Det er, som om vi alle her i coronatiden kollektivt blev enige, om at efter nytår er det tid for fastelavn. I stedet for at flyde over med gode intentioner om et nyt og bedre liv, flød de sociale medier straks efter nytår over med lækre fastelavnsboller. Og indrømmet, de smager da også ret godt. Lad os derfor tale lidt svensk… eller i hvert fald lad os låne en af svenskernes store traditioner. Nemlig semlor, som er fastelavnsboller på svensk.
Lang tradition
Ligesom i Danmark har også svenskerne en lang tradition med fastelavnsboller, som har været kendt hinsidan siden 1500-tallet. Blot som en almindelig bolle med flødefyld. Allerede tidligt havde man blik for, at fastelavnsbollen skulle indeholde hvidt hvedemel, være sød og med flødeskum. I 1930erne fik semlan sit nuværende udseende, som jeg også er gået efter i dagens opskrift på semlor. Semlan har eksisteret i mange år, og jeg har læst, at den endda skulle have været årsag til en konges død. Rygterne siger nemlig, at den svenske kong Adolf Fredrik døde efter at have forædt sig i semlor.
En semla – semlan – flere semlor. Sådan bøjes ordet, har jeg lært.
Svenske semlor
Jeg er lidt arbejdsskadet, hvad angår svenske traditioner. Jeg har nemlig været ansat i et norsk selskab og arbejdet i deres svenske afdeling. Og nok er det mange år siden, men der var helt sikkert traditioner, som jeg kom til at holde af. Man fik for eksempel fika hver formiddag – og spiste ude til frokost, som jo så hed lunch, for frukost var morgenmaden. Logik eller ej. Lad os lige komme tilbage til fika. For som dansker troede jeg i starten, at fika var lig med kaffepause. Det vil sige, at jeg kunne deltage, hvis jeg havde tid. Jeg blev hurtigt klogere. Fika er for svenskerne et socialt fænomen og et fællesskab, hvor man samles om en kop kaffe og noget at tygge i, som kan være en kanelbolle eller bare et stykke brød med ost. Men når det er sæson for fastelavn, så er det semlor.
Semlan er en meget luftig bolle, lidt a la en fødselsdagsbolle, krydret med kardemomme og fyldt med lækker marcipanmasse og flødeskum. Semlor kan altså sammenlignes direkte med vores egen fastelavnsbolle bare med dobbelt op på fyld. Jeg har prøvet at lave to udgaver. Den ene er meget tro mod den svenske semla med mandelmasse og flødeskum. Den anden har jeg derimod fyldt med en brombærcreme, som giver det hele lidt mere smag og karakter. Efter min mening. Jeg er ikke sikker på, at svenskerne vil være enige med mig.
Uanset om man holder sig til de traditionelle eller glæder sig til at sætte tænderne i en variant, så kan man godt sætte kaffen over. Til semlor hører der ubetinget en kop god kaffe. Så er der dømt fika – alletiders chance for at blive opdateret på den nyeste sladder i firmaet.
Andre fastelavnsboller
Fastelavnsboller er ikke sådan en helt fast størrelse. Der findes mange slags, og jeg har også lavet mange andre fastelavnsboller. En af mine favoritter er choux au craquelins med vaniljecreme og hindbær.
Fastelavnsboller på svensk: semlor med brombærskum
Måltid Sødt og syndigtType BollerSværhedsgrad Medium15
stk1
time12
minutter1
time2
timer12
minutterPrøv de svenske semlor med brombærcreme
Ingredienser
75 g smeltet smør
2 dl mælk
25 g gær
40 g sukker
¼ tsk salt, fint
1 tsk kardemomme
1 æg
450 g hvedemel
2 tsk bagepulver
æg til pensling
- Fyld
krumme fra bollerne
50 g marcipan
½ dl mælk
2½ dl piskefløde
flormelis til pynt
- Brombærcreme
100 g brombær
50 g sukker
Sådan gør du
- Smelt smørret. Bland det smeltede smør med mælk i en skål. Rør gæren ud i blandingen.
- Rør ægget i og derefter sukker. Bland kardemomme med 2/3 af hvedemelet, inden det røres ud i dejen.
- Ælt dejen sammen, den vil være klistret på nuværende tidspunkt. Tilsæt så den sidste tredjedel af melet sammen med bagepulver.
- Lad dejen hæve tildækket på køkkenbordet i 30 minutter.
- Læg bagepapir på en bageplade. Form 15 boller af dejen. Lad dem efterhæve i yderligere 30 minutter.
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme. Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i ca. 12 minutter, indtil de er gennembagte. Køles af på bagerist.
- Fyld – det traditionelle
- Lav kun de boller klar, som I skal spise… Skær den øverste tredjedel af bollerne. Tag brødkrummen ud af den nederste del.
- Riv marcipanen groft. Bland marcipanen med brødkrumme og tilsæt mælk til passende konsistens.
- Pisk fløden til flødeskum.
- Fyld – med brombærcreme
- Kog en brombærsylt af brombær og sukker. Dvs bland brombær og sukker i en kasserolle og lad det småkoge sammen i ca 10 minutter. Sørg for, at brombærrene bliver mast godt ud. Køl af.
- Pisk piskefløden til stift flødeskum. Bland flødeskum og brombærsylt i et cirka 60-40 forhold.
- Skær den øverste tredjedel af bollerne. Tag brødkrummen ud af den nederste del.
- Riv marcipanen groft. Bland marcipanen med brødkrumme og tilsæt mælk til passende konsistens.
- Samling
- Fyld marcipanfyldet ned i bollerne.
- Kom flødeskum eller brombærskum i en sprøjtepose og fordel det ovenpå marcipanfyldet.
- Læg låget på og drys med flormelis.
Bemærk
- Saml kun de fastelavnsboller, som I kan spise…
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!