Der er masser af traditioner til jul, når det gælder, hvad der skal på bordet. Og påsken er tæt forbundet med æg – og sild til påskefrokosten. Vi er heller ikke i tvivl om, at der skal serveres varme hveder til Store Bededag. Men hvad med Kr. Himmelfart? Det er straks sværere. Derfor kommer her et bud på en gæstemenu til Kr. Himmelfart. Det er en forårsmenu anno 2022 med fokus på lige netop de råvarer, der er i fokus i forårsmånederne: asparges og rabarber plus friske brændenældeskud.
Hvad ligger bag Kr. Himmelfart?
De fleste ved helt sikkert, at Kr. Himmelfart er den 40. dag efter påske, og hvor Jesus farer til himmels for at sætte sig ved sin faders højre side. Dermed er han ikke et menneske, der skal dø på et tidspunkt, men himmelsk. Og inden da gav han disciplene buddet om at missionere. Det burde egentlig være lige så værdifuldt at fejre som fødslen til jul. Det er bare ikke en helligdag, der får lige så meget opmærksomhed. Altså ikke for meget andet end at være en dejlig forlænget weekend, for de fleste holder fri om fredagen.
Traditioner i Kr. Himmelfart
Der er heller ikke så mange traditioner forbundet med Kristi Himmelfart. Måske fordi det, der fejres, er mere uhåndgribeligt. Men lidt kan man da finde… Det har bl.a. været en tradition at gå i skoven før Krisit Himmelfart for at samle bøgegrene. De skulle beskytte mod hekse.
Der er derimod ingen traditioner, når det kommer til maden. Og det er lidt ærgerligt, for man husker bedre højtiderne, når man kan binde dem sammen med noget. Især hvis dette ”noget” kan spises eller drikkes.
Et bud på en gæstemenu til Kr. Himmelfart
Mange har gæster i forbindelse med Kr. Himmelfart. Her i hytten er det også ofte tilfældet, bare ikke lige i år, hvor vi i stedet pakker vores hus ned for at flytte til Læsø. I denne forårsmenu har jeg lagt vægt på, at en del kan forberedes på forhånd, og at menuen er let at skalere. Dermed er den mulig at lave til såvel to personer som 12.
Forret med asparges
Det er jo lige midt i sæsonen for asparges. Jeg elsker asparges. Ja, jeg holder i hvert fald meget af asparges med deres sprødhed, fine smag og mange måder at tilberede. Her kombinerer jeg de grønne asparges med noget mega underligt, nemlig is. Men asparges med basilikumis smager altså virkelig godt.
Hovedret der ikke brænder
Det er blevet meget populært at sanke, altså at hente naturens egen mad. Ramsløg, kantareller osv. Her er det imidlertid de spæde brændenældeskud, der skal udnyttes. Har du ikke mulighed for at få fat i brændenælder, så brug bare spinat i stedet for. Det giver ikke helt så meget smag, men en anden smag. Jeg har brugt portobello svampe, men et mix af forskellige svampe vil også være en fin løsning til de sauterede brændenælder, som danner bund for et stykke stegt fisk.
Rabarber til dessert
Jeg holder lige så meget af rabarber som af asparges. De er syrlige, søde og med en flot, flot farve. Lige til denne her moussekage med rabarber, der gerne skal laves dagen før. Det gør heller ikke noget, at den ser lidt imponerende ud, uanset om du pynter den fint eller lader den være helt enkel.
Tidsplan menu
Dagen før:
- Bag moussekage – den består af mange dele, men stress ikke.
- Saml brændenælder
- Lav basilikumis (kan laves flere dage før)
På dagen:
- Rist rugbrødskrummel til forretten
- Skær svampene til hovedretten i mindre stykker
- Rens spinaten og brændenælderne
- Klargør fisken, fjern evt ben og skær den i pæne portionsstykker
Ved middagen:
- Rist asparges lige før servering
- Sautér brændenælder og spinat
- Steg fisken
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Kilde: Religion.dk