Dagens salat med rødbede og pære er faktisk gårsdagens salat, som også havde rødbede og pære som væsentlige ingredienser. Den kan serveres som et let måltid sammen med brød, eller den kan være et fint tilbehør til resten af menuen. I går indtog den hovedrollen, fordi jeg – som billedet også antyder – indtog aftensmaden alene, da den skæggede er på kundebesøg.
“Bruger du alt det?”
Sådan spørger den skæggede undrende ind imellem, når han kigger i skuffen med nødder, kerner, pasta osv. Og nej, jeg bruger jo ikke det hele hver dag, men det er godt at have et (begrænset) udvalg, for så kan man altid lige spice en ordinær salat op. Det var det, der skete i går, da jeg så, at dagens salat skulle laves med basis i pærer og rødbeder. Lidt valnødder og kantareller kan hæve sådan en lidt kedelig salat til en oplevelse af de bedre. Kombiner det med at have et par eddiker, der kan anvendes på kryds og tværs. Så er man godt kørende til at lave spændende salater. Men når det er sagt, så skal man virkelig vælge, hvad man vil have i køkkenskufferne, for det kan hurtigt blive sådan, at man kun får brugt lidt af det, førend det passerer sidste anvendelsesdato.
Sådan en god balsamico, som jeg har anvendt i denne salat, er i øvrigt ikke at foragte. Balsamicoeddike er lidt sødere end andre eddiker, og så kan den koges ind, så den bliver nærmest sirupsagtig. Prøv den også til ost eller til søde desserter.
Detaljer
Tilbehør til 2
40 minutter
40 minutter
Meget let
Ingredienser
2-3 håndfulde spinatblade
2-3 rødbeder afhængig af størrelse
2 clara friis pærer (eller anden fast pære)
1/2 rulle blød gedeost
1 lille håndfuld valnødder
tørrede kantareller
1 spsk balsamicoeddike
1 tsk akaciehonning
Olivenolie til stegning
Salt, peber
Sådan gør du
- Start med kantarellerne, der udblødes i vand i ca. ½ time. Derefter angriber du rødbederne. De skal skrælles og skæres i tynde skiver på langs. Varm en pande op med lidt olivenolie. Steg rødbedeskiverne ved middel varme i ca. 20 minutter, indtil de er godt møre.
- Imens rengøres spinatbladene, og de arrangeres i en skål eller på et fad.
- Når rødbedeskiverne er møre, hældes balsamicoeddike og honning på panden, og de steger i yderligere et par minutter. Giv dem salt og peber. Derefter tages de af panden og holdes varme.
- Rengør panden og varm den op igen med olivenolie. Steg nu de udblødte kantareller i ca. 5 minutter ved god varme.
- Skær pærerne i kvarte, fjern kernehuset og skær dem i tynde både.
- Arranger nu salaten ved at lægge de stegte rødbedeskiver, pærebådene, valnødder knækket over, kantareller og den bløde gedeost brudt i mindre stykker oven på spinatbladene. Klar til servering.