eton mess med jordbær

Eton mess med jordbær

Eton mess med jordbær er en typisk engelsk dessert – og endnu engang må jeg sige, at selv om englændere er et særligt folkefærd (det er danskere i parentes bemærket jo også), så har de fat i noget rigtigt her. Eton mess er ganske enkelt en skøn blanding af jordbær, marengs og fløde. En dessert der vækker begejstring hos mange, og som udmærker sig ved at kunne laves med meget få ingredienser og tilsvarende lidt udstyr.

Lidt af et ”mess”

Desserten ligner det, den hedder. Et mess. Altså lidt af noget rod. Det har jeg det personligt ikke rigtig godt med, men smagen fejler absolut ikke noget. Så måske er det bare oprindelsen til navnet. Men der findes flere teorier og en ganske underholdende historie om, hvorfor desserten har fået sit navn. Lad os dykke ned i dem.

Den første er den sjove om hunden og en picnickurv med pavlova. Historien går, at der under en cricket kamp i 1920’ernes Eton på Eton College skulle serveres pavlova i en af de mange pauser i kampen. Pavlova er jo en stor marengsbund med flødeskum og frugt ovenpå, og den lå i en picnickurv. Men inden det blev tid for dessert, havde en eksalteret labrador sat sig på kurven og mast pavlovaen til ukendelighed. Det hindrede nu ikke cricketspillerne i at guffe den i sig (evt inklusiv hundehår) med stort velbehag. En ny favorit var født.

God historie. På nær at Eton Mess er nævnt i langt ældre kogebøger. Eton Mess stammer dog fra Eton og er knyttet til en af sikkert mange traditionsrige, årlige cricketkampe. ”Mess” kan betyde noget rod, men det kan også betyde en samling af mennesker, der spiser fra samme skåle – og endelig kan det stamme fra det latinske ”missum”, der betyder en portion mad.

Cricket er et spil for overklassen, og dermed startede desserten også med at være for overklassen, men siden da har den spredt sig, og i dag er det måske den allermest engelske dessert, man kan forestille sig.

Til sommerhuset

Eton mess med jordbær er perfekt til sommerhuset, hvor man for det første ikke har lyst til at stå i køkkenet alt for lang tid. Her skal tiden i stedet nydes, og der skal være tid til at døse med en bog i hængekøjen. Og for det andet er køkkenet i sommerhuset som regel så minimalistisk i sit indhold i skufferne, at man ikke skal forvente alt for mange fade, skåle eller særlige tyller at lave fancy desserter med og på. Men Eton mess kan laves uden ret meget andet end håndkraft (men gerne en håndmixer) og en ovn. Selv ovnen kan undværes, hvis man springer over det lave gærde og køber færdige marengs.

5 ingredienser = 1 fantastisk dessert

Desserten består af marengs – det er jo blot æggehvider, sukker og et skvæt citronsaft, og så flødeskum og friske jordbær. Vælg de danske jordbær, de smager bedst. Så med fem helt almindelige råvarer, der kan fås overalt i sommerlandet, har du en dessert, som man i generationer vil forbinde med sommerferie i Danmark.

Tip til æg

Der går 1 æggehvide til marengs. Æggeblommen kan du bruge sammen med 1-2 æg i en omelet til morgenmaden. Æggehviden kan sagtens gemmes i køleskabet en dags tid. Skal du gemme en æggeblomme, skal den være ubrudt og hældes over med vand, før den dækkes til og sættes i køleskabet.

Eton mess med jordbær

Opskrift af Susanne PaghMåltid Sødt og syndigtType DessertSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

15

minutter
Bagetid?

1

time 
I alt?

1

time 

15

minutter

Eton mess er måske den mest engelske dessert af dem alle

Ingredienser

  • Marengs
  • 1 æggehvide

  • 50 g sukker

  • ½ tsk citronsaft

  • Derudover
  • 1 dl fløde

  • 200 g jordbær

Sådan gør du

  • Marengs
  • Tænd ovnen på 100 grader varmluft. Læg bagepapir på en bageplade.
  • Pisk æggehviden helt stift. Tilsæt derefter sukker og pisk det til en marengs, slut af med at tilsætte citronsaft.
  • Kom marengsmassen i en sprøjtepose – og når du ikke har det, så bare en almindelig sprøjtepose. Klip et lille hul i hjørnet og sæt 14 små marengstoppe på bagepladen.
  • Bag marengstoppene i 100 grader i 1 time. De skal blive tørre og heller ikke tage farve. De er klar, når de kan løftes af bagepapiret med forsigtighed. Lad dem afkøle i ovnen, indtil ovnen er kold.
  • Ved servering
  • Pisk fløden til flødeskum. Rens jordbærrene og tag ca. 1/3 af jordbærrene fra, mos dem og bland med flødeskummet til jordbær-skum. Knus nogle af marengsene let, bland med jordbærskummet.
  • Fordel jordbærskum, jordbær i kvarte og let knuste marengstoppe i to glas. Så er der serveret.

Bemærk

  • De små marengstoppe kan sagtens bages dagen før, og de kan også sagtens overleve et par dage i en kagedåse.
  • Tilsæt en anelse vaniljesukker til jordbærskummet. Det giver en rigtig god smag.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
eton mess med jordbær

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kilde: runnymedehotel.com

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*