Overboen og undertegnede havde en aftale til Sct. Hans, som vi holdt sammen med flere af vores naboer ud fra princippet “hver især medbringer, hvad man har lyst til at grille”. Overboen er passioneret jæger, så han medbragte dengang rigeligt med kød. Noget af det, nemlig et stykke dådyrfilet, har ligget i fryseren siden da, og nu skulle det være. Så i den forgangne uge stod den på bøffer af dådyr, da overboen og vi spiste sammen.
Nu tilbereder jeg jo kun sjældent kød. Jeg var derfor ret spændt på, om jeg kunne stege de her bøffer, så de hverken blev blodrøde eller kedelige grå og gennemstegte. Og det kunne jeg! Lidt stolt kunne jeg konstatere, at de blev stegt perfekt rosa! Den skæggede var i hvert fald meget begejstret. Han udnævnte måltidet til et af de bedste med kød, som jeg nogensinde havde lavet. He-he, således kan en mere eller mindre vegetar altså godt tilberede et stykke kød… og hvorfor egentlig ikke? Det handler efter min mening mere om gefühl med råvarerne, en god portion teknik og ikke mindst passion for at lave mad end om, hvor meget man selv spiser af maden.
Jeg skar 3 pænt store bøffer plus 3 mindre ud af portionen. De store fik 6 minutter på hver side ved god varme, de små lidt mindre. Jeg valgte at servere kogte, nye kartofler vendt i olivenolie og krydderurter til sammen med en salat.
Jeg ville gerne sige, at det er nemt at lave, men jeg synes egentlig, at jeg var lidt udfordret på at holde øje med tiden, iagttage udviklingen af bøfferne af dådyr på panden og indregne, hvad hviletiden ville betyde.
Detaljer
3 personer
1 time
1 time
Årh, ikke helt nemt for en ikke-kødspiser
Ingredienser
600 g dådyrfilet (kræver måske en jæger…?)
600 g små, lækre nye kartofler
1/2 bdt dild
1/2 bdt persille
Olivenolie til stegning
Salt, peber
- Tilbehør
Grøn salat med olie-eddike dressing
Sådan gør du
- Kødet skæres i bøffer på minimum 4 cm tykkelse, stil dem modsat, dvs. på skærefladen og giv dem lige et enkelt slag med håndroden, så de flader lidt ud.
- Varm en grillpande godt op med rigeligt med olivenolie. Steg bøfferne 5-6 minutter på hver side – giv dem salt og peber undervejs. De skal selvfølgelig ikke være gennemstegte, men hellere lidt for røde end perfekt stegte, for resten kommer, mens de hviler. Pak bøfferne ind i stanniol og viskestykke og lad dem hvile i et kvarters tid.
- Dådyrbøfferne serveres med nye kartofler, der koges i ca. 12 minutter med salt, indtil de er lige akkurat kogte. Hæld vandet fra og damp kartoflerne et øjeblik.
- Hæld et par spsk olivenolie over kartoflerne i gryden sammen med hakkede krydderurter, mens gryden stadig står på pladen med lavt blus. Lad dem stå og få lidt farve og smag i ca. 5 minutter.
- Serveres med en grøn salat.