Nogle dage må maden godt være let – uden at gå på kompromis med smagen. Det er denne her fersken-tomatsalat et eksempel på. Den kom til verden på en varm dag i august, hvor der i øvrigt stod laks på grill på menuen.
Når valget faldt på en fersken-tomatsalat, skyldes det først og fremmest, at der lige nu er en rigdom af lækre ferskner og nektariner i butikkerne. Ofte bruges de i desserter og kager, men de fungerer også godt i det salte køkken – fx som i denne sauté.
Kombineret med tomater, som klæder ferskner rigtig pænt, og så lidt kogte kartofler til at give fylde, får du en dejlig fersken-tomatsalat. Top med frisk gedeost og pynt med for eksempel blade af tallerkensmækker – som var i ugens Kiselkasse fra Aarstiderne – det bliver nærmest smukt. Salaten fungerer fint som tilbehør, men kunne også sagtens være en let salat til en frokost.
Corona kapitel xx…
Noget, der i modsætning til dagens salat ikke er let, er coronaen. Den er nemlig slet ikke forsvundet hen over sommeren, selv om det måske synes sådan. I hvert fald hørte jeg i dag et par piger i fitnesscenteret, der talte om “dengang der var corona”. Og det til trods for, at vi i den seneste uge har kunnet følge med i, hvordan smitten igen har spredt sig, og hvordan smittetrykket nogle steder nu vokser voldsomt – så voldsomt, at vi passerer situationen tilbage i marts måned.
Derfor føler jeg også, at det er ok at bryde mit selvbestaltede “jeg skriver ikke om corona mere”-benspænd. I øvrigt et benspænd som det faldt mig meget let at overholde.
Sikke meget vi har lært i de seneste måneder, siden den dag i marts hvor Danmark blive lukket ned. Jeg nævner i flæng, at ingen dør af at arbejde hjemme, at de fleste ægteskaber holdt til isolationen, at mange børnefamilier faktisk bliver rarere at være både børn og voksne i, når der ikke er så travlt, og at naturen byder på mange, mange oplevelser, bare man bevæger sig derud. Og vi kommer til at lære endnu mere, for samtidig med at jeg hørte pigerne tale om corona i sikker datid, som noget der var væk for længst, så udvikler situationen sig.
Samfundssind
I foråret lærte vi at vise samfundssind. At holde afstand, spritte af og vaske hænder blev en integreret del af vores tilværelse. Det gjorde det, fordi det forventedes af os – og vi ville gerne beskytte de ældre og svagelige. Hvor tit har jeg ikke hørt bemærkningen “ja, det er jo ikke, fordi jeg er bange for SELV at få corona, men jeg vil gerne beskytte andre.” Men så blev det sommer, og måske var buen spændt for hårdt, måske gav genåbningen af Danmark håb om, at alt var glemt og væk. Jeg vil ikke at skamme de mennesker ud, der ved deres opførsel gav coronaen ny kraft. Det kan være i uvidenhed – eller dumhed. Uanset hvad stiger smittetrykket igen, og skrappere midler tages i brug. Det er tid for mundbind.
Mundbind – eller samfundsbind?
Mundbindet er på akkurat samme måde som afstanden, spritten og håndvaskeriet et spørgsmål om at vise samfundssind. Måske burde det kaldes for et samfundsbind?
Jeg hopper ikke længere en halv meter i vejret, når jeg ser andre med mundbind, det har jeg vænnet mig til. Jeg indrømmer dog, at jeg ikke glæder mig til, at jeg selv på et tidspunkt skal iføre mig et. Mest af alt fordi jeg synes, det er så svært at afkode andre med mundbind – er de glade, bekymrede, syge eller noget helt fjerde? Min reaktion er under alle omstændigheder, at jeg holder lidt ekstra god afstand til dem, fordi jeg ikke ved, hvad der er årsagen bag mundbindet. Og det er jo en god effekt – uanset om det er mundbind af type 1, 2 eller stof. Det er et samfundssind, der sammen med albuehilsen bliver hverdag i hvert fald i en periode.
Mundbindet ryger af, når der skal spises, og det skal der heldigvis stadig. Se opskriften på den sommerfriske fersken-tomatsalat her nedenfor. Den er virkelig lækker…
Fersken-tomatsalat – perfekt til et stykke laks på grillen
Måltid TilbehørType SalatSværhedsgrad Let2
personer15
minutter15
minutterLet fersken-tomatsalat – perfekt grilltilbehør
Ingredienser
200 g kogte, kolde små kartofler
½ rødløg
1 fersken
5-6 cherrytomater
½ rulle blød gedeost
1 lille håndfuld mandler
2-3 håndfulde små spinatblade
- Dressing
1 tsk akaciehonning
1 spsk æblecidereddike
2 spsk rapsolie
Salt, peber
- Pynt
Lidt tallerkensmækker-blade – eller hvad du nu synes
Sådan gør du
- Læg spinatbladene i bunden af skålen eller fadet.
- Hak rødløget fint. Rist mandlerne på en tør pande, så de lige tager farve. Hak dem groft.
- Skær kartoflerne og tomaterne i kvarte, og skær ferskenen i smalle både. Læg det ovenpå spinatbladene, drys de hakkede mandler og det hakkede rødløg over og slut af med gedeosten, som smuldres.
- Rør dressingen sammen og hæld den over salaten. Pynt af med et par blade af tallerkensmækkeren.
Bemærk
- I stedet for tallerkensmækker kan du også pynte af med persille
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!