chokoladesmåkager med salte nødder

Chokoladesmåkager med salte nødder

Dette indlæg indeholder reklamelinks (markeret med *). De her chokoladesmåkager med salte nødder kræver ikke særlig meget. Faktisk mest af alt bare lidt rester fra julen – chokolade og salte nødder.

De her småkager lavede jeg første gang længe før jul. Og de er heller ikke specielt julede, men de er til gengæld gode at lave, når man har lidt rester, man gerne vil have brugt. Nedenfor kan du læse mere om, hvad du kan bruge – og hvad du gør, hvis du ikke lige har det, der står i opskriften – og hvor det er no-go at lave erstatninger.

Tips til chokoladesmåkager med salte nødder

Jeg har lavet en lille portion i opskriften her, som svarer til en pladefuld. Opskriften er heldigvis let at gange op, og småkagerne holder sig fint i en kagedåse med tætsluttende låg.

Har du ikke en håndfuld salte nødder, er det let at lave dem selv. Varm en pande op, rist for eksempel mandler, hasselnødder og/eller valnødder let. Drys dem med fint salt og vend dem rundt på panden. Kom 1-2 spsk vand på panden og lad det fordampe, mens du rører let rundt i nødderne. Så samler saltet sig omkring nødderne, og så skal de bare køles af.

Kan man undlade de salte nødder? Ja, det kan man selvfølgelig godt, men resutlatet bliver bare derefter. Ikke helt så lækkert, for det er netop de salte nødder, der gør småkagerne til noget særligt.

Jeg anvender mørk chokolade, fordi der er god dybde i smagen. Hvid og lys chokolade vil give et helt andet indtryk, så også her vil jeg anbefale den mørke chokolade – om den så er 55 eller 70%.

Smør? Ja, de her småkager kræver smør. Men ikke ret meget, og har du købt rigtig smør, skal det da også bruges. Smør kan ikke erstattes af olie, for smørret er med til at gøre småkagerne sprøde.    

Hvad er kagemel?

Jeg får ofte spørgsmål om, hvad kagemel er – og hvor det kan købes. Kagemel er en type hvedemel, som ikke har et proteinindhold. Det er indholdet af protein, der får brød til at hæve. Det er der en lang forklaring på, som du kan læse i indlægget her, hvor du også får opskriften på sprøde vaniljekranse.

Når jeg bruger kagemel til tærter, småkager og kager generelt, så skyldes det netop, at melet har den egenskab, at det ikke styrker hævningen. Vi ønsker jo ikke, at småkagerne skal hæve – eller at tærtebunden får alt for luftige egenskaber. I stedet ønsker vi sprøde småkager og lige så sprød tærtebund. Og det får du nærmere med kagemel – eller en anden hvedemel uden meget protein. Så har du en rest manitoba hvedemel, så brug den til en lille portion boller sammen med almindelig hvedemel og/eller grovere meltyper.

Der er nogle få producenter af kagemel, så tjek dit lokale supermarked – eller kig på nettet. Jeg bruger Skærtoft Mølles kagemel (* reklamelink), men der findes også andre. Kan du ikke skaffe kagemel, så kan du stadig sagtens bage fx småkagerne her. Du skal bare vælge en hvedemel med lavt proteinindhold (eller måske bare med normalt proteinindhold).

Chokoladesmåkager med salte nødder

Opskrift af Susanne PaghMåltid KageType Småkager
Hvor mange?

24

stk
Arbejdstid?

20

minutter
Bagetid?

10

minutter
Hviletid?

30

minutter
I alt?

1

time 

Hurtige småkager, der kan spises året rundt

Ingredienser

  • 100 g kagemel (eller anden hvedemel uden højt proteinindhold)

  • 35 g sukker

  • ½ tsk bagepulver

  • 60 g smør

  • 25 g mørk chokolade

  • lidt sammenpisket æg til pensling

  • hakkede, salte mandler og nødder til pynt

Sådan gør du

  • Bland mel, sukker og bagepulver i en skål.
  • Hak chokoladen fint og kom den i skålen.
  • Skær smørret i mindre stykker og gnid det ind i de tørre ingredienser, så det bliver til småt smulder a la revet ost. Saml dejen, evt med lidt vand eller lidt af ægget fra penslingen.
  • Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg den på køl en halv time.
  • Tænd ovnen på 200 grader over/undervarme og læg bagepapir på en bageplade.
  • Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir i ca. 3-4 mm tykkelse. Skær den ud i romber eller stik den ud i ønsket form. Pensl med lidt sammenpisket æg og drys med hakkede, salte nødder/mandler.
  • Saml overskydende dej sammen og gentag punkt 6, indtil al dejen er skåret til småkager.
  • Småkagerne bages ved 200 grader over/undervarme i ca. 10 minutter. Lad dem afkøle på en bagerist, så bliver de fint sprøde. Opbevares i kagedåse.

Bemærk

  • Har du ikke salte nødder, så se beskrivelsen i teksten ovenfor

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

chokoladesmåkager med salte nødder

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*