Æbletærte med rosmarin

Æbletærte med rosmarin – til kollegerne

Det er højsæson for æbler og dermed æbletærter. Samtidig har jeg et flip med at blande elementer fra det salte køkken i det søde. Især er jeg lidt vild med at bruger krydderier i det søde køkken. Denne gang blev det til at blande rosmarin ind i en tærte – i stedet for altid at lave den traditionelle æbletærte med kanel, anvendte jeg altså rosmarin som smagsgiver. Og så en bunke mandler og hasselnødder – de giver både en god smag og bid i kagen. Jeg valgte at lade fyldet simre sammen, inden det kom i tærten. Det gør det mere mørt.

Denne æbletærte med rosmarin blev serveret for mine kageelskende kolleger. Belært af erfaring sørgede jeg for at få en smagsprøve, mens tid var. Tærten forsvandt nemlig som dug for solen, mens smilene bredte sig rundt omkring.

Tærter er geniale på den måde, at man kan lave mørdejen i forvejen, rulle den ud og lægge i form og så lade den stå på køl, indtil man er klar til at bage. Faktisk har dejen rigtig godt af hviletiden på køl. Denne her tærte kræver så nok til gengæld, at man holder opmærksomheden på den, mens man tilbereder fyldet – og altså ikke som undertegnede taler i telefon imens, det gav i hvert fald sved på panden både at koncentrere sig om det sagte ord og fyld på én gang.

Apropos fyld – hvad så med at prøve en snasket æbletærte a la konfekt.

Detaljer

Hvor mange?

5-8 personer afhængig af sult – og en tærteform på 16 x 30 cm

Arbejdstid?

45 minutter i alt + hviletid 30 minutter

Bagetid?

30 minutter

Hvor svært?

Sådan medium

Ingredienser

  • Mørdej
  • 150 g hvedemel

  • 65 g sukker

  • 80 g sukker

  • 1 vrid med saltkværnen

  • Fyld
  • 3 æbler

  • 50 g mandler

  • 50 g hasselnødder

  • 50 g smør

  • 4 spsk sukker

  • Tørret eller frisk rosmarin

  • Serveres med flødeskum eller cremefraiche

Sådan gør du

  • Mørdej
  • Mørdejen er helt traditionel: Bland de tørre ingredienser. Tilsæt smør skåret i små stykker. Gnid smørret ind i de tørre ingredienser, så det bliver ligesom revet ost i konsistensen. Tilsæt et par dråber vand og saml dejen. Tjep, tjep, ikke ælte…
  • Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Læg den i tærteformen. Skær overskydende dej fra og rul det ud igen mellem to stykker bagepapir – det skal bruges til at skære strimler af til gitter ovenpå tærten. Sæt tærteform og det ekstra udrullede dej i køleskabet i mindst 1/2 time.
  • Når du er klar til at bage: Bunden forbages i 10 minutter ved 180 grader varmluft.
  • Fyld
  • Lav fyldet, mens bunden forbages: Skræl æblerne, skær dem i kvarte, fjern kernehuset og skær i skiver. Smelt smør og sukker på en pande. Tilsæt æblerne, mandler og hasselnødder. Lad det stå og simre sammen i ca. 8-10 minutter.
  • Hæld fyldet på den forbagte bund. Krydres med rosmarin. Skær smalle strimler af den ekstra dej og lav et gitter ovenpå fyldet. Tærten bages i yderligere 20 minutter ved 180 grader varmluft. 
  • Serveres med fx cremefraiche smagt til med lidt vaniljesukker.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*