cookies med maskmel

Cookies med maskmel og smag af karamel

”Hvad – har du brugt den gode whisky til småkager?” Sådan kunne den skæggede godt have sagt med vantro i stemmen. Men nu kender han mig jo, og han ved, at jeg nok ikke ville hælde en halv flaske singlemalt i mine småkager… og så alligevel… Det var altså ikke sket i det her tilfælde, her er det nemlig lynhurtige cookies med maskmel, der er lavet på basis af et restprodukt fra whisky-produktion. Det kan godt lyde underligt, men det giver faktisk nogle cookies med karamelsmag.

Jeg overhørte en telefonsamtale mellem den skæggede og en håndværker, hvor han blandt andet sagde: ”Jamen, her behandler vi dig godt. Bare rolig. Du får både kaffe og hjemmebagte småkager.” Det blev efterfulgt af et eller andet fra den anden ende af telefonen, hvorefter han sagde: ”Jeg tror altså, at min kone vil protestere, hvis jeg køber småkager.” Det har han helt ret i. Det ville jeg, for det er stort set hurtigere at bage et læs småkager selv end at gnave sig igennem listen over ingredienser i købe-småkagerne.

Disse cookies med maskmel er med en rigtig lækker karamelsmag, som stammer fra maskmel, og så er de i øvrigt ret lette at lave.

Maskmel er upcyclet mask

Det er lang tid siden, at jeg sidst har fortalt om maskmel her, så jeg tager lige chancen for at give en introduktion til et restprodukt, der får nyt liv og giver noget ekstra til brød og kager. Og dermed taler maskmel lige ind i en af mine agendaer, nemlig at minimere madspild. At man udnytter alle rester både hjemme i husholdningerne og i produktionsleddet, så gode råvarer ikke smides ud, men bliver til mad for mennesker eller dyr.

Når der brygges 100 liter øl, kommer der 20 kg mask som restprodukt. Og der drikkes altså rigtig meget øl verden over. Masken fra ølproduktionen bliver i Danmark bl.a. brugt til dyrefoder, eller den bliver til biogas. Det er sådan set supergodt, for så bliver den ikke bare til affald. Når masken bliver til affald, så brændes den ofte – og det sender varme ud i fjernvarmenettet. Men der er jo ingen grund til at få varme ved at brænde noget, der kunne være spist.

Men kan masken blive til andet? Ja, den kan faktisk blive til menneskeføde i form af mel. Her skal man selvfølgelig lige være opmærksom på, om processen med at lave melet koster på CO2-regnskabet i forhold til fx almindeligt mel. Men ifølge Agrain, der laver maskmel herhjemme, er det ikke tilfældet, ligesom de ikke anvender vand i produktionen.

Er maskmel sundt?

Maskmel er fyldt, nærmest proppet med både protein og kostfibre. Faktisk indeholder 100 g maskmel 20 g protein og 50 g kostfibre. Det giver dermed både mæthed og hjælper på at holde mave og tarmsystem i gang. Og så giver det en god smag til brød og kager. Jeg bruger ca. 10-15% maskmel i forhold til almindeligt mel, og jeg lader det ofte erstatte de grove meltyper.

For god ordens skyld: Dette indlæg er ikke sponsoreret eller på anden måde støttet af Agrain. Jeg udtaler mig udelukkende på basis af egne erfaringer.

Cookies med maskmel og smag af karamel

Opskrift af Susanne PaghMåltid KagerType SmåkagerSværhedsgrad Let
Hvor mange?

32

stk
Arbejdstid?

25

minutter
Bagetid?

11

minutter
I alt?

36

minutter

Lynhurtige cookies med karamelsmag

Ingredienser

  • 110 g blødt smør

  • 80 g rørsukker

  • 100 g farin

  • 1 æg

  • 1 tsk vaniljesukker

  • ½ tsk groft salt

  • ½ tsk natron

  • 50 g mørk chokolade

  • 50 g valnødder

  • 20 g maskmel no 4 Whisky

  • 120 g kagehvedemel

Sådan gør du

  • Find et par bageplader frem, læg bagepapir på dem – og tænd ovnen på 185 grader varmluft. Hak chokolade og valnødder groft.
  • Rør det bløde smør med rørsukker og farin. Pisk ægget i blandingen.
  • Bland natron, vaniljesukker, groft salt og de to slags mel sammen i en skål. Sigt blandingen i dejen og rør dejen sammen og jævn. Tilsæt til sidst de hakkede valnødder og den mørke chokolade.
  • Sæt cookies på to bageplader. Du kan enten bare bruge to skeer – eller rulle dem fint runde og give dem et tryk, hvis du vil have dem mere runde og fine.
  • Bag dine cookies ved 185 grader varmluft i ca. 12 minutter. Afkøles på bagerist.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

cookies med maskmel

Kilde: Agrain

Kommentarer

  1. Jane Jensen

    Hvor køber man maskmel

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*