Ærtesuppe med champagne

En forret med hang til dekadence: Ærtesuppe med champagne, rejer og flødeskum

Den skæggede og undertegnede holdt nytårsaften hjemme og alene. Inden nogen synes, at det var synd eller underligt, for vi elsker jo at have gæster, så føltes det hverken som synd for os eller underligt. Og selvfølgelig kom der god mad på bordet – blandt andet denne ærtesuppe.

Det var bare en aften, hvor vi gerne ville være i tosomhed. Sådan en aften hvor vi snakkede om den nyligt overståede ferie, og hvor vi endnu en gang vendte alle de spændende oplevelser og anderledes indtryk, vi havde fået ind på nethinden i de foregående uger. Dertil en aften hvor der var tid til at nyde både at lave maden og spise den. Høre dronningens nytårstale og tage de elementer ud, som vi syntes, var interessant. Og en aften hvor vi kunne tørne ind lige efter midnat for så at stå op friske som små havørneunger på den første dag i det nye år for enten at løbe (den skæggede med de to yngre generationer, den ene i klapvogn) eller styrketræne (undertegnede helt alene i fitnesscenteret). Med andre ord en aften hvor vi satte os selv i centrum.

Nytårsforret med champagne

På sådan en aften var der blandt andet denne ærtesuppe på menuen. Ren dekadence kunne man sige, for der er både champagne og flødeskum i suppen. Det er en utrolig frisk og let smagende suppe, som er god at lægge ud med en festlig aften – især fordi det giver en rigtig god stemning, for der hældes champagne direkte i suppen ved bordet. At det så også smager rigtig godt med både champagne og flødeskum i suppen, gør kun oplevelsen bedre.

Suppen er relativ enkel at gå til. Og det er ikke at foragte, når der også skal være fokus på hovedret og dessert sådan en nytårsaften – og dronningens nytårstale ej at forglemme. Her er så nok lige punktet, hvor den skæggede og undertegnede ikke er helt enige. For jeg sværger til at overvære dronningen tale – og det skal være i ro og mag. Den skæggede derimod får flashback til revolutionære tider, hvor han gik rundt med Land & Folk i baglommen. Det var angiveligt ret hipt. Men hvad ved jeg om det, opvokset som jeg er i et hjem med Jyllands Posten og faste spisetider.

ærtesuppe

Detaljer

Mætter

2 personer

Forberedelse

15 minutter

På blusset

15 minutter

Sværhedsgrad

Relativ enkel

Ingredienser

  • 1/2 rødløg

  • 1 lille bagekartoffel

  • 1 1/2 dl piskefløde

  • 1/2 l grøntsagsbouillon

  • Saft af 1/2 citron

  • Salt, peber

  • 200 g ærter

  • Olivenolie

  • Ved servering
  • 100 g friske rejer, gerne koldtvandsrejer store og fine

  • 1/2 dl champagne (resten skal i glassene)

Sådan gør du

  • Først hakkes rødløget fint, og bagekartoflen skrælles og skæres i små tern. Varm lidt olivenolie i en lille gryde. Svits rødløg og kartoffeltern et par minutter, uden at de tager farve.
  • Hæld grøntsagsbouillon over, så det dækker, og lad det småkoge 10-15 minutter, indtil kartoffelternene er møre. Imens piskes 1/2 dl piskefløde til blødt flødeskum – gem det til servering. Hæld 1 dl piskefløde i suppen og lad det koge op, hæld derefter ærterne i og lad suppen småsimre et par minutter. Blend suppen godt og grundigt. Sæt den tilbage på kogepladen og varm den godt igennem. Konsistensen kan evt. justeres med lidt mere grøntsagsbouillon. Nu skal suppen også smages til med salt, peber og helt sikkert noget citronsaft. Uden citronsaften bliver den nemlig kedelig og fad i smagen.
  • Blend suppen godt og grundigt. Sæt den tilbage på kogepladen og varm den godt igennem. Konsistensen kan evt. justeres med lidt mere grøntsagsbouillon. Nu skal suppen også smages til med salt, peber og helt sikkert noget citronsaft. Uden citronsaften bliver den nemlig kedelig og fad i smagen.
  • Suppen anrettes gerne i store, dybe tallerkener med en klat flødeskum. Ved bordet hældes en anelse champagne i hver tallerken. Det skummer fint op og giver en god smag. Selvfølgelig drikkes der champagne til.
  • Godt nytår!

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*