Dekonstrueret æble-blomme galette

I et af programmerne i Den store bagedyst var udfordringen i denne sæson en festlig tærte. Jeg vil ikke gøre dem kunsten efter, jeg tror faktisk ikke, at jeg ville holde mange sekunder i den konkurrence, for jeg er slet ikke til de mange mousser, marcipan og pynt, som dominerer udsendelserne. Til gengæld er jeg som så ofte nævnt til mad, man kan genkende. Men derfor kan jeg nu alligevel godt lide at overraske. Jeg startede med en helt almindelige æblegalette eller æbletærte, og så funderede jeg videre og nåede til en dekonstrueret æble-blomme galette.

Med dekonstrueret menes der, at man bruger de samme ingredienser, det er kun udseendet og tilberedningen, der er anderledes. Det er faktisk helt sjovt at arbejde med, hvordan de samme råvarer kan blive til noget helt forskelligt og alligevel ens. Du får begge opskrifter her.


Opskrift – æble-blomme galette

Passer til 4 personer
Tidsforbrug: 45 minutters arbejdstid. Mørdejen skal i køleskab mindst en halv time, men kan også tilberedes på forhånd og ryge i fryseren. Bagetiden er ca. 20-25 minutter.
Sværhedsgrad: kræver, at man har styr på elementerne. Altså ikke noget, man laver, mens man stresser rundt…
Ingredienser:
Mørdej:

  • 75 g smør
  • 100 g hvedemel
  • 50 g rugmel
  • 50 g flormelis
  • 1/2 æg

Fyld:

  • 50 g marcipan
  • 40 g smør, blødt

Æble-blommefyld:

  • 2 æbler
  • 1 blomme
  • 15 g smør
  • 30 g sukker
  • 1 knivspids salt
  • Rosmarin, frisk og finthakket eller tørret

Mørdej – begge tærter:
Bland de tørre ingredienser. Smuldr smørret i, indtil det er findelt – og saml dejen med det sammenpiskede æg. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet mindst en halv time, men kan også fint ligge der natten over (eller ryge i fryseren til næste weekend).
Dejen rulles ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på ca 2 mm.

Æble-blomme galette:

Tænd ovnen på 190 grader (alm.). Så skal fyldet tilberedes:
Skær marcipanen i små stykker og pisk den sammen med det bløde smør.
Skær æblerne i kvarte og fjern kernehuset. Skær æblerne i mindre stykker. Skær blommen i kvarte, fjern kernen og skær i mindre stykker. Kom æble- og blommetern på en pande sammen med smør, sukker, salt og rosmarin. Vend rundt i ca. 5 minutter ved lav varme
Smør marcipanfyldet ud over bunden og fordel æble-blommeblandingen ovenpå. Lad der være en kant, hvor der ikke er fyld, så du kan folde den op og holde sammen på fyldet. Bages i ca. 20 minutter ved 190 grader.

Dekonstrueret æbletærte:
Rul dejen ud på et stykke bagepapir, læg den på en bageplade og bag den i ca. 15-20 minutter ved 170 grader varmluft, indtil den er gylden og gennembagt.
Rør al smør, marcipan og sukker sammen. Bland marcipanfyld og æble-blommeblandingen i et ildfast fad, giv det en anelse salt samt rosmarin og bag det samtidig med dejen i ca. 25 minutter.
Anrettes ved at lægge en portion fyld på en tallerken. Bræk den bagte tærtedej i mindre stykker og læg den ovenpå på dekorativ vis.

Begge opskrifter

Både galette og dekonstruktion bliver endnu mere delikat sammen med en kugle hjemmelavet vanilje-rosmarin-is. Yes, du læste rigtigt: is med rosmarin. Jeg har nok set for meget bagedyst, der jo har en svaghed for unge mænd med evnen til at spotte mærkelige smagssammensætninger, der virker overraskende godt. Eller en kugle vaniljeis med hvid chokolade. Vi er jo i et hjem, hvor der laves utrolig meget is – ikke mindst fordi den skæggede er ret begejstret for hjemmelavet is

close

RAMSLØG TIPS OG OPSKRIFTER

TILMELD DIG NYHEDSBREVET OG FÅ E-BOGEN OM
RAMSLØG

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*