fastelavnsboller eller choux au craquelin

Fastelavnsboller i den luftige og halvvoksne version

Jeg voksede op i en familie, hvor det ikke var god skik at “tigge ved dørene”, udklædt til fastelavn eller ej. Så jeg har aldrig prøvet at stå udenfor og synge “boller op, boller ned” med spæd barnestemme. Mine overarme har heller aldrig været af en størrelse, hvor jeg vandt dysten om at blive kattekonge, når katten skulle slås af tønden – og det kan godt være, det handler om at være med og alt det andet vrøvl, der blev sagt i 70’erne. Men helt ærligt – det handlede om slik og søde sager og ikke mindst om fryden ved at vinde. Nu har det heldigvis ikke forårsaget et traume for livet… og jeg kan stadig spise fastelavnsboller.

Boller op og boller ned

Der findes uendelig mange opskrifter på fastelavnsboller. Både de gammeldags gærboller fyldt med creme og vandbakkelser fyldt med flødeskum. Jeg surfede efter opskrifter på vandbakkelser og faldt over en fra Femina, som er fra Femina. Men hindbær – det havde jeg ikke i fryseren, så i stedet blev det til brombær. Jeg synes i øvrigt, at det blev en lidt mere voksen version – og skal den være rigtig voksen, kan man komme en anelse rom i brombærkompotten. Rom og brombær går nemlig rigtig godt sammen, ved jeg af erfaring fra brombærmarmeladen her.

Ingen opskrift uden tilpasninger

Jeg fik 10 vandbakkelser ud af portionen – men man bestemmer jo selv størrelsen, vær blot obs på, at det kan ændre lidt på bagetiden. Den sprøde top blev der til gengæld rigeligt af – så meget, at jeg brugte resten til små, sprøde småkager. Så her har jeg lige reguleret mængderne. Ligeså med brombærkompotten og flødeskummet, som jeg også har mindsket mængderne af, og i øvrigt lavet lidt om.

Jeg starter med at lave kompotten og toppen klar. Kompotten skal køle af, og toppen kan sagtens ligge på køl, mens man laver vandbakkelserne klar. Mens vandbakkelserne er i ovnen, kan man passende lave flødeskummet med brombær klar.

Detaljer

Hvor mange?

10 små eller færre store

Hvor lang arbejdstid?

60 minutter

Hvor længe i ovnen

35 minutter

Alt i alt

1 1/2 time

Hvor svært?

Halvsvært

Ingredienser – vandbakkelser

  • 1 1/2 dl vand

  • 60 g smør

  • 1 dl hvedemel

  • 2 tsk sukker

  • 1 knsp salt, fint

  • 2 æg

Ingredienser – top

  • 40 g smør

  • 50 g sukker

  • 1 knsp salt, fint

  • 50 g hvedemel

Ingredienser – brombærkompot

  • 100 g brombær, frosne fungerer rigtig fint

  • 30 g sukker

Ingredienser – flødeskum med brombær

  • 2 dl piskefløde

  • 75 g brombær, frosne er også fint her

Sådan gør du

  • Start med brombærkompotten: Hæld brombær og sukker i en kasserolle. Lad det koge op og simre sammen i ca. 10 minutter. Giv det et par minutter med stavblenderen og hæld den færdige kompot i en skål. Stil til afkøling på køkkenbordet.
  • Så laver du dejen til toppen: Toppen er lidt som at lave en mørdej. Bland alle de tørre dele sammen, skær smørret i små stykker og gnid det sammen med den tørre blanding. Lad dejen hvile i køleskabet, mens du laver vandbakkelserne.
  • Så skal du i gang med vandbakkelserne: Kog smør og vand op i en kasserolle, indtil det koger. Ja, det lyder underligt, men det virker. Så hælder du mel, sukker og salt i og rører det sammen, indtil dejen slipper kanterne på gryden. Lad nu dejen køle af i ca. 5-7 minutter.
  • Imens rører du æggene let sammen. Du tænder også for ovnen på 180 grader alm. ovn. Rul dejen til toppen ud mellem to stykker bagepapir til et par milimeters tykkelse. Gør en sprøjtepose klar med en stor tylle i – plus en bageplade med bagepapir.
  • Så er de 5-7 minutter vist også gået, og du kan komme videre med vandbakkelserne: Pisk æggene i dejen lidt ad gangen. Der skal piskes godt og grundigt, indtil dejen samler sig.
  • Op i sprøjteposen med dejen, og så laver du 10 små vandbakkelser – eller evt. 5-6 lidt større i stedet – direkte på bagepladen med bagepapir.
  • Stik dejen til toppen ud med et glas eller en udstikker i passende størrelse. Placer toppene ovenpå vandbakkelserne. Så er det hele klar til verdens største tålmodighedstest. Nu skal de nemlig i ovnen i ca. 30-35 minutter, og du må ikke åbne ovnen for at tjekke situationen derinde undervejs. Så skvatter de store, flotte vandbakkelser nemlig sammen.
  • Når de er færdigbagte, tages de ud af ovnen og køler af. Hvis de ikke skal serveres med det samme, kan du med fordel opbevare dem i en kagedåse evt til næste dag.
  • Ved servering piskes fløden til skum, brombærrene moses og blandes med flødeskummet. Halver vandbakkelserne, kom en klat brombærkompot på bunden, top med flødeskummet med brombær i – og på med øverste halvdel af vandbakkelsen. Klar til fastelavn, kattetøndeslåning og fantasifuld udklædning.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*