Fransk klassiker – salade nicoise

Salade nicoise er en klassiker – både generelt og i huset her. Der er tradition for, at salaten står på menuen en af de første dage, efter vi er hjemvendt fra ferie, især hvis ferien er gået til en destination, hvor man skulle være forsigtig med, hvad man spiser, hvis man vil undgå turistmave. Salade nicoise laves i mange forskellige varianter, men det er vist ikke muligt at finde ud af, hvad der er den oprindelige salade nicoise. Nogle siger, at kartofler eller andre tilberedte grøntsager ikke hører sig til, andre at kartoflerne er selve essensen. Men her er i hvert fald min variant af en kendt klassiker.

Min opskrift på salade nicoise

Hovedret eller frokostret til 2 personer

Portionen her er til en let hovedret eller en solid frokost. Du kan regulere mængderne efter ønske – og servere godt brød til.

Tilberedningstid: 20 minutter

Ingredienser

  • ½ iceberg salat (eller salat efter eget ønske – det skal bare ikke være for syrligt eller skarpt i smagen) revet i passende stykker
  • 100 g bønner, gerne frosne
  • 4-6 cocktailtomater i kvarte
  • ½ salatløg eller rødløg
  • 5-8 små kogte kartofler (gårsdagens rester)
  • ½ dåse ansjoser, kan evt. undlades men giver en god, salt smag
  • 1 dåse tun i vand
  • 2 æg, koges smilende

Dressing

  • 2 tsk grov fiskesennep eller dijonsennep efter behag
  • 1 spsk hvidvinseddike
  • 3 spsk olivenolie
  • Salt, peber

Sæt vand over til bønnerne, når vandet koger, kommes bønnerne i sammen med lidt salt. Koger 3-4 minutter, hvorefter de hældes over i et dørslag og overhældes med koldt vand. Kog endvidere to æg, så de er smilende, 7-8 minutter. Imens rives salaten i passende mundrette stykker, løget skæres fint, kartoflerne og cocktailtomaterne skæres i kvarte eller evt. mindre stykker, så de stadig er mundrette i størrelsen. Løg og kartofler blandes med salaten, og tomatstykkerne lægges i kanten af fadet. Herefter lægges bønnerne over salaten, der toppes med tun i mindre stykker, små ansjoser og æggene skåret i kvarte.

Dressingen røres sammen og hældes over salaten, der serveres med godt brød.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*