges, eller bliver den så kedelig?
Den kan fint laves dagen før – det gør i hvert fald ikke noget, at den lige får lov at sætte sig. Jeg sætter den i køleskabet, så smørcremen holder sig kold. Om du kan lave den flere dage før, har jeg ikke testet – der har simpelthen ikke været rester til at teste på 😉 Håber, du kan få passet det ind i din planlægning.
Hilsen Susanne