Nu kunne det være hvad som helst – couscous, perlebyg eller tilsvarende – som danner basis i denne salat. Men couscous er bare vanvittig let at have med at gøre: hæld kogende vand over, giv det et drys salt, dæk over og vent 5-10 minutter. Helt perfekt i en travl hverdag. Vigtigst er det dog, at couscous smager godt og blandes godt ind i en lun salat som her.
Dagens salat er i efterårsklæder. Altså en salat med mere gods i form af kål og bønner. Den skæggede og jeg fik faktisk en variant af den i går. Men der er virkelig meget mad i et rødkål, så igen i dag stod menuen på “et eller andet med rødkål” for at få spist mere af den gode kål. Det giver i øvrigt meget tyggearbejde, skal jeg hilse og sige.
Den skæggedes dom
Efter de første par mundfulde stoppede den skæggede op, pirkede forsigtigt rundt i salaten og så derefter på den med et lidt undrende udtryk. “Gisp,” tænkte og sagde jeg: “Hvad er der galt?” Men der var ikke noget galt. Tværtom. Den skæggede syntes rigtig godt om salaten. Måske var der bare lidt overraskelse over konsistensen med knasende kål og bløde kidneybønner, og så smagen af chili og sesam i form af tahin. Der er ikke meget jul over den her salat for at sige det helt enkelt, og mange forbinder jo rødkål med julefrokoster, andesteg og juleaften. Juleaften skal denne her rødkålssalat simpelthen på bordet – den er efterhånden blevet en tradition.
Detaljer
2 personer
20 minutter
20 minutter
Nem
Ingredienser
1 dl couscous
1/4 rødkål
1 ds kidneybønner
1/2 rødløg
1 tomat
100 g markchampignons eller portobellosvampe
1 lille håndfuld cashewnødder
1 tsk tahin
1 spsk sød chilisauce
1/2 bundt bredbladet persille
1/2 chili af medium styrke
Salt, peber
Olivenolie
- Tilbehør
2-3 spsk cremefraiche eller skyr
Sådan gør du
- Klargør couscous efter anvisningerne på posen.
- Varm en sliplet pande op uden fedtstof. Rist cashewnødderne, så de får lidt farve. Lad dem afkøle på et stykke køkkenrulle – og giv dem et vrid salt.
- Klargør grøntsagerne: Skær rødløg og tomat i tynde både og champignons i mindre stykker. Snit rødkålet fint. Hak chilien fint. Skyl desuden kidneybønnerne godt.
- Varm en pande op med lidt olivenolie. Svits først løg og champignons, tilsæt så chili. Til sidst tilsættes den snittede rødkål, tomatbådene og kidneybønnerne. Lad det varme godt igennem, så det hele er varmt, men ikke kogt/stegt blødt.
- Så skal der smag på i form af tahin og chilisauce. Smag til med salt og peber. Til allersidst vendes persille i, og der kommes en klat cremefraiche eller skyr øverst sammen med de ristede cashewnødder.