jomfruhummerhaler med jordskokker

Jomfruhummerhaler med jordskokker

Der var dømt fødselsdagsmiddag, og egentlig havde jeg en helt anden plan, men så stod jeg nede hos fiskehandleren og lavede menuen helt om. For der skulle jomfruhummer på bordet og det i efterårsklæder som jomfruhummerhaler med jordskokker på flere måder: jordskokkepuré og jordskokkechips. Forretten bestod derfor af grillede jomfruhummerhaler på jordskokkepuré med jordskokkechips og ristet rugbrød. Superenkelt og velsmagende – især med den flaske mousserende vin, som den skæggede havde fundet frem i anledning af fødselsdagen.

Har man ikke lige jomfruhummere – eller fødselsdag – og efterlyser et mere prisvenligt alternativ, så er tigerrejer et godt bud. Man kan sagtens lave jordskokkepuréen kun med jordskokker, det giver en meget intens smag. Men jeg foretrækker det mere mildt og supplerer derfor med bagekartoffel i puréen.

Med få og enkle råvarer – og en tilsvarende enkel tilberedning – er der ikke mange muligheder for at skjule fejl, så man skal være lidt opmærksom under tilberedningen. Og er man det, så er det ikke en vanskelig forret at trylle på bordet. Det kan nemlig være ret lækkert, når råvarerne som her får lov til at stå lidt alene. Jomfruhummerhaler med jordskokker er sådan en ret.

Lavede du din egen fødselsdagsmiddag?

Det spørgsmål kunne man sagtens stille. Og ja, i år lavede jeg min egen fødselsdagsmiddag – hvilket nok også er at foretrække frem for at lade den skæggede gå i køkkenet. Spøg til side. Han kunne sagtens frembringe et godt måltid, men nu er han også ret god til at finde den rigtige vin til maden – og jeg elsker at nusse om maden. Nå, men hvorfor gik I så ikke ud på en eller anden ret delikat restaurant? Det gør vi også, men denne aften var jeg bare mere til mad hjemme. Og som fødselsdagsbarn har man vel lov til at bestemme bare lidt.

Detaljer

Hvor mange?

2 personer

Arbejdstid?

45 minutter

Alt i alt?

45 minutter

Hvor svært?

Sådan medium

Ingredienser

  • 250 g jordskokker

  • 250 g bagekartoffel

  • 2-3 spsk olivenolie

  • 8 jomfruhummerhaler

  • 2-3 skiver rugbrød, ultratyndt skåret

  • Olivenolie til stegning

  • Salt, peber

Sådan gør du

  • Start med jordskokkepuréen: skræl jordskokkerne (tag en fra til chips) og kartoflen og skær begge dele i mindre stykker. Koges i 15 minutter i letsaltet vand. Hæld vandet fra, men gem det. Mos de kogte jordskokker og kartoffel med et piskeris. Tilsæt 1-2 spsk olivenolie og juster konsistensen med noget af kogevandet. Smag til med salt og peber.
  • Imens jordskokker og kartoffel koger, ristes rugbrødet til rugbrødschips: skær 2-3 helt tynde skiver rugbrød. Varm en pande godt op med olivenolie. Steg rugbrødsskiverne i olivenolie, til de er sprøde. Lad dem dryppe af på køkkenrulle og giv dem et vrid salt.
  • Så er det tid for jordskokkechips: skær jordskokker i meget tynde skiver, evt. på et mandolinjern. Steg dem på en varm pande med olivenolie – hold øje, de må ikke branke. Lad dem dryppe af på køkkenrulle og giv også dem lidt salt. J
  • Når de første tre elementer er klar, varmes en grillpande op med olivenolie. Den skal være godt varm. Grill jomfruhummerhalerne et par minutter og giv dem salt og peber. Ret tallerkener an med puré, jomfruhummerhaler og de to slags chips.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*