Til en af mine værdsatte leverandører har jeg bagt mandelkage. Jeg har et lille drilleri kørende med netop denne leverandør. Internt hos os altid går de altid under navnet “Damerne”. Ikke at de er damede som sådan, men det er i en ellers mandsdomineret branche en ret let måde at identificere dem på.
Damerne har flere gange ytret en vis overraskelse og beklagelse over, at der aldrig er kage, når de er på besøg i huset. Omvendt har jeg aldrig været til møde hos dem, når de har besøg af deres huskok. Og det kan man altså godt være lidt ked af. Han er nemlig en ualmindelig dygtig kok, som jeg gerne ville i lære hos.
Nu var de gode damer til møde i sidste uge, og jeg valgte derfor at bage en kage til dem. Ikke en hvilken som helst kage, men et forsøgsprojekt. Dermed er der risiko for, at jeg aldrig vil blive inviteret til møde, samtidig med at huskokken står i damernes køkken, hvis eksperimentet ikke lykkes.
“Den bedste kage, jeg har smagt!”
Sådan sagde den ene af damerne, og dermed var lykken gjort. Mon ikke jeg nu er bare et enkelt skridt nærmere en frokostinvitation 😉
Det er en intens kage med masser af smag fra både mandler, citron og den hvide chokolade. Tre ting, der går perfekt i spænd. Jep, indrømmet – jeg er også ret tilfreds med resultatet.
Denne mandelkage har godt af, ja trænger nærmest til en overnatning i køleskabet. Derfor er den også perfekt at tage med på arbejde. Her er den ligeledes god, fordi den udmærker sig ved en intens smag. Det betyder, at man ikke spiser et stort stykke. Man kan altså smage et lille stykke og stadig få fuld fornøjelse ud af det 😉 Og det er en ting, som mange af mine kolleger sætter pris på.
PS: Damerne har fået kage flere gange. Se også denne her, hvor kokostoppe møder hindbærsnitte.
Detaljer
1 aflang form 10 x 30 cm, ca. 8-10 personer
20-25 minutter
25-30 minutter
Middel til enkel
Ingredienser
100 g mandler
100 g smør
100 g hvid chokolade
2 æg
100 g sukker
1/2 citron, revet skal og saft
1 knsp salt
- Pynt
Flormelis og friske blåbær (eller andre friske bær)
Sådan gør du
- Min læring fra denne kage er, at man skal huske at smøre formen rigtig godt, også op ad siderne – og læg hellere bagepapir i bunden. Det gør det hele meget lettere, når kagen skal anrettes. Så start med det.
- Mal mandlerne til mel, gerne fint. Smelt smørret og hak imens den hvide chokolade.
- Pisk æg og sukker luftigt. Når smørret er smeltet, blandes halvdelen af chokoladen i smørret. Hæld smør-chokolade blandingen i æggesnapsen under konstant piskning.
- Læg piskeren væk. Rør revet skal og saft af den halve citron i. Vend nu mandelmelet i sammen med den anden halvdel af den hakkede chokolade samt et vrid salt.
- Hældes i en godt smurt form, evt. foret med bagepapir i bunden. Bages ved 180 grader varmluft i ca. 25-30 minutter. Afkøles og må meget gerne sætte sig natten over.
- Inden servering pyntes kagen med et drys flormelis og friske blåbær og/eller andre bær.
Pingback: Velkommen til sundtforto.dk – Sundt for to