focaccia med asparges

Focaccia med asparges

Skal du have hurtig succes ved middagsbordet, så er det her focaccia med asparges den direkte vej. Og hvorfor så gå en omvej? Her får du et rigtig lækkert madbrød, der også ser godt ud – og som ikke mindst både smager godt og er let at lave. Der er endda mulighed for at være lidt kreativ med pynten og derved tjene lidt billige imponator-points.

Hurtigt og lækkert

Det tager ikke lang tid at lave det her brød, og nej, du behøver ikke at starte i går for at få friskbagt brød i dag. Lad blot dejen stå og hæve på køkkenbordet i et par timer, så er den klar til at komme i ovnen.  

Flot og imponerende

Afhængig af din kreative sans kan du gøre pynten mere eller mindre avanceret. Her har jeg blot lavet et enkelt mønster med de friske, grønne asparges. Men det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser her. Eneste udfordring er, at man ikke rigtig nænner at skære i brødet, når det er alt for flot. Men det er måske en udfordring, man godt kan overkomme, når ens medspisere bliver behørigt imponerede. Her i hytten var den skæggede nu mest optaget af, at brødet smager rigtig godt. Jeg synes jo, at det også godt må tage sig lidt godt ud.

Et par fif

Uanset om du vælger at pynte med asparges, fetatern eller fint skårne løg, så husk at give pynten nogle dryp olie, så den holder farven. Ellers risikerer man, at den bliver meget mørk. Dernæst kan det næsten ikke gentages for mange gange: salt er et fantastisk krydderi, som kan redde meget brød. Selvfølgelig skal du ikke tabe saltbøssen ned i dejen, men du skal heller ikke være for nærig med saltet.

Synes du, at det er lidt langhåret med tre forskellige typer mel? Måske, men de har hver sin effekt. Maskmel er med til at give brødet både farve og dybere smag, mens de to øvrige meltyper er valgt for deres høje indhold af gluten og dermed bageegenskaber. I en snæver vending kan du bare anvende almindeligt hvedemel, men resultatet bliver altså bedre med de her to typer mel sammen.

Hurtig færdig eller koldhævet?

Det her brød hører til dem, man kan lave hurtigt. Har man masser af tid, så kan jeg i stedet anbefale det her foccaciabrød, som er koldhævet. Fordelen ved koldhævning er, at man får et mere fugtigt brød med mere smag og længere holdbarhed. Ulempen er, at det kræver mindst otte timers hvile i køleskabet. Så når der ikke er tid til langtidsplanlægning, vælger jeg den hurtige løsning med at opløse gæren i lunt vand og lade dejen hæve på køkkenbordet.

focaccia med asparges

Vi spiser focaccia med asparges til…

Når jeg bager focaccia brød, er det nogle gange fint pyntet, andre gange mere rustikt med for eksempel rosmarin på toppen. Uanset hvad bliver det spist til alt fra salater og grøntsagsretter til suppe og som en lækkerbisken til et glas vin. Det hele fungerer simpelthen rigtig godt. Det her hører ikke til verdens sundeste brød, det ved jeg godt, for det er jo ikke ligefrem et fuldkornsbrød. Så skal der noget lidt sundere på bordet, så er det nok nærmere de her grove boller til burgere og anden mad.    

Focaccia med asparges

Opskrift af Susanne Pagh
Hvor mange?

4

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

30

minutter
Hævetid?

2

timer 
Total time

3

timer 

Superlækkert focaccia med asparges – perfekt til salat og suppe

Ingredienser

  • 10 g gær

  • 3 dl lunt vand

  • 1 tsk akaciehonning

  • ¼ dl rapsolie

  • 30 g maskmel no 1 (pilsner)

  • 1 spsk groft salt

  • 130 g tipo 00 hvedemel

  • 160 g manitoba hvedemel

  • Pynt
  • 6 grønne asparges

  • groft salt, evt flagesalt

  • 2 spsk rapsolie

  • Udstyr
  • Ildfast fad ca 20 x 20 cm

Sådan gør du

  • Opløs gæren i det lune vand. Tilsæt akaciehonning og rapsolie.
  • Rør maskmel i, derefter tipo 00 hvedemel og groft salt.
  • Rør til sidst manitoba hvedemelet i. Dejen skal røres godt sammen, og der må gerne dannes glutenstrenge.
  • Dryp evt lidt rapsolie over dejen, inden skålen med dejen dækkes med enten et viskestykke eller husholdningsfilm. Lad skålen stå på køkkenbordet i et par timer, indtil dejen er hævet til ca dobbelt størrelse.
  • Tænd for ovnen på 190 grader varmluft og gerne med damp, hvis muligt.
  • Læg et stykke bagepapir i et ovnfast fad ca. 20 x 20 cm. Dryp med rapsolie. Hæld dejen i fadet og bred den godt ud i hjørnerne med fingrene. Læg de grønne asparges i et fint mønster ovenpå, drys med salt og dryp rapsolie over.
  • Bag brødet i ca. 30-35 minutter, indtil det lyder hult, når du banker på det. Lad det afkøle let, førend du serverer det.

Bemærk

  • Smager allerbedst når det er nybagt. Næste dag kan du evt lune det i ovnen ved 160 grader varmluft, så er det næsten som nyt.
  • Maskmel er et overskudsprodukt fra ølproduktion. Kan købes i større supermarkeder.
  • Manitoba hvedemel er en melsort med særligt højt glutenindhold, der giver gode hæveegenskaber. Kan erstattes af almindeligt hvedemel, blot skal det gerne have et højt glutenindhold.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*