Mens jeg arbejdede på årets juleis, kom der et par sideeffekter af arbejdet, blandt andet en cremet appelsin-is med limoncello. Med masser af appelsinsmag kan den spises på alle tider af året, men er her anrettet med julen in mente. Jeg serverede den med et par tiloversblevne bastogne-kager, der blev knust og dannede grundlaget, og så et par kandiserede appelsinstrimler. Vil man have endnu mere jul i den, kan man servere den med knuste brunkager.
Uden for julesæsonen kan jeg også anbefale at servere den med brownie. Til nytårsaften kunne den sagtens være et af flere elementer på en desserttallerken.
Appelsinsiruppen må gerne være helt kold, så enten sætter man den i køleskab – eller man laver den i god tid, hvis man er så struktureret og velforberedt.
Elsker is
Ja, jeg er ret vild med is – og alligevel har jeg aldrig investeret i en ismaskine. De fleste undrer sig over det og af flere grunde. For hvorfor ikke købe det ultimative hjælpemiddel? Og hvordan får jeg så isen til at blive cremet? Det sidste er let at svare på. Det handler nemlig om en eneste ingrediens: spiritus. Der er altid en lillebitte smule rom, likør eller lignende i min is, for det sikrer nemlig den cremede konsistens. For år tilbage overvejede jeg seriøst at købe en ismaskine. Jeg bryder mig bare ikke om at have udstyr, der kun kan anvendes til en enkelt ting. Man køber jo heller ikke et strygejern, der kun kan anvendes til at stryge skjorter…
Detaljer
6-8 personer afhængig af tilbehør
45 minutter
4-5 timer
Helt standard
Ingredienser
- Appelsinsirup
2 økologiske/usprøjtede appelsiner, saft og revet skal
1 dl sukker
- Is
2 æggehvider
2 æggeblommer
3 + 1 spsk sukker
1 tsk vaniljesukker
2½ dl piskefløde
2 spsk limoncello
Sådan gør du
- Appelsinsirup
- Riv skallen og pres saften af appelsinerne – og bland det med 1 dl sukker i en kasserolle. Lad det koge op og derefter simre, så det bliver en sirup. Det tager ca. 10 minutter. Køles af, mens du laver resten af isen.
- Is
- Find tre skåle frem. Den første bruger du til æggehviderne, der skal piskes helt stive. Når det indtræffer, tilsættes 1 spsk sukker, og så pisker du et minuts tid igen, så det bliver a la marengs.
- Skål nummer 2 bruger du til piskefløden, der piskes lidt mere end cremet, men ikke helt stiv.
- I den tredje skål pisker du en luftig æggesnaps af æggeblommerne og resten af sukkeret samt vaniljesukker. Den må gerne blive rigtig lys og let i det. Rør appelsinsirup og limoncello i til sidst.
- Derefter vendes flødeskummet i – med den berømte lette hånd, som jeg har beskrevet et utal af gange 😉
- Slut af med at vende de stiftpiskede æggehvider i.
- Op i passende beholdere og i fryseren i minimum 4 timer.
- Servering
- Isen her er umanerlig cremet, så tag den ud af fryseren lige før servering. Den er perfekt blød, men også iskold. Serveres med fx misformede vaniljekranse, en brownie eller lignende.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!