Der findes mange udgaver af den franske citrontærte. Her har jeg lavet en fri fortolkning i form af en ctrontærte med hvid chokolade og med triple citron. Der er citron i mørdejsbunden, i det bagte chokoladelag og i citroncremen øverst. Bliver det for meget eller for syrligt? Nej, bestemt ikke. Den søde hvide chokolade afbalancerer perfekt den syrlige citron.
Netop fordi den er så fint afbalanceret mellem syrlighed og sødme, vil jeg servere tærten fx efter en god frokost eller middag. Det kunne være efter en påskefrokost, hvor den fine gule farve passer perfekt ind. Men den er lige så oplagt nytårsaften, hvor man nok kan have behov for at få renset ganen. Eller tærten kunne blive en del af et kagedessertbord ved en af forårets mange konfirmationer. Eller bare når man har lyst…
Ingredienserne
Som altid er det en god ide at bruge gode ingredienser. Her er det så også vigtigt, at citronerne ikke er overfladebehandlede – det sikrer man sig lettest ved at anvende økologiske citroner. Man skal nemlig bruge revet citronskal i både tærtebund og fyld. Det kan være tillokkende at springe citronskallen over. Men det er rigtig dumt, sådan sagt helt enkelt, for der er masser af god smag i den revne skal – bare du ikke får det bitre, hvide lag med. Hvor citronsaften tilfører saftighed og syrlighed, bidrager citronskallen nemlig med masser af intens citrussmag.
Derudover er kagehvedemel min favorit til tærtebunden, fordi proteinindholdet er lavt, og derfor er hæveevnen begrænset. Sammen med flormelis giver det en sprød mørdejsbund.
Chokoladen er et kapitel for sig. Hvid chokolade består mest af kakaosmør, mælk, smør og vanilje. Altså ingen kakaomasse som i mørk eller lys chokolade. Dermed er det egentlig ikke en chokolade, men den regnes alligevel med til chokoladefamilien. Den er sød, meget sød. Derfor skal den også have noget modspil, og det får den her af citronernes syrlighed.
Lidt mere om citrontærte med hvid chokolade
Selv om citrontærten består af flere lag, er den faktisk ikke særlig vanskelig at lave. Den er heller ikke vildt tidskrævende, men du skal dog huske at indlægge tid til, at tærten både kan afkøle undervejs og få mindst fire timer på køl, når den er færdiglavet. Lav den dagen før servering, så den har god tid til at sætte sig.
Citrontærten består som sagt af en enkel mørdejsbund med kagehvedemel og flormelis, der tilsammen giver en sprød og lækker bund. Her har jeg kommet lidt revet citronskal i og kun lige så meget, at det anes uden at smage igennem. Så er der et bagt chokoladelag. Hvid chokolade kan være tungt, så her er smagen også lettet med citronskal. Øverst en syrlig citroncreme a la lemoncurd. Vil man pynte kagen yderligere af, så kan man lave marengstoppe eller kyskager, se fx min opskrift på kyskager her. Jeg synes bare, at det blev lidt for meget.
Citrontærte med hvid chokolade
Måltid DessertType KageSværhedsgrad Medium6
personer1
time25
minutter4
timer5
timer25
minutterIngredienser
- Mørdej
110 g kagehvedemel
35 g flormelis
1 knsp salt
Revet skal af ½ citron
50 g smør
½ æg
- Chokoladelag
50 g hvid chokolade
35 g smør
35 g sukker
1 tsk vaniljesukker
1 æg + 1 æggehvide
1 knsp salt
Revet skal af ½ citron
- Citroncreme
½ blad husblas
½ æg + 1 æggeblomme
1 dl citronsaft (ca. 2-3 citroner)
100 g sukker
25 g smør
- Tilbehør
Tærteform med løs bund, 18 cm i diameter
Sådan gør du
- Mørdej
- Gør tærteformen klar: Læg bagepapir i bunden og smør den med lidt olie eller smør.
- Bland de tørre ingredienser. Kom revet skal af citron i.
- Skær smørret i små stykker og gnid dem ud i de tørre ingredienser.
- Saml dejen hurtigt. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, så den passer til formen. Læg dejen i formen og stil den på frys i 1 time.
- Chokoladelag
- Tænd for ovnen på 175 grader varmluft. Hak chokoladen og smelt den over vandbad sammen med smørret. Lad afkøle let. Pisk imens sukker, vaniljesukker og æg til en skummende masse. Tilsæt salt og revet citronskal.
- Hæld en skefuld af chokolade-smørblandingen over i æggemassen og rør rundt.
- Hæld æggemassen over i chokolade-smørblandingen og vend det rundt.
- Hæld blandingen over mørdejen i tærteformen. Tærten bages ved 175 grader varmluft i 25 minutter. Hvis den bliver for mørk, kan du lægge et stykke stanniol over den det sidste stykke tid. Afkøles.
- Citroncreme
- Læg husblas i blød i koldt vand i 10 minutter.
- Kom æg, æggeblomme, sukker og citronsaft i en kasserolle. Varm op under piskning (ellers får du røræg).
- Når blandingen tykner, tages kasserollen af varmen. Husblas kommes i under piskning. Derefter røres små smørklumper i. Blandingen afkøles.
- Hæld den afkølede citroncreme over tærten. Stil tærten på køl i mindst 4 timer og gerne til næste dag.
Bemærk
- Hvis du har tid, kan du fint lægge mørdejen ind i køleskabet i ca. 15 minutter, før du ruller den ud. Det gør den lidt mindre klistret, når du skal have den fra bagepapir til tærteform.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Hejsa, lyder virkelig lækker, kan jeg erstatte den hvide chokolade med mørk chokolade, eller vil det ødelægge smagen?
Hej Trine,
jeg bliver altid dødnysgerrig, når jeg får den slags spørgsmål, og får lyst til at teste det af selv. Umiddelbart vil jeg tro, at den mørke chokolade bliver for bitter/skarp i smagen. Hvis chokolade er jo netop meget sød og passer godt som modspil til den syrlige citron. Så jeg ville holde mig til den hvide chokolade her – og glemme alt om, at hvid chokolade i sig selv ikke er noget, de fleste mennesker kan lide. Til gengæld er den altså god sammen med citron.
Når det er sagt, så vil jeg blive glad, hvis du fortæller om resultatet, hvis du tester med den mørke chokolade.
Godt nytår til dig og dine!
Hilsen Susanne