Årh, de er gode, de her cookies med tranebær, kokos og hvid chokolade. Og så er de supernemme at lave på kort tid. Tranebær kan godt være lidt enten-eller – enten er man vild med tranebær, eller også er man overhovedet ikke til tranebær.
Det viste sig, at den skæggede er til tranebær, som er strøet med rund hånd i dejen. I hvert fald lød han ret begejstret, da han med krummer om munden erklærede, at de her småkager altså er ret gode efterfulgt af spørgsmålet: “Hvad er de små røde der?” Det var så de tørrede tranebær.
Som mange vil vide, er der altid en fyldt småkagedåse her i huset. Eller rettere er der i hvert fald nok småkager til at byde en besøgende håndværker, nabo eller venner. Som nu kan det være cookies med tranebær. I juletiden er det selvfølgelig de traditionelle julesmåkager som brunkager, vaniljekranse osv. Men egentlig synes jeg, at man kan spise småkager hele året, bare man vælger de rigtige. Her hen mod sommerens snarlige kommen vil jeg blandt andet anbefale småkager med citron. For eksempel de her sprøde citronsmåkager med birkes.
Dagens cookies er som nævnt meget lette at gå til. Det eneste, du skal huske, er at tage smørret ud af køleskabet i god tid, så det kan blive lidt blødt.
Detaljer
30-35 stk
25 minutter
18 minutter
Meget let
Ingredienser
110 g smør
200 g rørsukker
2 æg
150 g hvedemel
60 g kokosmel
1 tsk vaniljesukker
1/2 tsk bagepulver
75 g tørrede tranebær
100 g hvid chokolade, gerne en variant med citron (fås bl.a. i Coops butikker – nej, det er ikke reklame, jeg får ikke penge for det)
1/2 usprøjtet citron, revet skal og saft
Sådan gør du
- Tag smørret ud af køleskabet, det må gerne blive lidt blødt, inden det skal anvendes. Tænd ovnen på 150 grader varmluft, find et par bageplader og smæk bagepapir på dem.
- Fat nu en skål og bland de tørre ingredienser, dvs hvedemel, kokosmel, vaniljesukker og bagepulver deri. Hak chokoladen groft. Og så er du klar til at lave dejen.
- Rør smør og rørsukker sammen til en blød masse. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt imellem hvert. Rør herefter de tørre ingredienser i. Bland til sidst tørrede tranebær, hakket chokolade og revet citronskal i. Dejen samles med citronsaften.
- Sæt nu ca skefuldstore cookies på pladerne, giv lidt god plads, da de flyder ud. Bages ved 150 grader varmluft i ca. 18 minutter. De færdige cookies er stadig bløde, når du tager dem ud af ovnen, så hold mere øje med farven end med sprødheden.
- Køles af på bagerist og opbevares i kagedåse af den tætsluttende slags.